Forbindelsen mellem infektioner og Hashimotos
Forfatteren til artiklen er Dr. Nikolas R. Hedberg. Han er autoriseret naturopatisk læge (red. en naturopatisk læge har universitetsuddannelse), Dr. Hedberg er medlem af det amerikanske selskab for ernæring DACBN. Hans klinik ligger i Asheville, NC USA  “The Immune Restoration Center”, hvor han fokuserer på stofskifte-sygdomme og autoimmune sygdomme. Han er forfatter til den nye bog The Complete Thyroid Health & Diet Guide og han kan kontaktes via sin hjemmeside drhedberg.com  

Er du blevet testet for almindelige infektioner forbundet med Hashimotos? Dr. Nikolas Hedberg mener, at kroniske infektioner er de mest almindelige underliggende årsager til Hashimotos.

Hashimotos er den mest almindelige autoimmune sygdom i verden, og det er også den mest almindelige årsag til hypothyroidisme (lavt stofskifte). Konventionel medicin tilbyder ikke behandling for Hashimotos med andet end en recept på stofskiftehormoner, som ikke behandler autoimmunitet. Autoimmune sygdomme eksploderer, og en af ​​de mest almindelige og oversete årsager til disse sygdomme er infektioner.

Nogle af de mest populære alternative behandlingsformer for Hashimotos omfatter:

 • Glutenfri kost
 • Behandling af leaky gut (utæt tarm- ikke en diagnose, der anvendes i konventionel medicin red.)
 • D Vitamin
 • Selen
 • Palæo kost

Derudover er der en række kosttilskud og urtemedicin, der bruges til at reducere inflammation og balancere immunsystemet, men behandlingen vil ikke kurere den underliggende årsag til autoimmunitet. Selv Lavdosis Naltrexon (LDN) svigter og patienterne får ikke behandlet årsagen til den autoimmune sygdom.

Dr. Hedberg’s kliniske erfaring og hans arbejde med Hashimotos patienter har lært ham, at den mest almindelige underliggende årsag til Hashimotos er den kroniske infektion, der er blevet overset af både konventionelle og alternative behandlere.

Infektioner kan udløse autoimmunitet ved hvad der er kendt som “molekylær mimicry*” som dybest set betyder, at dit immunforsvar angriber en mikrobe, såsom en virus eller bakterie, infektionen ligner dit eget kropsvæv, i dette tilfælde skjoldbruskkirtlen, så dit immunforsvar angriber kirtlen.

En af de mest almindelige infektioner der har forbindelse til Hashimotos er Epstein-Barr-virus (EBV). EBV er faktisk en herpesvirus, som mest er knyttet til unge mennesker. Mononukleose, også kendt som “Kyssesyge” resulterer i hævede lymfeknuder og træthed. Normalt vil din krop bekæmpe virus og dit immunforsvar vil blive immunt overfor sygdommen, ligesom ved f.eks. skoldkopper. Men mennesker med Hashimotos har vist sig at have en genetisk defekt i immuncellerne (CD8 +), der kontrollerer denne virus. Denne virus reaktiveres derefter inde i skjoldbruskkirtlen, hvor den giver autoimmunitet via molekylær mimicry. Så længe EBV virus er aktiv, vil immunsystemet fortsætte med at angribe kirtlen.

Dr. Hedberg finder et betydeligt antal patienter med Hashimotos, der har en reaktiveret EBV som findes gennem en simpel blodprøve. Jeg bruger aktiviteten af ​​EBV som en vejledning til at balancere immunsystemet og reducere angrebet på skjoldbruskkirtlen, siger Dr. Hedberg.

En række alternative metoder til EBV  balancering og bedring omfatter**;

 • C Vitamin
 • Selen
 • Reishi svampe ekstrakt
 • Gurkemeje
 • Zink

Du vil bemærke, at selen er på listen, som anbefales til Hashimotos patienter, Dr. Hedberg antager, ​​at mange praktiserende læger behandler EBV uden de selv ved de gør det, og får gode resultater.

Den anden mest almindelige infektion ved Hashimotos er bakterien Yersinia enterocolitica. Yersinia pestis er en af de bakterier, der forårsager byldepest, som transmitteres af rotte-lopper, Yersinia enterocolitica kan overføres via forurenet mad og vand. Normalt vil et sundt immunsystem bekæmpe Yersinia enterocolitica og de ​​fleste mennesker tror, ​​de bare har haft en mild fødevareforgiftning eller en “maveinfektion”. Men i nogle tilfælde vil Yersinia forblive i tarmens slimhinde uden symptomer fra fordøjelsen. Yersinia har vist sig at udløse Hashimotos via molekylær mimicry, fordi den har overfladeproteiner, der for immunsystemet, er identiske med skjoldbruskkirtelvæv.

Yersinia kan identificeres via en afføringsprøve, men denne metode vil overse de fleste af de kroniske Yersinia infektioner. Den korrekte test sker ved en antistof-blodprøve mod denne bakterie (afføringsprøve og blodprøve kan udføres hos egen læge red.). Hvis Yersinia findes i afføringsprøven, vil laboratoriet udføre, hvad der kaldes en “følsomheds test” overfor en bred vifte af naturmedicin og medicin, der kan dræbe bakterier, så vi ved præcist, hvad der skal bruges. (I Danmark er det private laboratorier, som fx Nordic Laboratories, der udfører disse afføringsprøver ”Comprehensive Stool Analysis”, der undersøger sensitivitet for antimikrobielle urter – det foregår via læger og andre behandlere, der er koblet op på Nordic Laboratories red.).

Hvis Yersinia kun viser sig at være aktiv ved blodprøven, bruger Dr. Hedberg en række forskellige slags urtemedicin, der har vist sig at være effektive til at behandle, da vi ikke har følsomheden påvist ved afføringsprøven.

Hashimotos-DiagramDen tredje almindelige infektion med forbindelse til Hashimotos er også en tarmbakterie, kaldet Helicobacter pylori. H Pylori er mest kendt som en årsag til mavesår, men den kan også have forbindelse til Hashimotos via molekylær mimicry. H. Pylori er en opportunistisk bakterie i maven, der kan vokse, når dit immunforsvar bliver kompromitteret på grund af stress, lav mavesyre, fødevareoverfølsomhed og ubalancer i dine tarmbakterier, kendt som dysbiose.

H Pylori kan testes gennem fæces og blod, den foretrukne og mest følsomme af prøverne er en pusteprøve. Fokus på at kontrollere H. Pylori er at identificere, hvorfor immunsystemet er kompromitteret, men en række naturlige remedier har vist sig at være effektive mod denne bakterie.  Mastic gum (fra mastiktræet red.) depot C vitamin, quercetin, fiskeolie, zink, carnosin, DGL (lakridsrod), Saccharomyces boulardii, probiotika, berberin, NAC og oreganoolie kan alle fungere godt imod H. pylori. Antibiotika er naturligvis en mulighed, men vi skal altid huske, at antibiotika kan skabe mere dysbiose og resistente bakterier.
Ovenstående diagram er venligst udlånt til StofskifteSupport af Dr. Hedberg

De ovennævnte infektioner er de mest almindelige, men der er yderligere infektioner, der har forbindelse til Hashimotos. Hepatitis C virus har vist sig at kunne udløse Hashimotos og skjoldbruskkirtlen har vist sig at være et reservoir for denne virus, hvis den forlader leveren.

Borrelia burgdorferi er den bakterie, der forårsager borreliose, selvom forskningen på denne forbindelse er begrænset, vil mange borrelialæger derude i skyttegravene fortælle, at de ser en del borreliapatienter, der også har Hashimotos.

Flere, men mere sjældne infektioner omfatter;

 • Cytomegalovirus (CMV er en virus, som inficerer celler og gør, at de bliver forstørret. CMV tilhører herpesvirus-familien og er meget udbredt blandt mennesker og dyr)
 • Staph og Strep (Stafylokokker og streptokokker er bakterier, der findes mange forskellige slags, nogle er fredelige og andre er sygdomsfremkaldende, nogle streptokokstammer er sygdomsfremkaldende)
 • Rickettsia (bakterier, som kan fås efter flåt- eller insektbid, især i forbindelse med rejseaktiviteter)
 • Q-feber (Bakterieinfektion, som kan føre til influenzalignende symptomer og lungebetændelse, især kan den pådrages ved arbejde med kvæg)
 • HTLV- (Human T-lymfotropisk virus (HTLV) er en sjælden retrovirus)
 • 1 Herpes 1,2, og 6 (forskellige typer herpesvirus kan være erhvervet under udlandsrejse)
 • Rubella (røde hunde) /Rubeola (mæslinger)
 • Cocksackie B virus (Der findes over 90 forskellige serotyper af dette virus i dag)
 • Parvovirus B-19 (Lussingesyge)
 • Influenza og endda HIV.

Hvis du har prøvet alle de sædvanlige behandlingsmetoder, der kan prøves i forhold til Hashimotos, men du stadig ikke har det godt og dine antistofniveauer ikke daler, kan du overveje at blive testet for en infektion der kan have forbindelse til din Hashimotos. Dr. Hedberg anbefaler følgende, for de fleste mennesker som udgangspunkt, og derefter de ​​andre mere sjældne infektions- forbindelser baseret på netop din sygehistorie;

 • EBV
 • Yersinia enterocolitica
 • H Pylori

Spørg din læge om du kan få en grundig vurdering af din Hashimotos, der kan være en underliggende skjult infektion.

 

OBS
Det tilrådes ikke at påbegynde eller at behandle dig selv uden professionel hjælp fra læger eller alternativ behandler med en grundig uddannelse i naturmedicinsk behandling. Bemærk Dr. Hedberg’s skema i artiklen. Der kan være et utal af årsager til Hashimotos, mange flere end angivet og mange faktorer kan være i spil.

Kilde:
http://hypothyroidmom.com/
Frit oversat af Charlotte Lillegaard Petersen og Anett Kromann

*“Molekylær mimicry” er når en bakterie eller virus får kroppens immunforsvar til at vende sig mod kroppen selv, fordi den fremmede bakterie eller virus har en struktur, der ligner vores eget væv. Så tager immunforsvaret fejl og går i gang med at angribe kroppens eget væv.

** I teksten nævnes en række naturlige stoffer, fx gurkemeje, lakrids mv. Når de anvendes som behandling og ikke som en bestanddel i kosten, bør man være opmærksom på, at der kan være kontraindikationer og interaktion med medicin. F.eks. bør en ekstra høj dosis gurkemeje ikke tages af patienter, der indtager medicin, som virker hæmmende på blodpladesammenklumpningen eller kvinder, der planlægger graviditet eller er gravide. Gurkemeje er galdestimulerende, man bør være forsigtig med indtagelsen ved akutte galdeblæresygdomme med galdesten. I øvrigt bør gravide aldrig tage tilskud af urter.

Naturopath ibm, RAB Charlotte Lillegaard Petersen http://www.naturopati.dk/ 

 


Risikofaktorer for udvikling af autoimmune sygdomme

 • Din familie er disponeret for autoimmune sygdomme, eller du har selv en autoimmun sygdom og er derfor i risikogruppen for at udvikle andre autoimmune sygdomme
 • Køn og hormonbalance
 • Geografi. Man mener, at nordlige, industrielt udviklede lande har flere autoimmune sygdomme
 • Beskæftigelse, udsættelse for kemikalier i arbejdet kan udgøre en risiko
 • Sol, varme og kulde. Temperaturændringer kan udløse eller forværre en autoimmun sygdom
 • Radioaktive stoffer, især for autoimmune stofskiftelidelser
 • Tungmetaller
 • Elementer i kosten, fødevareoverfølsomhed kan udløse autoimmun sygdom
 • Medicin, narkotika
 • Infektioner af forskellig art
 • Rygning
 • Vaccinationer
 • Traumer, ulykker
 • Stress

Kilde: Mary Shomon’s bog “Living Well with Autoimmune Disease”
https://www.harpercollins.com
Udgivet 7.03,2016
Opdateret 11.03.2019


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25931043

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »