Vores tænker og stofskiftet

For at få en forståelse af skjoldbruskkirtlens dysfunktion, er det af væsentlig betydning for tandlægen af to grunde. For det første kan tandlægen være den første til at mistænke en alvorlig stofskiftesygdom og støtte i tidlig diagnose. Som del af sundhedsplejen, spiller tandlægen en vigtig rolle i forbindelse med afsløring af stofskiftesygdomme. Den anden grund er, at undgå mulige tand komplikationer som følge af behandling af patienter med sygdomme i skjoldbruskkirtlen. Ændringer af tandpleje skal overvejes ved behandling af patienter, der har stofskiftesygdomme.

En måde tandlægen kan beskytte skjoldbruskkirtlen ved, er at bruge en krave, når der tages røntgenbilleder. Skjoldbruskkirtlen er yderst følsom over for stråling, og overdreven stråling er en kendt risikofaktor for forskellige forhold vedrørende skjoldbruskkirtlen.

Patienter, der har stofskiftesygdomme udgør en udfordring i behandling, for tandlæger. Kendskabet til tilstanden og den nuværende fase af behandlingen er vigtig at forstå  pga. de mulige ændringer, der er nødvendige for tandbehandling. Længden og den aktuelle behandling er vigtig for at forstå den metaboliske kontrol af patienterne. De vigtigste komplikationer af patienter med hyperthyroidisme (højt stofskifte) og hypothyroidisme (lavt stofskifte) er forbundet med hjerte-komorbiditet. Et samarbejde med patientens praktiserende læge eller en endokrinolog er berettiget, hvis der bemærkes nogen tegn eller symptomer på sygdom i skjoldbruskkirtlen.

Stress reduktion, bevidsthed om medicin bivirkninger eller interaktioner, og årvågenhed for forekomsten af tegn eller symptomer på hormon toksicitet er blandt de ansvarsområder tandlægerne burde kigge på. Tandlæger har et ansvar for at være opmærksomme på de forskellige dimensioner af sygdom og behandling, der kan påvirke en patient, hvis sygehistorie afspejler problemer med skjoldbruskkirtlen.

Mange tegn og symptomer på sygdom i skjoldbruskkirtlen kan observeres ved undersøgelse af orofacial (mund og ansigt) kompleks.

Derfor skal tandlæge være vidende om skjoldbruskkirtlens fysiologi og behandling af skjoldbruskkirtlens tilstand. Hvis en mistanke om sygdom i skjoldbruskkirtlen opstår hos en udiagnosticeret patient, bør alle tandbehandlinger udskydes til en komplet medicinsk vurdering er udført. En lægeligt velkontrolleret patient, får ingen kontraindikationer ved tandbehandling.

Kilde
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 20.12.2019
Opdateret 23.10.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »