Trigeminus neuralgi (TN)

Mange af os med Hashimotos og stofskiftesygdomme oplever at få trigeminusneuralgi.

 

Spørgsmål:

Jeg har fået konstateret trigeminusneuralgi på Glostrup hovedpinecenter og skal MR scannes. Scanner de samtidig for hypofysetumor og andet ved sådan en scanning? Og kan trigeminus neuralgi have noget at gøre med Hashimotos og lavt stofskifte?

Svar:

Når du skal MR-scannes for en evt. trigeminusneutalgi scanner lægerne ikke specifikt for tumorer etc., men alt ses igennem på en scanning og derved kan bifund opstå. Der er en specifik tilstand, der benævnes hashimoto Encephalopati (se under Hashimotos) dvs sygdommen inddrager hjernen. Når, man måler store mængder af antistoffer mod skjoldbruskkirtlen, blodprøvemåling Anti-TPO er man positiv for Hashimotos. Der er ca. 1-2% af personer med Hashimotos, der har trigeminusneuralgi. Smerter relateret til den 5. hjernenerve.  Meget smertefuld tilstand i ansigtet.

Kilde:
Med tilladelse fra 1. Reservelæge Søs Wollesen fra kombilæger

 

29396621_sTrigeminusnerven (kranienerven) bærer dette navn, fordi den har tre (tri) nerver i ansigtet.

  • Den 1. gren (den oftalmologiske gren) er ansvarlig for hovedbunden, pande, øvre øjenlåg og spidsen af næsen
  • Den 2. gren (maxillary grenen) dækker det nedre øjenlåg, siden af næsen, overlæben og kinden og de øverste tænder og tandkød
  • Den 3. gren (mandibular grenen) styrer de nedre tænder og tandkøb, underlæben, hage, kæbe og en del af øret

Nerverne er også ansvarlige for tygge musklerne.

 

Hvad er trigeminus neuralgi 

Trigeminusneuralgi er en betændelsestilstand i trigeminus nerven, der forårsager intense ansigtssmerter. Er også kendt som tic douloureax fordi den intense smerte kan forårsage at patienter vrider deres ansigt i en grimasse, som om patienten prøver at få hovedet væk fra smerten. Denne bevægelse er kendt som et tic. Typisk kommer disse smerter i anfald af op til 2 minutters varighed. Det er typisk serier af kortvarige smertejag svarende til en eller sjældnere to grenes innervationsområde.

Smerterne er meget voldsomme og sidder i enten venstre eller højre side. Der kan forekomme talrige anfald på en dag. Imellem anfaldene kan der være en murrende baggrundssmerte. Smerterne mistolkes ofte i starten som kommende fra tænder eller bihuler med heraf følgende unødvendige behandlinger inden diagnosen stilles. Smerterne udløses ofte ved tygning, vask af ansigtet, tale, tandbørstning, barbering og kold blæst, men kan også forekomme uden stimulation. Smerterne kan komme og gå. Der kan optræde forværring af tilstanden eller smertefrihed i perioder på uger til måneder. Det er oftest anden eller tredje gren, der er påvirket, medmindre trigeminusneuralgien optræder i forbindelse med multipel sklerose, hvor første gren kan være påvirket. Der kan være måneder eller år mellem angreb, men nogle patienter, hvis smerten ikke er velkontrolleret, kan det føre til et kronisk smerte syndrom, der påvirker aktiviteter i dagligdagen og forårsager depression. Dette kan ramme folk i alle aldre. Det påvirker den højre side af ansigtet, fem gange oftere end den venstre.

 

Hvad er årsagen til trigeminus neuralgi 

Årsagen til trigeminusneuralgi er idiopatisk, hvilket betyder, at årsagen ikke er kendt. Der er nogle tilfælde, hvor nerven kan komprimeres af nærliggende blodkar, af neurismer eller tumorer. Der er inflammatoriske årsager til trigeminusneuralgi grundet systemiske sygdomme, herunder:

  • Multipel Sclerosetrigeminus-nerve
  • Sarcoidosis
  • Lyme sygdom 

Der er også en sammenhæng med autoimmume og kollagen vaskulære sygdomme, herunder:

  • Sklerodermi
  • Systemisk Lupus
  • Erythematosus (gigt)
  • Stofskiftesygdomme

TN kan skyldes også skyldes tryk på Trigeminusnerven.

Dette forårsages oftest af et blodkar til lillehjernen. Det antages, at trykket skader nerven således, at der sker en slags kortslutning mellem de nerver, der opfatter f.eks. berøring og de nerver, der opfatter smerter. På denne måde kan uskyldige stimuli som f.eks. let berøring af huden medføre smerte. I en del tilfælde kan man imidlertid ikke finde årsagen til smerterne.

Kilde:
Medicinnet
Uddrag frit oversat af Anett Kromann

 

 

Trigeminus Neuralgi
Trigeminus Neuralgi

Hvordan behandles trigeminus neuralgi 

Medicin, der normalt bruges mod epilepsi som f.eks. oxcarbazepin eller carbamazepin. Doseringen af medicinen optrappes gradvist. Ca. 75% af patienterne har god effekt af denne behandling. Desuden kan anvendes medicin, der normalt bruges mod depression, de såkaldte tricykliske antidepressiva. Ofte kan de to typer medicin bruges i kombination. Anfald af trigeminusneuralgi kan blokeres ved at give lidokain eller fenytoin direkte i en blodåre. Man kan også sprøjte glycerol ind i det område, hvor nerven udspringer eller behandle dette område med varme.Operation kan i nogle tilfælde være nødvendigt ved trigeminusneuralgi, hvis årsagen til denne er, at trigeminusnerven bliver klemt et sted i dens forløb.

Man vil så gå ind og forsøge at lave bedre plads til nerven. Transkutan nervestimulation (TNS eller TENS) hvor der sendes elektrisk strøm igennem huden i det område, hvor der er nervesmerter. Patienten kan selv have et apparat derhjemme, som så skal anvendes, når der opstår smerter. Stramt tøj på de områder, hvor der er smerter, virker lindrende på nogle patienter. En MR-scanning kan bekræfte, at der er en pulsåre der generer nerven. Operationen forventes at afhjælpe symptomer i 80 til 90 % af tilfældene.

 

Kilde:
Sundhedsguiden

Udgivet 14.08.2014
Opdageret 17.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »