Sygdomme lægerne har svært ved at opdage

læge

Når du oplever mærkelige smerter, mystiske fordøjelses problemer eller andre uforklarlige symptomer, vil du håbe, at en tur til lægen ville løse dine sundhedsmæssige problemer. Men nogle gange, har lægerne lige så mange problemer med at identificere visse lidelser og tilstande, som deres patienter har.

“En masse symptomer er uspecifikke og variable, afhængigt af personen,” siger David Fleming, MD, formand for American College of Physicians og en professor i medicin ved University of Missouri. “Oven i det, er mange af de diagnostiske redskaber dyre og ikke rutinemæssige, og selv da kan der ikke altid gives et sort og hvidt svar.”

Irritabel tarmsyndrom

Nogle sygdomme er svære at diagnosticere, fordi der ikke er nogen reel test til at bevise deres eksistens; snarere, kræver de en “eliminations diagnose,” siger Dr. Fleming,  lægerne må systematisk udelukke alle andre muligheder. irritabel tyktarm (IBS) er en kronisk tilstand, der påvirker tyktarmen og forårsager mavesmerter, kramper, oppustethed, diarré, og/eller forstoppelse.

Ifølge diagnostiske kriterier bør en patient have symptomer i mindst seks måneder før diagnosticering, og ubehag bør være til stede i mindst tre dage om måneden i de sidste tre måneder før du bliver diagnosticeret med IBS.

 

Inflammatorisk tarmsygdom

Der er primært to typer af inflammatorisk tarmsygdom (IBD) Crohns og Ulcerativ colitis. Begge forårsager inflammation i fordøjelseskanalen, såvel som smerter, diarré, og måske endda underernæring. Fordi der ingen test er for IBD,  bliver den primært diagnosticeret ved at udelukke alt andet. “Hvis en patient kommer ind med alvorlige mavesmerter, kunne det først diagnosticeres som problemer med galdeblæren,” siger Dr. Shapiro.”

Hvis der er løs afføring, kunne vi synes, det er en infektion. Så vi går gennem en litani af prøver; billedbehandling, blodprøver, evalueringer og nogle gange er vi endelig kommet ned til det faktum, at vi har udelukket alle andre muligheder, så dette er, hvad vi kommer til at behandle dig for, og vi vil se, om det virker.

 

Cøliaki

Der er meget forvirring omkring cøliaki, en immun reaktion på gluten, der udløser betændelse i tyndtarmen, at det tager den gennemsnitlige patient seks til 10 år til at blive korrekt diagnosticeret. Glutenallergikere ville i teorien have fordøjelsesproblemer, når de spiser glutenholdige fødevarer som hvede, byg og rug, men i virkeligheden er kun omkring halvdelen af de som lider af diarré og vægttab diagnosticeret med sygdommen. Cøliaki kan også forårsage kløende hud, hovedpine , ledsmerter og sure opstød eller halsbrand, og det er alt for let at skyde skylden på andre sygdomme når disse symptomer er til stede. En blodprøve kan diagnosticere cøliaki uanset hvilke symptomer der er til stede, og en endoskopi kan bestemme eventuelle skader, der er opstået i tyndtarmen.

 

Fibromyalgi

Fibromyalgi , som er kendetegnet ved udbredte smerter i bevægeapparatet, indebærer “medicinsk uforklarlige symptomer”  læger bruger ofte disse ord til at beskrive vedvarende klager, som ikke synes at have en indlysende fysisk årsag. Når lægerne ikke kan finde en grundlæggende årsag til en patients kroniske smerter og træthed, vil de ofte sætte sig på denne diagnose. Dette kan indebære at man må konsultere specialister og udelukke andre sygdomme, hvoraf nogle viser sig lige så vanskelige at diagnosticere, siger Eugene Shapiro, MD, vicedirektør for Investigative Medicine Program på Yale University. “Der er undersøgelser, der viser, at mennesker med visse symptomer, der viser sig hos en reumatolog vil blive diagnosticeret med fibromyalgi, men hvis de samme patienter dukker op hos en gastroenterolog vil de blive diagnosticeret som havende irritabel tyktarm.”

Leddegigt

Uforklarlige smerter kan også være forårsaget af rheumatoid arthritis (RA), en autoimmun sygdom. I modsætning til slidgigt. RA forårsager betændelse og smertefuld hævelse af leddene og kan forekomme i alle aldre. “Tidlige stadier af RA kan efterligne mange andre sygdomme, nogle gange er det bare en følelse af ømhed eller stivhed i leddene, hvilket kan være forårsaget af en masse forskellige ting,” siger Dr. Fleming. Blodprøver kan hjælpe med at opdage tilstedeværelsen af inflammation i kroppen, siger han, men en præcis diagnose af RA skal også tage hensyn til en patients sygehistorie og lægens omhyggelige fysiske undersøgelse.

 

Multipel sclerose

En anden autoimmun sygdom,dissemineret sklerose (MS) opstår, når immunsystemet angriber kroppens egne nerveceller og forstyrrer kommunikationen mellem hjernen og resten af kroppen. Nogle af de første symptomer på MS er ofte følelsesløshed, svaghed eller prikken i et eller flere lemmer, men det er ikke altid tilfældet. “Multipel sklerose kan være episodisk, sygdommen kommer og går,” siger Dr. Shapiro. Afhængigt af antallet og placeringen af læsioner i hjernen, tilføjer han, kan tegn og symptomer være mere eller mindre alvorlige hos forskellige mennesker. Når en læge mistænker MS, kan en rygmarvsprøve eller MR scanning hjælpe bekræfte diagnosen.

 

Borrelia
Du ved sikkert hvordan et flåtbid ser ud, et afslørende udslæt, der kan dannes omkring biddet, hvis en person er smittet med borreliose. Men ikke alle udvikler dette udslæt og borreliose har forskellige symptomer som træthed, hovedpine, ledsmerter og influenzalignende symptomer, der kan let forveksles med andre sygdomme, siger Dr. Shapiro. En blodprøve kan afsløre Lyme antistoffer i blodet, testen vil være upålidelig hvis du ikke møder op før et par uger efter infektion. Det er vigtigt straks at fjerne flåten og at konsultere din læge med det samme.

Hurtigt at fjerne en skovflåt kan muligvis forhindre overførsel af farlige bakterier, antibiotika givet ved Lyme sygdom er mest effektiv, når det gives straks.

 

Lupus

Det mest karakteristiske tegn på lupus, en anden kronisk inflammatorisk sygdom, er et sommerfugle formet udslæt henover over kinderne, men det er ikke til stede i alle tilfælde. For dem, der ikke udvikler udslæt, kan diagnosen være en lang og vanskelig proces, siger Dr. Shapiro. “Lupus kan præsentere sig på forskellige måder, og det kan påvirke leddene, nyrer, hjerne, hud og lunger, og kan også efterligne mange forskellige andre sygdomme.

“Der er ingen sikker måde at diagnosticere lupus på, men blod og urinprøver, sammen med en komplet fysisk undersøgelse, er normalt det bedste bud. Behandlingen afhænger også af en patients individuelle tegn og symptomer,. Det kan være nødvendigt at justere medicindosering, da sygdommen blusser op og aftager.

 

Polycystisk ovariesyndrom

Uregelmæssig menstruation, uforklarlig vægtøgning, og problemer med at kunne blive gravid, kan alle være symptomer på polycystisk ovariesyndrom ( PCOS ), en hormonel lidelse, der rammer kvinder i den fødedygtige alder. Mange kvinder med denne sygdom har forstørrede æggestokke med mange små cyster, men ikke alle med PCOS har disse forstørrede æggestokke, og ikke alle med forstørrede æggestokke har PCOS. For at blive diagnosticeret med PCOS, skal en kvinde have oplevet symptomer over længere tid og/eller have forhøjede niveauer af mandlige hormoner, kaldet androgener, i blodet. Androgen-overskud kan forårsage unormal hårvækst i ansigtet og på kroppen, men kvinder med bestemte etniske baggrunde, nordeuropæiske og asiatiske viser som regel ikke fysiske tegn.

 

Endometriose

Mange helt raske kvinder har menstruationssmerter og ubehag, så det er ikke overraskende, at endometriose ofte bliver fejldiagnosticeret. Men kvinder med endometriose (hvor uterusvæv vokser udenfor livmoderen) klager ofte over bækkensmerter, kramper og kraftig blødning, der er langt værre end sædvanligt, og det bliver værre med tiden. En bækken undersøgelse kan undertiden afsløre endometriose i vævet eller cyster, der er forårsaget af det. I andre tilfælde er en ultralyd eller laparoskopi krævet for en bestemt diagnose.

 

Migræne

For mange migrænikere, kunne intet være mere oplagt end de alvorlige hovedpiner, der normalt kendetegnes ved en intens dunkende eller pulserende hovedpine, som kan være ledsaget af kvalme, opkastning, eller følsomhed over for lys og lyd. Men nogle mennesker kan få migræne uden selv at vide det, siger Dr. Fleming.

“Nogle gange kan migræne symptomer være meget alvorlige, hvor patienten endda kan udvikle lammelse, og andre gange kan de være mere subtile, “siger han. “Patienterne kan føle sig svimle eller uklare, eller føle et vagt ubehag i hovedet, og ofte vil de blive behandlet med medicin, der måske ikke er passende for en ægte migræne.” En neurolog bør være i stand til at udelukke andre muligheder, og give den korrekte diagnose.

 

Klynge hovedpine (Cluster)

En anden hovedpine lidelse, der ofte misforstås, er klynge hovedpine, som er yderst smertefuldt, men også meget sjældne. Klyngehovedpiner har en tendens til at komme med kort tidsinterval, ofte på samme dag, fra 30 minutter til tre timers interval i gennemsnit. Forskerne er ikke sikre på, hvorfor, men klynge hovedpiner har en tendens til at opstå, når årstiderne skifter. På grund af dette, kan de undertiden fejldiagnosticeres som allergi relateret sinus hovedpine.

 

Hypothyroidisme (lavt stofskifte)

Hypothyroidisme, også kendt som underaktiv skjoldbruskkirtel er en tilstand, hvor skjoldbruskkirtlen producerer utilstrækkelige mængder af de hormoner, der hjælper med at regulere vægten, energi og humør. I de tidlige stadier, vil sygdommen udvise subtile symptomer der kan omfatte træthed, vægtforøgelse, tør hud, muskelsmerter, og svækket hukommelse. “Sygdommen kan efterligne depression, fibromyalgi og mange andre sygdomme,” siger Dr. Shapiro. Det nemt at tilskrive sygdommens symptomer til blot det, at blive ældre og mere ud af form.

 

Diabetes

Type 2-diabetes kan ikke blive gemt for evigt; hvis ubehandlet, kan sygdommen forårsage livstruende skader på kroppens vigtige organer. Før tegn på diabetes udvikler sig, kan voksne have diabetes i mange år uden at vide det siger Dr. Fleming, “Der er en masse mennesker derude med forhøjet blodsukker, som ikke går til lægen regelmæssigt”.

“Mange vil ikke indse det, indtil det bliver alvorligt nok, som når de begynder at udvikle bivirkninger, problemer med synet eller følelsesløshed i fødder eller hænder.”

For at undgå disse problemer, er det vigtigt at kigge på tidlige symptomer, som øget tørst eller sult, hyppig vandladning, pludseligt vægttab og træthed.

 

Kilde:
http://www.health.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 4.11.2014
Opdateret 17.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »