Kan stofskiftet linkes til hovedpine og migræne

Nu også med lydfil som du kan høre her:    Lydfil til artiklen

hovedpine

Der er forhold, der opstår på samme tid (sameksisterende), men de har ikke den samme årsag, lægerne kalder sådanne betingelser “comorbide”. Cirka 47 % af migrænikere oplever sameksisterende depressive lidelser.

Sameksisterende forhold kan få væsentlig indvirkning, på effektiv behandling af de enkelte sygdomme. Stofskiftesygdomme, herunder hypothyroidisme/hypothyreose (lavt stofskifte), er blandt de sygdomme, der ofte sameksisterer med hovedpine og migræne. En stærk forbindelse er blevet fundet mellem lavt stofskifte og daglig vedvarende hovedpine samt kronisk migræne. Forskere har konkluderet, at samtidige tilstande kan påvirke hinanden på flere måder, herunder hvordan forløbet er, samt den tid, det tager at diagnosticere og finde effektive behandlinger. Desuden kan samtidige tilstande udløse hovedpine dagligt, eller næsten dagligt.

I nogle tilfælde har migræne ved behandling af selv subklinisk hypothyroidisme skabt en dramatisk forbedring.

“Stofskiftehormoner og endokrine hormoner kan spille en markant rolle i udviklingen af hovedpine og migræne og i manglende evne til at reagere på behandling,” udtalte Dr. John Claude Krusz, en ekspert inden for hovedpine og smertebehandling og Vice President for American Board of Elektroencefalografy and Neurofysiology.

“Der er en tendens til kun at se på reproduktive hormoner,
når det i virkeligheden er de endokrine hormoner, der spiller en betydningsfuld rolle.” 

 

Dr. Krusz anbefaler, at hovedpine og migræne patienter skal have taget blodprøver for at tjekke stofskiftet, kortisol og andre endokrine hormonniveauer. Han anbefaler også, at frit T3 og frit T4 skal kontrolleres, standard TSH test, fortæller ikke hele historien.”

Dr. Marcelo E. Bigal, assisterende professor i neurologi ved Albert Einstein College of Medicine i New York, og hans kolleger konkluderede, ”  At subklinisk hypothyroidisme (truende lavt stofskifte) kan være forbundet med udviklingen af daglige vedvarende hovedpiner. Desuden kan hypothyroidisme være årsag til, at der ikke reageres på behandling af patienter med primære hovedpiner, fx migræne.”

Hvorfor hovedpine og migræne, og andre forhold optræder samtidig vides ikke, men forbindelserne er der. At tage hensyn til andre forhold, som muligvis påvirker os kan hjælpe med at forbedre vores hovedpine og migræne.

Kilde:
http://headaches.about.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 7 november 2014
Opdateret 5 oktober  2018


Ny undersøgelse

Ifølge en ny undersøgelse fra University of Cincinnati College of Medicine, har mennesker, der lider af migræne og/eller hovedpine, større risiko for hypothyroidisme, dvs. lavt stofskifte.

Over 8.000 mennesker blev fulgt i 20 år. Deltagere, der havde klynge-hovedpiner (også kaldet cluster headache eller Hortons hovedpine) og/eller spændingshovedpine, havde 21 procent højere risiko for hypothyroidisme end den generelle befolkning.

De med migræne havde en 41 procent større risiko.

Hypothyroidisme skyldes en underaktiv skjoldbruskkirtel. Det betyder at skjoldbruskkirtlen ikke producerer den optimale mængde stofskiftehormoner.

Dette kan bl.a. give humørsvingninger, vægtøgning, hårtab, træthed, forstoppelse og uregelmæssig menstruationscyklus.

Symptomerne varierer afhængigt af, hvor alvorlig hormonmanglen er

Vær derfor opmærksom på om du lider af træthed, tør hud, forstoppelse, vægtøgning, følsomhed over for kulde, muskelsvaghed, hårtab, tristhed eller depression uden anden grund. Når hypothyroidisme ikke behandles/fejlbehandles, kan symptomerne blive mere alvorlige.

Hvis du lider af migræne og har mistanke om du måske en underaktiv skjoldbruskkirtel, er her nogle forslag:

  • Tal med din læge om at få målt TSH- fritT4 (og T3 red.) i en blodprøve. Disse tal fortæller om tilstanden af dine stofskiftehormoner, og kan hjælpe dig og lægen til at opdage problemet, før du oplever alvorligere symptomer
  • Standardbehandlingen for hypothyreose er medicinen (Eltroxin eller Euthyrox i DK). Symptomer kan ofte afhjælpes i løbet af 1 -2 uger (evt. længere tid, hvis du har alvorlige symptomer)
  • Animalsk fremstillet medicin (Thyroid) bruges også, udvundet af grises skjoldbruskkirtel. Medicinen er, ligesom Eltroxin og Euthyrox, kun på recept
  • Hvis det er sikkert, at du ikke har lavt stofskifte, kan du evt. spørge din læge om behandlingsmuligheder for migræne. Der findes god anfalds-medicin, og kombineret med en sund livsstil kan det mildne migrænens virkninger

Hvad med jod?

Skjoldbruskkirtlen har behov for jod for at kunne producere de rette hormoner.

På verdensplan er jodmangel den mest almindelige årsag til hypothyroidisme. Men jodmangel er sjælden i USA og Danmark.

Jod tilsættes til bordsalt og findes naturligt i skaldyr, saltvandsfisk, æg og mælkeprodukter. Det er alt sammen noget, mange af os spiser i den almindelige kost.

Kilde:
http://www.wxyz.com/news
Original artikel:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Uddrag frit oversat af Anne Bülow
Udgivet 15 oktober 2016
opdateret 15. oktober 2018

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »