Karpal tunnel syndrom – Cupital tunnel syndrom – Tarsal tunnel syndrom

Karpal tunnel syndrom er symptomer på afklemning af en nerve (nervus medianus) ved håndroden. Symptomer er føleforstyrrelser i tommelfinger, pegefinger, langfinger og til dels i ringfinger. Der kan også være smerter, som forstyrrer nattesøvnen og medfører, at man vågner, og hvor det hjælper at ryste hånden. Man kan få nedsat kraft i hånden, og dette sammen med den nedsatte følesans kan føre til, at man taber ting og føler sig fummelfingeret. Det kan føles, som dine fingre sover.

Årsag:
I de fleste tilfælde er der ingen påviselig årsag til sygdommen, men den ses ofte i relation til graviditet, leddegigt og stofskiftesygdom, eller efter håndledsbrud.

 

Nerveafklemning ved albuen – kaldes Cubital tunnel syndrom

Der kendes mange årsager til nerveafklemning ved albuen. Det kan skyldes, at nerven kan glide ud af sin kanal, skævhed i albuen, knoglefremspring, overvækst i vævet omkring nerven, tumorer og ganglion (seneknude).

Symptomer:

Der kan ses forskellige symptomer, men hyppigst er det smerte, hævelse ved albuen, fornemmelse af nedsat kraft, fummelfingerthed og prikkende/ følelsesløshed i halvdelen af ringfinger og hele lillefingeren. Nedenfor ses ulnaris nervens forløb ved albuen. Jo længere tid man har haft symptomer, og jo værre symptomerne har været, des længere kan det tage, før forholdene bliver helt normale. Der kan komme bedring i op til et år efter operationen.

Kilde:
Ortonord
U
dgivet 14. august 2014
Opdateret 10. marts 2019


Tarsal tunnel syndrom

Smertefuld afklemning af nerven bag ved fodleddets inderste ankelkno. Nerven ligger sammen med sener og kar i en tunnel dækket af et bindevævsbånd (kaldet fleksorretinaklet) henover knoglen. Tilsvarende kan også ses ved afklemning af nerverne bag yderste ankelkno. Tilstanden er forholdsvis sjælden. Tilstanden skyldes afklemning af nerverne, der ligger sammen med sener og kar i en fodrodstunnel, som er dækket af et bindevævsbånd henover knoglen. Alle andre årsager, der medfører tryk i området, knoglefremspring, betændte seneskeder (peritendinitis) og lignende kan også fremkalde symptomer. Smerter som skyldes afklemning af nerven bag ved fodleddets inderste ankelknude. Føleforstyrrelserne går ned i fodsålen. Man går typisk på ydersiden af foden for at aflaste smerten.

Disponerede faktorer

  •  Platfodethed
  • Systemiske sygdomme som diabetes og hypotyreose (lavt stofskifte)

Kilde:
Uddrag Sundhed.dk
U
dgivet 14 august 2014
Opdateret 10.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »