De skjulte årsager bag hormonelle ubalancer

I det moderne miljø er vi udsat for forskellige stressende forhold.

Stress kan føre til ændringer i koncentrationen af ​​mange hormoner, herunder binyrebarkhormoner, catecholaminer (adrenalin, noradrenalin og dopamin), væksthormon og prolaktin (produceres i hypofyseforlappen).

Nogle af disse ændringer er nødvendige for kamp eller flugt reaktionen for at beskytte sig selv. Stressende reaktioner kan føre til endokrine lidelser som Graves’, gonade dysfunktion (ovarier (æggestokke) og testikler, som producerer henholdsvis østrogen, testosteron og andre hormoner) seksuel dysfunktion, dværgvækst og fedme. Stress kan også ændre den kliniske status af mange allerede eksisterende endokrine lidelser, såsom adrenalin og stofskifteproblemer.
 

Stress kan defineres som enhver situation, der forstyrrer ligevægten mellem en levende organisme og dens omgivelser. I vores dagligdag er der mange stressende situationer såsom stress af arbejdspres, eksaminer, psykisk stress og fysiske påvirkninger som følge af traumer, kirurgi og forskellige medicinske og kroniske lidelser”

Binyrer og hormoner

Binyrerne har forbindelse til talrige hormoner; blodsukker regulering; reguleringen af ​​kroppens mineraler; produktion og vedligeholdelse af kroppens energi niveauer i forbindelse med skjoldbruskkirtlen; og produktion af stress overvågnings hormoner.

Binyrerne, kroppens støddæmpere, er kernen i kroppens endokrine stress respons. To af deres vigtigste hormoner, adrenalin og kortisol, er ansvarlige for vores kamp/flugt reaktion. Adrenalin beskæftiger sig primært med kortvarig stress, mens kortisol produceres som et resultat af både akut og langvarig stress.

Langvarig stress, som følge af følelsesmæssig, miljømæssig eller fysisk årsag, er katastrofalt for binyrerne. Omtalte kan resultere i forhøjede kortisol niveauer, hvilket igen resulterer i vægtforøgelse (især omkring maven), blodsukker ubalancer, udtynding af huden, muskelsvind, hukommelsestab, højt blodtryk, svimmelhed, hedeture og nattesved.

Overbebyrdede binyrer, kan føre til udmattelse af binyrerne, hvor kroppen ikke er i stand til at opretholde tilstrækkelig adrenalin hormon produktion. Symptomer på overbelastede binyrer omfatter ekstrem træthed (kronisk træthedssyndrom), irritabilitet, manglende koncentrationsevne, frustration, søvnløshed, allergier, nervøsitet, depression, angst, PMS, følsomhed over for kulde og hovedpine. Kronisk lavt blodtryk kan være et afgørende symptom.

Progesteron er det primære råmateriale til fremstilling af kortisol. Når kirtlerne er overbelastede, vil kroppen aflede progesteron til binyrerne for at understøtte kortisol balancen. Med reduceret progesteron, kan kroppen opleve østrogen dominans, dvs. PMS, hedeture, nattesved, migræne, fibromer, kraftig blødning, brystspænding, vægtøgning osv. Overdreven kortisol blokerer også progesteron receptorer, hvilket bidrager yderligere til lav progesteron.

Disse ubalancer er de primære årsager til, at adrenalin udmattelse fører til østrogen dominans.

Gendannelse af binyrebark funktionen er en forudsætning for en sund hormonbalance. Næringsstoffer, der har særlig betydning for binyrerne er B-vitaminer (især B5), C-vitamin, proteiner, magnesium, mangan, zink, kalium og plante-enzymer, binyreekstrakterne og aminosyrerne tyrosin og phenylalanin. De to sidste hjælper også med til at genopbygge binyrerne.

 

Skjoldbruskkirtlen og hormoner

Overbelastede binyrer kan føre til hypothyroidisme (lavt stofskifte), som har en direkte indvirkning på den hormonelle sundhed.

Skjoldbruskkirtlen, der regulerer stofskiftet, kan skrue sin hormonale aktivitet ned i et forsøg på at vende ubalancen. Et udpluk af symptomer på hypothyroidisme omfatter træthed, vægtøgning, fibromer, endometriose, cyster på æggestokkene, kraftig blødning, fibrocystisk, depression, PMS, migræne, manglende koncentration, kolde hænder og fødder, menopause, abort og infertilitet.

P-piller og østrogen øger skjoldbruskkirtlen proteiner i blodstrømmen Det betyder, at blodprøverne for lavt stofskifte kan være upålidelige. Selv om de kan vise normale hormon niveauer i blodet, kan der være utilstrækkelige skjoldbruskkirtel hormoner i vævene.

Hypothalamus/hypofyse/binyre akse aktivering på grund af stress forårsager nedsat produktion af TSH, og blokerer den inaktive thyroxin (T4) omdannelse, til den biologisk aktive triiodothyronin (T3), der har den største effekt på kroppen.

 

Candida/hormon forbindelsen

Et alvorligt fordøjelsesproblem er gær/svampeinfektion kaldet Candida. Denne giftige gær overvækst er forårsaget af at spise store mængder sukker og/eller langvarig eller gentagen brug af antibiotika, p-piller, østrogenbehandling og kortison.

Candida producerer 79 forskellige toksiner, de er kendt for at skabe ravage i immunsystemet.

En lang liste over potentielle symptomer forbundet med Candida omfatter depression, angstanfald, humørsvingninger, manglende koncentration, sløvhed, dårlig hukommelse, hovedpine, søvnløshed, træthed, oppustethed, forstoppelse, blære infektioner, menstruationskramper, vaginal kløe, hævelse, smerte, hypothyroidisme, og hudproblemer.

Det er imidlertid sjældent, at Candida bidrager til hormonelle problemer. Candida kan producere et falsk østrogen billede, som får kroppen til at tro, den har produceret et passende niveau, kroppen signalerer en reduktion af sine egne østrogener.

Lignende budskaber kan også sendes til skjoldbruskkirtlen, som reducerer thyroxin produktion, der kan føre til forværring af et lavt stofskifte problem.

Forhøjede østrogen niveauer kan også øge vaginal Candida. Østrogen vil bogstaveligt talt fodre Candida væksten, hvilket er grunden til at p-piller og østrogen behandling sætter kvinder i en større risiko for at udvikle Candida.

Probiotika kan anvendes til at genetablere de gavnlige bakterier i tyktarmen.

Hvad er Probiotika, læs her.

Raske børn og voksne tager ikke skade af Probiotika med L. Acidophilus (eller at spise A38). Dog skal man være varsom med Probiotika tilskud, der udelukkende indeholder denne type bakterie. Hvis man er kronisk syg patient med problemer i immunforsvaret eller kroniske tarmsygdomme, skal man være varsom med Probiotika tilskud generelt, eller i hvert fald sætte sig ordentligt ind i tingene”.

De fleste hormonelle ubalancer er symptomatiske for underliggende sundhedsmæssige problemer. At opretholde sunde binyrer, skjoldbruskkirtel og tyktarm er fundamentalt for hormonel velvære på alle alderstrin, for både mænd og kvinder.

Kilder:
http://www.vrp.com/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 24.06.2015
Opdateret 19.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »