Hudproblemer og stofskiftet
I bogen “Solved: The Riddle of Illness” beskæftiger forfatteren sig med bl.a. hudproblemer der følger med en underfunktion i skjoldbruskkirtlen (stofskifte-hormonmangel).

Lægen Stephen Langer beretter om en forbløffende bedring af uren hud hos hans patienter, han behandler for hypothyreose (lavt stofskifte) med medicinen for lavt stofskifte Thyroid. Han beretter om, at selv plagsomme og ellers anset kroniske tilstande i huden som eksem, psoriasis, cellulitis, erysipelas, impetigo, lupus erythematosus, akne og fiskehud enten bedres betydeligt, eller forsvinder, efter medicinskifte fra syntetisk T4 til Thyroid.

Han skriver direkte, at sjældent mistænkes akne-patienter for hormonmangel, men det ser ud til at hypothyreose er roden til mange akne-tilfælde”. Han pointerer, at efterhånden som behandlingen af hypothyreose skrider frem, bedres mange akne tilfælde, til de er helt væk og de kommer ikke tilbage. Han er fortaler for at behandle hypothyreose-relaterede hudproblemer med Thyroid, hvorimod behandling med syntetisk T4 enten slet ikke påvirker hypothyreose relaterede hudproblemer, eller afhjælper dem kun midlertidigt, for at vende tilbage hos de patienter, der har udviklet hudproblemer som følge af hypothyreose. Han advarer dog mod at bruge Thyroid udelukkende som behandling af hudproblemer, idet kun de hudproblemer som er opstået som følge af hypothyreose, reagerer på behandlingen.

Thyroid bør kun anvendes af de, der har lavt stofskifte pga. underfunktion i skjoldbruskkirtlen.

Hormonmangel

Dr. Stephen Langer forklarer, at den dårlige hud skyldes vores træge metabolisme pga. hormonmangel, hvor hudcellerne skal klare sig med helt ned til 20% af det ilt de normalt skal bruge, som følge af at blodforsyningen til huden er reduceret ligeledes ned til 20%, afhængig af graden af hormonmangel.

Uden tilstrækkelig blodforsyning bliver både energiomsætningen nedsat, men også metabolitterne fra forbrændingen kun delvist udskilt. Huden bliver underforsynet, uden næring, blodforsyning og ilt. Affaldsprodukter fra hudcellernes metabolisme bliver ikke fjernet og huden bliver “forstoppet”. I denne tilstand er hudens eget immunforsvar nedsat og mikroorganismerne – bakterier, virus og svampesporer har nem adgang til huden på overfladen og i hudens dybere lag. Bylder, bumser, pustler (blamer) og hudorme forårsages af virus og bakterier, der tager permanent ophold i talgkirtlerne og hårsækkene.

Det værste for patienter med hudproblemer relateret til lavt stofskifte er dog, at behandling med antibiotika kun virker kortvarigt eller slet ikke. Ligeledes virker hverken god hygiejne, hudpleje, hudbehandlinger eller midler mod akne, fordi de behandler symptomer, mens den egentlige årsag – lavt stofskifte/hypothyreose forbliver ubehandlet eller underbehandlet.

 

Kroppens forsvar

Problemet er jo opstået som følge af, at den “hypothyreose-ramte” hud netop ikke selv kan forsvare sig fordi alle hudens funktioner kan være reduceret helt ned til 20% af den oprindelige kapacitet. Ligeledes vil enhver “udvortes” eller “oral” behandling kun være lige så effektiv, som hudens evne er til at nyttiggøre behandlingen. Er denne evne forringet, bliver effekten af behandlingen det også. Derfor er den bedste metode til behandling af hypothyreose-relaterede hudproblemer – optimal behandling af patientens hormonmangel.

Så er der nogen som påpeger, at mange teenagere lider af akne og spørger om, hvordan det kan hænge sammen med hypothyreose, da disse teenagere ikke alle kan være syge. Lægen svarer, at mange tilfælde af både hypo-og hyperthyreose starter i teenageårene, men ellers kan ganske almindelige udsving i hormonbalancen, så som pubertet, graviditet og overgangsalder netop udløse enten midlertidige eller permanente hudreaktioner.

De fleste mennesker tænker på hormoner som østrogen, progesteron og testosteron, men det er langt fra sikkert, at forstyrrelser i disse hormoner er direkte anledning til udvikling af hudproblemer. Er skjoldbruskkirtlen ude af balance, vil det have en effekt på andre hormoner, herunder kønshormoner. En syg skjoldbruskkirtel betyder problemer med andre endokrine kirtler. Det medfører også problemer med mange andre organer, herunder fordøjelsessystemet, nervesystemet, hjerte kar systemet, det reproduktive system og så videre.

Dr. Langer behandler alle grader af lavt stofskifte, fra “subklinisk” til fuldt udviklet hypothyreose med thyroid, vitamin B kompleks, C-vitamin 1000 mg+, Omega 3 fiskeolie fra pålidelige kilder og en god kost samt yderligere kosttilskud ved behov. Det mener han er en simpel og effektiv behandling, der har bevist sit værd lige siden år 1890, da en engelsk læge behandlede verdens første patient med tørrede skjoldbruskkirtler fra dyr (Thyroid).

Selv psoriasis kan opstå som respons på kroppens mangel på stofskiftehormon. Selv om psoriasis er en autoimmun hudsygdom, er det absolut et forsøg værd at kontrollere psoriasis-patienternes stofskifte, og befinder den sig på grænsen til hormonmangel, er der gode chancer for at psoriasis kan hæmmes af behandling med stofskiftehormoner.

Dr. Langer hævder, at næsten enhver uønsket hudtilstand kan have rod i stofskiftehormonmangel, og selv om det er en ganske interessant for patienter med hormonmangel, er det ikke velset at udbrede kendskabet til dette. Farmaceuter og kosmetikindustrien, samt hele den servicesektor der beskæftiger sig med hudpleje og tjener millioner på at sælge os produkter, de er ikke interesserede i at disse oplysninger når ud til den almene befolkning.

 

Hudinfektioner

Mange hudinfektioner såsom cellulitis, impetigo (børnesår) og erysipelas (rosen) kan blive alvorlige og forårsage sepsis (blodforgiftning), som igen kan forårsage nyrebetændelse, lungebetændelse, gigtfeber og belastning af leveren. Toksiner (giftstoffer) cirkulerer med blodstrømmen i hele kroppen, da hormonmanglen hæmmer kroppens evne til effektivt at skille sig af med dem. Hypothyreose bør altid være under mistanke, hvor hudproblemer ikke lader sig behandle med de gængse lægemidler. Hormonmangel er ikke statisk og hvis der sker en bedring i perioder hvor skjoldbruskkirtlen producerer lidt mere hormon, men denne bedring afløses igen af forværring og hvis disse skift er tilbagevendende, da bør enhver patient nøje testes for hypothyreose. Befinder testresultaterne sig inden for normalområdet, og hudproblemerne fortsætter eller forværres, da bør behandlingen intensiveres indtil huden er normal igen, og fortsættes på det niveau der hindrer tilbagefald af hudproblemer. Han nævner dog, at i flere tilfælde, har det har vist sig, at effekten blev permanent, uanset at medicinering med Thyroid blev reduceret i takt med patientens bedring.

Dr. Langer har set patienter komme sig fuldstændig under behandling med Thyroid, selv om det kan tage tid, at opnå de ønskede resultater, men han bekymrer sig om alle de patienter, der ikke har adgang til Thyroid, fordi deres læger ikke lader sig overtale til medicinskifte.

Patienternes problem er at overbevise deres læge. Det kan blive svært pga. de “normale” resultater af blodprøver lægerne henviser til når de afslår patienternes bøn om anden medicin end syntetisk T4. Det sker fordi lægerne bruger testen TSH (Thyreoidea Stimulerende Hormon) til at vurdere behandlings-effekten med. De tænker ikke på, at TSH faktisk er et hypofysehormon, der svinger meget i løbet af dagen og derfor ikke en god indikator for vurdering af hormonstatus, modsat hvad de fleste læger tror. De har været under uddannelse i en skole der tror på dette, til trods for masser af beviser, som tyder på noget helt andet.

Dr. Langer skriver, at den sikreste måde at vurdere om patienten har hormonmangel, er måling af  frit T4+T3 i døgn urin (kun muligt ved betaling i privatklinik i DK), selv om de fleste læger sværger til blodprøverne T4 og TSH og ignorerer den kendsgerning, at disse to prøver bekræfter alene de svære tilfælde af hypothyreose, hvor alle andre bliver overset:

Mange strukturelle eller funktionelle abnormiteter i skjoldbruskkirtlen kan føre til mangelfuld produktion af stofskiftehormoner. Den kliniske tilstand som følge heraf betegnes som hypothyroidisme (lavt stofskifte). Starten af hypothyroidisme kan være subtil og ofte uopdaget i mange år, mens patientens helbred gradvist forringes.

Hypothyroidisme er en af de mest underdiagnosticerede sygdomme. Diagnosen hypothyroidisme ved konventionelle læger og endokrinologer bliver konstateret næsten udelukkende fra blodprøver. Rutinemæssigt Thyroxin (T4) og thyreoideastimulerende hormon (TSH) måles i plasma eller serum.

Hvis en patient har en normal TSH og en normal frit T4 vil den konventionelle læge fortælle patienten, at de ikke har hypothyroidisme, uanset hvor mange symptomer eller tegn på hypothyroidisme, de har. Det er en beklagelig og alt for almindelig fejl, fordi disse tests kun opfanger de mest alvorlige tilfælde af lavt stofskifte, de mildere tilfælde, der ville reagere positivt på hormon behandling overses.

Klinisk forskning har påpeget fordelen ved 24 urin frit T3 (og frit T4) test for denne kritiske diagnose.

 

Test indikationer;

 • Træthed, vedholdende
 • Depression (med tendens til selvmord)
 • Kuldefornemmelser
 • Hovedpine (migræne, spændingshovedpine)
 • Muskelkramper
 • Forstoppelse
 • Arthritis (reumatoid smerte, sener og muskel hævelse og stivhed)
 • Langvarig Achilles sene refleks
 • Basal temperatur, lav
 • Brændende eller prikkende smerter i ekstremiteterne
 • Carpal tunnel syndrom
 • Kolesterol, triglycerider og homocystein (øget)
 • Forsinket Fertilitet
 • Dysmenorré (alvorlige og hyppige menstruationssmerter)
 • Vækst og intellektuelle forstyrrelser
 • Groft og tørt hår
 • Hårtab
 • Puls (nedsat)
 • Hæshed
 • Gentagne infektioner, respiratoriske og i urinvejene
 • Manglende appetit
 • Nedsat hukommelse
 • Myxoedema, (Bindevæv – Mucin – Vand i kroppen)
 • Præmenstruel spænding
 • Tør skællende og tyk hud
 • Vægt ændring (uforklarlig)

 

Kilde:
//www.thyroid-info.com
Thyroid hormones (T3 and T4) in 24H Urine.
Uddrag, frit oversat af Anett kromann
Udgivet 15.08.2014
Opdateret 9. januar 2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »