Hvad er nyresten

En af de mest almindelige sygdomme i urinvejene, er nyresten (renal calculi) det er faste stykker af materiale, der dannes i nyrerne fra stoffer i urinen. De kan være så små, at de er usynlige for det blotte øje, eller så store som en perle.

 

Hvad er symptomerne

Små nyresten behøver ikke at forårsage nogen symptomer overhovedet, men større sten kan give anledning til en skarp smerte, kramper, smerter i ryggen og i siden i det område hvor nyrerne sidder, eller i underlivet, når de flytter sig til urinvejene og blokerer for strømmen af urin. Andre symptomer omfatter ulidelig smerte (normalt i nederste del af ryggen, siden og lysken), vandladningsbesvær, blod i urinen, kulderystelser, kvalme og undertiden feber.

Hvis bakterier bliver fanget i urinen, kan urinvejsinfektion forekomme. Hvis disse sten blokerer urinvejene i lang tid, kan nyrerne udspiles (hydronefrose) og til sidst ødelægges.

 

Hvad er årsagerne

Omkring 75% af de sten der dannes i urinvejene, er sammensat af calcium. Høje niveauer af calcium i urinen kan bidrage til stendannelse, og citrat kan hjælpe med at forhindre stendannelse ved binding til calcium før det krystalliserer.

Det er overraskende, at jo flere calciumholdige fødevarer, du spiser, jo lavere er din risiko for nyresten. Dette blev bekræftet af en undersøgelse, der involverer 91.731 sygeplejersker i alderen 34 og 59, hvoraf ingen nogensinde havde haft nyresten. I løbet af de 12 år undersøgelsen varende, havde 864 af sygeplejerskerne udviklet nyresten (i gennemsnit, omkring en ud af ​​hver 1.000 deltagende). Forskerne fandt, at jo højere indtag af calcium i kosten, jo mindre chance havde sygeplejerskerne for at udvikle sten. Hvis calcium indtaget var højt blandt sygeplejerskerne, og at de samtidig indtog kalktilskud, var risikoen for at udvikle nyresten 20 procent højere end normalt.

Kost med meget højt proteinindhold eller C-vitamin, og ikke tilstrækkeligt indtag af vand kan øge risikoen for stendannelse. Desuden kan urinvejsinfektioner, nyrelidelser såsom cystiske nyresygdomme og visse metaboliske lidelser, såsom hyperparathyroidisme også øge risikoen for at danne sten.

 

Hvad er den konventionelle behandling

De fleste nyresten passerer ud af kroppen uden behov for medicinsk behandling. At drikke masser af vand, kan hjælpe til med at flytte stenene.

For de, der har en genetisk disposition for højt calcium i urinen (hypercalcuri), kan en kost med lavt natrium og højt kalium hjælpe.

Hvis du er tilbøjelig til at danne calcium og urinsyre sten, kan din læge ordinere visse lægemidler til at kontrollere niveauet af surhedsgraden i urinen, nøglefaktorer i krystal formation. Medicinen allopurinol kan også være nyttig i nogle tilfælde af hyperurikosuri, en lidelse i urinsyrestofskiftet der kan bidrage til stendannelse.

Andre lægemidler, der anvendes for at forhindre sten omfatter diuretiske hydrochlorthiazid, der kan reducere mængden af calcium, frigivet af nyrerne til urinen. 
Personer med overaktive biskjoldbruskkirtler (hyperparathyroidisme) kan undertiden udvikle calcium sten. I dag er kirurgi sjældent nødvendigt, men kan anbefales til sten, der efter rimelig tid forårsager konstante smerter.

En teknik kendt som ekstrakorporal chokbølge litografi (ESWL) er den mest anvendte fremgangsmåde til fjernelse af sten. Ved ESWL chokbølger bruges et specialiseret instrument, der passerer gennem hud og væv og bryder stenene op, så de kan passere via urinen. Helbredelsen er normalt kort, så de fleste mennesker kan genoptage normale aktiviteter i løbet af et par dage.

 

Hvilke behandlinger kan anbefales til nyresten

Den bedste måde at undgå nyresten er, at drikke masser af vand, mindst seks til otte glas dagligt. Vandet fortynder urinen, hvilket reducerer risikoen for krystallisation. Du bør også undgå fødevarer, der indeholder oxalat, så der bliver mindre calcium der sammen med oxalat danner calciumoxalat. Fødevarer med højt oxalat omfatter spinat, sukkerroer, nødder, chokolade, jordbær, rabarber, hvedekim, sojabønner kiks, okra, sort indisk te og søde kartofler.

 
Følgende kost kan hjælpe med til at forhindre stendannelse:

 

  • Undgå koffein, som synes at øge calcium i urinen
  • Reducer forbruget af animalsk protein, især rødt kød, hvilket øger risikoen for stendannelse
  • Begræns dit saltindtag
  • Undgå kalium og klid i fødevarer, fordi begge kan reducere niveauet af calcium
  • Drik citronsaft i mousserende kildevand, da citronsaft er en naturlig kilde til citrat.

 

Kilde:
http://www.drweil.com/
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 30.03.2017
Opdateret 17.03.2019


Har du galdesten

 

I årtier har en velkendt risikofaktor for udvikling af galdesten været hypothyroidisme (lavt stofskifte). Nylige undersøgelser har vist, at risikoen navnlig er stigninger af galdeproblemer ved klinisk og subklinisk hypothyroidisme (lavt stofskifte). Der er flere faktorer, der kan bidrage til dannelsen og/eller akkumulering af galdesten hos hypothyreose patienter, herunder nedsat lever/kolesterol metabolisme, og nedsat galde sekretion. Forfatterne konkluderer, at ved behandling af patienter med galdesten eller mikrolithiasis (kalkaflejninger i testiklerne) bør klinikere være opmærksomme på mulig hypothyroid baggrund.

Problemer med galdeblæren kan føre til en tyk og træg galdeblære på grund af den manglende evne til at emulgere (udtømme) fedtstoffer. Ufordøjet fedt og olie vil forstyrre optagelsen af ​​andre næringsstoffer. Funktionssvigt i galdeblæren vil gøre det vanskeligere at fordøje fødevarer og kosttilskud.

Nogle mennesker ved allerede, at de har et galdeblære problem. Nogle af de mest almindelige symptomer på galdeblære problemer omfatter oppustethed, gas, og mavesmerter, disse symptomer vil typisk opstå lige efter at have spist. Mange af disse mennesker har allerede konsulteret en læge for dette, og nogle har fået at vide, at de i sidste ende har brug for kirurgi. Dette er især tilfældet, hvis de har tilbagevendende galdestens problemer.

På den anden side, er mange mennesker ikke klar over, at de har et galdestens problem. Mens nogle mennesker har tydelige symptomer, føler de måske at disse symptomer er “normale”. De fleste menneskers fordøjelse er så skruet op, at vi fejlagtigt antager at have konstant gas, kvalme og/eller fordøjelsesbesvær er normen. Nogle gange vil de endda afvise enhver smerte, de oplever, hvad enten det er mavesmerter eller smerter mellem skulderbladene, som begge er mulige symptomer for galdesten.

 

Hvad hvis du har fået din galdeblære fjernet?

Nogle mennesker tror, at ved at få deres galdeblære fjernet, vil det rette op på de fordøjelsesproblemer de havde før ​​operationen. Dette er ikke tilfældet, mens dette kan bidrage til at afhjælpe det problem nogen har med tilbagevendende galdesten, vil fjernelse af galdeblæren ikke gøre noget for den underliggende årsag til problemet. Når dette er sagt, vil en person, der allerede har fået deres galdeblære fjernet, stadig være nødt til at have den oprindelige årsag rettet, og vil have brug for løbende support. Så for eksempel, hvis østrogen dominans var det problem, der førte til at galdeblæren blev kirurgisk fjernet, skal behandles, som igen sandsynligvis vil forårsage eller bidrage til et stofskifteproblem. Når den hormonelle ubalance korrigeres, vil der være brug for løbende støtte til nedbrydningen af ​​fedtstoffer og olier.

Da mange mennesker er uvidende om, at de har et galdeblære problem, er den første ting man skal gøre, at få dette problem diagnosticeret. Det næste skridt vil være at finde årsagen til problemet, og de sidste skridt vil indebære korrigering af galdeblæren, som mange gange også vil hjælpe på stofskifteproblemer.

 Kilder:

http://www.naturalendocrinesolutions.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 30.03.2015
Opdateret 30.08.2021


 

Et gammelt husråd :

Min mormor fik fjernet sine nyresten med følgende opskrifter:

Kur mod nyre- og galdesten I:

100 g olivenolie
Tag hver aften 1 spsk. olivenolie og derefter 1 spsk. snaps

Når olivenolien er brugt, er kuren færdig.

Kur mod nyre- og galdesten II:

2dl olivenolie
2æggeblommer
3 snapseglas cognac
15 pebermyntedråber

Blandes godt og tages helst om aftenen i løbet af en halv time.


Kilde:

Anett Kromann

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »