Graviditet og stofskifteproblemer

Normale ændringer i skjoldbruskkirtlens funktion forbundet med graviditet:

Hormonændringer i 22024885_men normal graviditet resulterer i en række vigtige fysiologiske og hormonelle forandringer der ændrer funktionen af skjoldbruskkirtlen. Disse ændringer betyder, at TSH blodprøver af skjoldbruskkirtelfunktionen skal fortolkes med forsigtighed under graviditet. TSH ændrer sig under graviditet på grund af påvirkninger af de to vigtigste hormoner:

Østrogen, den vigtigste kvindelige hormon. HCG kan ændre sig i det første trimester og kan resultere i en lav TSH (kaldet subklinisk hyperthyroidisme). Når dette sker, vil TSH være faldet en smule i første trimester, og derefter vende tilbage til normal under resten af graviditeten. Østrogen øger mængden af stofskiftehormoner, hvilket resulterer i øgning af det samlede stofskiftehormon i blodet, da 99% af stofskiftehormoner i blodet er bundet til disse proteiner.

Men målinger af “frit” hormon (som ikke er bundet til protein, der udgør den aktive form af hormonet) forbliver normale. Skjoldbruskkirtlen fungerer normalt, hvis TSH, frit T4 og fritT3 alle er normale under hele graviditeten.

 

Forstørret skjoldbruskkirtel – struma 

Skjoldbruskkirtlen kan vokse i størrelse under graviditet (forstørret skjoldbruskkirtel = struma). Imidlertid forekommer graviditet associeret med struma langt hyppigere på grund af jodmangel. Hvis der anvendes meget følsomme billeddannende teknikker (ultralyd) er det muligt at påvise en stigning i skjoldbruskkirtlens volumen hos nogle kvinder. Det sker, at en betydelig struma kan udvikle sig, og det tilrådes, at bede lægen om, at teste skjoldbruskkirtlens funktion.

Hvad er samspillet af skjoldbruskkirtlens funktion mellem mor og barn

De første 10-12 uger af graviditeten, er barnet helt afhængig af moderens produktion af stofskiftehormoner. Ved udgangen af det første trimester begynder babyen at producere stofskiftehormoner på egen hånd. Barnet er dog stadig afhængig af mor for indtagelse af tilstrækkelige mængder jod, som er afgørende for at producere stofskiftehormoner. The World Health Organization anbefaler jod indtag på 200 mikrogram pr. dag under graviditeten for at opretholde tilstrækkelig hormonproduktion.

De mest almindelige årsager til hyperthyroidisme (højt stofskifte) under graviditet.

Samlet set, er den mest almindelige årsag (80-85%) af moderens høje stofskifte under graviditeten Graves‘ og forekommer hos 1 ud af 1500 gravide kvinder. Ud over andre sædvanlige årsager til højt stofskifte, kan meget høje niveauer af HCG, set i alvorlige former for graviditetskvalme (hyperemesis gravidarum), forårsage forbigående højt stofskifte. Diagnosen kan være lidt svær at fastslå under graviditeten, da scanning med kontrastvæske frarådes. Derfor bliver diagnosen baseret på en omhyggelig, fysisk eksamen og blodprøver.

Kilde:
Uddrag fra American Thyroid
Frit oversat af Anett Kroman
Udgivet 12.08.2014
Opdateret 17.03.2019


Graviditet og stofskifteproblemer
Graviditet og stofskifteproblemer udgør en risiko for gravide og det ufødte barn

Risikoen for abort i de første 20 uger af graviditeten, er dobbelt så stor

Risikoen for tidlig fødsel er dobbelt så stor

Risikoen for lav fødselsvægt er dobbelt så stor

Risikoen for svangerskabsforgiftning stiger

Risikoen for at få et barn, der har mindre IQ er til stede

18070929_s

Når du er i behandling for dit stofskifteproblem, og du er velreguleret, har du ikke sværere ved at blive gravid en raske mennesker, og der er heller ikke en øget risiko for ovennævnte.


Stofskiftesygdomme og infertilitet:
Af Diana Rodriguez | Medicinsk revideret ved Lindsey Marcellin, MD, MPH

En lidelse i skjoldbruskkirtlen kan forhindre en kvinde i at få ægløsning, hvilket gør infertilitet til et problem, men med den rette behandling, falder risikoen for fertilitetsproblemer.
 

Problemer med skjoldbruskkirtlen og infertilitet: Hvad er forbindelsen

Hele kroppen er udsat, når der er hormonændringer, hypothyroidisme (underaktiv skjoldbruskkirtel) kan føre til uregelmæssig menstruationscyklus og andre problemer med menstruation, der kan påvirke fertiliteten. Både hypothyroidisme og hyperthyroidisme (overaktiv skjoldbruskkirtel) er kendt for at forhindre ægløsning, den månedlige cyklus, hvor et æg frigives for at blive befrugtet. Hvis der ikke frigives æg, kan du ikke blive gravid, selvom du har regelmæssige menstruationer.

Der er andre måder stofskifteproblemer kan føre til infertilitet. Hypothyroidisme kan udløse, at der dannes cyster på æggestokkene. Det kan også føre til øget produktion af prolaktin - det hormon, der styrer mælkeproduktion og amning. Når dit prolaktinniveau er højt, kan du ikke få ægløsning.

Hypothyroidisme er også blevet forbundet til en klar stigning i risikoen for abort. Kvinder, der er hypothyroide har omkring fire gange større sandsynlighed for at få en abort eller for tidlig fødsel, end kvinder, der er raske. Kvinder med ubehandlet hypothyroidisme, er også i risiko for at få babyer med udviklingsmæssige problemer og lidt lavere IQ niveauer.

 

Infertilitet: Virkningen af østrogen

For kvinder, der har været diagnosticeret med et stofskifteproblem, kan østrogen eller p-piller med østrogen have stor indflydelse på, hvor meget medicin du behøver at indtage.

"P-piller kan påvirke et stofskifte-problem," siger Mario Skugor, MD, en endokrinolog ved Cleveland Clinic i USA, fordi p-piller påvirker leveren, der producerer stofskiftehormoner og proteiner, der cirkulerer i blodet. Leveren producerer flere af disse proteiner. Når p-piller og andre hormonelle lægemidler, indeholdende østrogen bliver indtaget, vil dette påvirke, hvor meget medicin, du har brug for.

"Hvis du tager stofskiftemedicin, vil den eneste måde at tilpasse [de yderligere proteiner frigivet af leveren fra hormonelle medicin som p-piller]  at ændre dosis af din medicin, "siger Dr. Skugor. Justeringer kan være nødvendige ", hver gang østrogen status ændres.

Det betyder, at kvinder med hypothyroidisme, der tager p-piller for at forebygge graviditet og derefter stopper med at tage pillerne, har brug for at tale med deres læge om justeringer i deres medicin - når du ikke tager p-piller, har du ikke brug for så meget medicin.

Skugor siger, at de fleste kvinder med hypothyroidisme også har brug for mere medicin under graviditet, fordi østrogen niveauerne i blodet bliver højere.

 

Problemer med skjoldbruskkirtlen og infertilitet: Reducer din risiko

Infertilitet kan have mange forskellige årsager, og et stofskifteproblem kan helt sikkert være et af dem. Hvis du har en lidelse i skjoldbruskkirtlen, så tal med din læge, før du prøver at blive gravid, eller hvis du har problemer med at blive gravid. Har du har problemer med at blive gravid, kan du bede din læge om at foretage nogle blodprøver for at være sikker på, at skjoldbruskkirtlen ikke er årsagen.

Kilde:
http://www.everydayhealth.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 12.08.2014
Opdateret 17.03.2019


Hypothyreoidisme (lavt stofskifte) og graviditet

 

 • Forekomsten af åbenlys hypothyroidisme i graviditeten skønnes at ligge mellem 0,2% til 0,4% af alle graviditeter
 • Forekomsten af subklinisk hypothyroidisme anslås at ligge mellem 2% og 3% af alle graviditeter

Den mest almindelige årsag til hypothyroidisme under graviditet er kronisk autoimmun thyroiditis (Hashimotos), som tegner sig for 95% af tilfældende.

Andre årsager til moderens hypothyreose omfatter en hypothyroid fase af subakut thyroiditis (akut bakteriel infektion) eller postpartum thyroiditis (forbigående thyroiditis), jodmangel, thyroidektomi ( kirurgisk fjernelse af hele eller en del af skjoldbruskkirtlen) eller radioaktiv jodbehandling og overbehandling med antithyroid medicin (højt stofskifte medicin).

Når man har Hashimotos forefindes antistoffer (Anti-TPO) i de fleste patienter. Symptomer på hypothyroidisme er vage og kan overlappe med symptomer på graviditet.

Disse omfatter:

 • Træthed
 • Forstoppelse
 • Kulde intolerance
 • Muskelkramper
 • Søvnløshed
 • Vægtøgning
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Hårtab
 • Hukommelsesproblemer

Konklusion
Skjoldbruskkirteldysfunktion er ikke ualmindeligt ved graviditet, og det er vigtigt at læger og fødselshjælpere har forståelse for spektret af de sygdomme i skjoldbruskkirtlen der kan forekomme under graviditet. Tidlig diagnose og hensigtsmæssig forvaltning af mors skjoldbruskkirteldysfunktion, er vigtig at sikre så komplikationerne minimeres. Dette kan nødvendiggøre en tværfaglig tilgang til pleje af praktiserende læge, jordemoder, fødselslæge og endokrinolog.

Kilde:
Medical Observer
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 12. 08.2014
Opdateret 17.03.2019


Hvis du har haft en ufrivillig abort, kan din skjoldbruskkirtel have skylden

En undersøgelse foretaget af The Endocrine Society anbefaler, at alle gravide kvinder bør gennemgå stofskiftescreening i første trimester af graviditeten.

Undersøgelsen blev udført på 1.000 gravide kvinder i deres første trimester i Ludhiana i Punjab, Indien.

 

Ifølge undersøgelsens ledende forfatter Jubbin Jagan Jacob, MD

Undersøgelsen viste, at selv mild skjoldbruskkirteldysfunktion i høj grad kan øge risikoen for alvorlige problemer. Kvinder med mild skjoldbruskkirteldysfunktion har dobbelt så stor risiko for ufrivillig abort, for tidlig fødsel eller for lav fødselsvægt i forhold til gravide kvinder med en normal funktion.

De har også syv gange større risiko for dødfødsel.

Journal of Medical Screening foretog i en stor undersøgelse af 9.400 gravide kvinder som viste, at gravide kvinder med hypothyreose i anden trimester, havde fire gange så stor risiko for ufrivillig abort end kvinder, der ikke var hypothyroide. Ifølge en undersøgelse i den indiske Journal of Medical Sciences, har hypothyroidisme en statistisk signifikant sammenhæng med tilbagevendende ufrivillig abort i første trimester.

 

Ifølge forskerne:

Thyreoideahormoner er afgørende for vækst og metabolisme af det voksende foster. Tidligt i graviditeten videregivergiver moderen thyreoideahormoner til sit foster. Hvis moderen er hypothyroid (lavt stofskifte), kan hun ikke levere nok thyreoideahormoner til sit foster. Derfor er hypothyroidisme en risikofaktor for ufrivillig abort.

Så hvorfor have blind tillid til sine læger.  Mange læger forsøger at forsikre moderen om, at der ingen sammenhæng er mellem hypothyreose og ufrivillig abort.


Kilde:

HypothyroidMom
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 12.08.2014
Opdateret 17.03.2019


Hormonet oxytcin
Oxytocin er et hormon, der dannes i hypothalamus og lagres i hypofysens baglap (neurohypofysen). Hormonet findes i meget lille udstrækning hos mænd. Hos kvinder findes hormonet i større mængder. Det udskilles bl.a. ved kram på over 30 sekunder, hvorfor det kaldes krammehormonet eller kærlighedshormonet.

 

Hormonet har tre funktioner:

 • Hormonet fremkalder kontraktioner i den gravide uterus (livmoder), hvorfor det er af vigtighed for at fødslen kan gå i gang
 • Oxytocin er essentielt for overlevelsen af det spæde barn, da det er ansvarligt for nedløbsrefleksen.
 • Det er påvist, at hormonet i større mængder har indflydelse på menneskers tillid og gavmildhed

Kilde:
Wikipedia


T4 reverse T3 og T3 samt sabeltigre

Mængden af T4 er ikke så afgørende som forholdet mellem T4 og T3. Viser dine prøver, at du har et højt T4 og et lavt T3, så er der begrundet mistanke om at du konverterer uforholdsvis meget T4 til reverse T3. Så, hvis du oplever symptomer på trods af et fint T4, så kan det være fordi du laver for meget reverse T3 i forhold til din T3.

Det er jo fint hvis du står midt i en hungersnød eller anden livstruende situation, men formoder vi, at du som de fleste af os er sådan en helt almindelig jævn dansker med adgang til rent vand og mad i rigelige mængder og ingen rovdyr ved hulens indgang, så er det ikke hensigtsmæssigt at kroppen laver for megen kropsbevaring ved at opregulere T4 til reverseT3 konverteringen. Desværre kender kroppen ikke forskel på stress pga. af en bevidst kalorienedsættelse fordi du bare må af med de der 5 kilo som 17 årig eller en kalorienedsættelse, fordi savannen er oversvømmet og høsten er slået fejl og antiloperne er druknet.

Kroppen kender heller ikke forskel på stress fordi du har mistet dit arbejde eller stress fordi dit liv er i overhængende fare fra den angribende sabeltiger. Din krop vil i disse tilfælde opregulere produktionen af essentielle fight or flight hormoner;

 • Adrenalin
 • Kortisol
 • Norepinephrin

Disse hormoner fungerer i feedback mekanismen til bl.a. hypothalamus, som så nedregulerer efterspørgslen på T3, fordi T3 bruger den samme benzin som kroppen lige nu tror den skal bruge på at "overleve hungersnøden" og "løbe væk fra eller kæmpe mod sabeltigeren". Faktisk vil tidlig påvirkning af disse hormoner svække din stofskiftehormonproduktion permanent!

Det er derfor stress under graviditet påvirker fostret og barndoms stress påvirker resten af livet. Omend en irriterende tanke når jeg sidder her i al min fedme, så giver det jo god nok mening, da man må formode, at de betingelser (tørke, sult, rovdyr) som mor er gravid i, også er tilstede for barnet når det kommer til verden, og barnet "programmeres" således til det miljø det forventes at skulle overleve i.

Kortisol påvirkning i foster tilstanden og i barndommen får hippocampus til at skrumpe ind. Hippocampus står for produktionen af hormoner, der skal sørge for at vi sover og er glade - serotonin og melatonin. Hippocampus taler også med hypothalamus som taler med hypofysen. Og siger den skrumpede hippocampus at der er fare på færde, så nedpriorteres udskillelsen af hormoner, som koster energi og ikke bidrager direkte til her-og-nu overlevelse.

Joan Lowe


Hvad gør man for at forhindre skader 

Alle børn, der fødes i Danmark, tilbydes rutinemæssig undersøgelse for forøget indhold af phenyl-alanin i blodet. Denne undersøgelse finder sted på Statens Serum Institut på baggrund af den hælblodprøve, der udtages i løbet af barnets første leveuge. Se her hvilke prøver der screenes for: http://www.ssi.dk

Blodet undersøges også for medfødt nedsat stofskifte. Ved et positivt fund (øget koncentration af phenyl-alanin i blodet) kan sygdommen således forebygges. Det er vigtigt, at diagnosen stilles så tidligt som muligt for at forebygge hjerneskade. På PKU-foreningens hjemmeside www.pku.dk kan man hente mange flere oplysninger om, hvordan det er at leve med PKU (Føllings sygdom).

Kilde:
http://www.netdoktor.dk/
Udgivet 12.08.2014
Opdateret 17.03.2019


Sundhedsstyrelsen:

 • For gravide i første trimester med hypothyreose (lavt stofskifte) anbefales det, at TSH ligger under 2,5
 • Subklinisk hypothyreose (truende lavt stofskifte) er skadeligt for både moren, men især for fosteret indtil 13. uge
 • For gravide i andet og tredje trimester med hypothyreose anbefales det, at TSH ligger under 3,0

Kilde:
https://www.sundhed.dk/s
Udgivet 12.08.2016

Opdateret 17.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »