Kan stofskifteproblemer udløse skuldersmerter?

Skjoldbruskkirtlen påvirker en bred vifte af kropsfunktioner. Det er overraskende, at skjoldbruskkirtlens dysfunktion  kan medføre, et lige så stort antal symptomer, som kan påvirke stort set enhver del af kroppen.

Selvom de mest almindelige problemer forbundet med skjoldbruskkirtlen involverer lavt energiniveau, kognitive funktioner og vægtsvingninger/vægttab, er der et andet område af ubehag, der kan udvikle sig fra skjoldbruskkirtlens dysfunktion. Muskel- og ledsmerter er ikke usædvanlige for de med stofskiftesygdom.

Mange er dog ikke opmærksomme på, at disse smerter kan blive centraliseret på bestemte områder, såsom skulderen, der resulterer i en tilstand kendt som frossen skulder.

Desværre ignoreres forbindelsen mellem hæmmet muskelfunktion og stofskiftefunktion. For at bekæmpe den betydelige virkning af tilstande som frossen skulder, er det vigtigt at blive bekendt med tilstanden og forstå, hvordan stofskiftet påvirker udvikling og intensitet.

Hvad er en frossen skulder?
I modsætning til den kolde skulder, der kan forårsage følelsesmæssig skade på ens ego, er frossen skulder (eller kapulitis) en medicinsk tilstand, som påvirker fysisk sundhed. En frossen skulder bevirker langvarig smerte og hæmmer bevægelse af skulderen. Dette kan vare ved i måneder eller år.

Forskellige tilstande, herunder  Parkinsons sygdom, hjertesygdom, lungesygdom og slagtilfælde kan bidrage til udviklingen af ​​frossen skulder. Imidlertid har personer med stofskifteproblemer, specifikt hypothyroidisme (lavt stofskifte), en særlig høj risiko for at udvikle denne langvarige og i de fleste tilfælde svækkende tilstand.

Udvikling af frossen skulder sker normalt gradvist og afspejler et fald i funktionalitet. Traume eller væsentlig fysisk skade på skulderen kan også fremkalde frossen skulder. I begge tilfælde tager det normalt flere uger eller måneder, før smerten når et punkt, hvor personer søger lægehjælp. Et reduceret bevægelsesområde er et andet identificerende symptom på frossen skulder. Imidlertid er dårlig mobilitet ofte overset, indtil tilstanden udvikler sig yderligere.


Stadier for frossen skulder
Klinisk set er der tre forskellige stadier af frossen skulder. Inflammation i hvert trin er den primære kilde til smerte og ubehag. Som en del af den inflammatoriske proces kan overskydende væske og arvæv udvikle sig, hvilket giver yderligere smerte og begrænser skulderens bevægelsesområde. Vækst af kapselforingen i skulderen, kendt som synovium, kan også forekomme, hvilket resulterer i mere smerte og yderligere tab af mobilitet.

Trin 1: Udvikling
Udviklingen af ​​frossen skulder involverer typisk en indledende opbygning af inflammation i skulder og tilhørende led. Dette medfører mindre smerte, men langsomt stigende smerte, over tid. I løbet af denne fase kan patienter opleve et fald i passivt og aktivt bevægelsesområde i skulderen. Udviklingsfasen kan vare mellem 3 og 9 måneder.

Trin 2: Frysning
I løbet af dette stadium bliver inflammation, arvæv og kollagenopbygning besværliggjort, hvilket resulterer i intense skuldersmerter og ubehag. Bevægelsen bliver yderligere begrænset, og patienter kan muligvis ikke hæve armene op over hovedet. I svære tilfælde kan skulderen blive så stiv, at bevægelse bliver næsten umulig. Patienter kan opleve en lille nedsættelse af smerte, da skulderen og armen bliver yderligere ubevægelig. Frysepunktet kan vare flere måneder til et helt år.

Trin 3: Optøning
De fleste tilfælde af frossen skulder begynder at forbedre sig i tidsrummet et til fire år. I løbet af denne tid falder skuldersmerterne langsomt, da bevægelsesområdet forbedres med en tilsvarende hastighed. Ideelt set er det bedste at patienten forbliver relativt inaktiv for at muliggøre langsom og stabil genopretning.

Stofskiftet og frossen skulder
Både højt og lavt stofskifte samt autoimmune tilstande som Hashimotos thyroiditis og Graves’ sygdom kan forårsage muskel- og ledsmerter. Imidlertid er lavt stofskifte den tilstand, der oftest er forbundet med udviklingen af ​​frossen skulder.

Muskelsvaghed i midterdelen af ​​kroppen påvirker ca. 90% af patienter med stofskifteproblemer. En mindre procentdel, omkring 30%, oplever svaghed eller tab af styrke i lemmer og ekstremiteter. Dette er kendt som hypothyroid myopati og er ofte en medvirkende faktor til frossen skulder. Fælles indikatorer for hypothyroid myopati omfatter:

  • Muskelsmerter og svaghed, der forværres ved udsættelse af kolde temperaturer
  • Udbredt smerte over forskellige muskelgrupper
  • Muskelkramper
  • Stivhed
  • Ledsmerter
  • Svækket grebstyrke
  • Vanskeligheder med at hæve armene over hovedet

Undersøgelser tyder på, at op til 80% af patienter med stofskifteproblemer oplever forstyrrelser i muskelvæv, som kan forårsage smerte, ubehag, kramper og spasmer. Ud over generiske muskelsmerter og ubehag, er stofskiftet ofte forbundet med paræstesi, eller prikken og stikken samt følelsesløshed. Mange kan være bekendt med denne fornemmelse og beskrive det som et bestemt lem eller en ekstremitet, som falder i søvn. Typisk føles denne fornemmelse i arme, ben, hænder eller fødder. I nogle tilfælde kan patienterne opleve disse følelser på centraliserede steder. Sådanne fornemmelser er en almindelig forekomst ved frossen skulder.

En anden undersøgelse viste, at sygdomme i skulderen såsom tendonitis (calciumforekomster, der bygger sig op i en persons muskler eller sener som påfører personen smerter) er almindelige blandt personer, der oplever unormal hormonfunktion. Tendonitis har mange ens symptomer med frossen skulder og kan let misdiagnostiseres. Nogle af disse symptomer omfatter alvorlige skuldersmerter om morgenen, stivhed og begrænset bevægelse samt søvnforstyrrelser på grund af intens smerte. Resultaterne i denne undersøgelse tyder på, at skjoldbruskkirtlen har en bemærkelsesværdig indflydelse på udviklingen af ​​skulderforhold, der kan føre betydelig smerte og dysfunktion med sig. Derfor er det sandsynligt, at stofskiftets dysfunktion spiller en vigtig rolle i udviklingen af ​​frossen skulder.

Beskyttelse af skulderen ved at støtte stofskiftebehandling
Typisk er skjoldbruskkirtlens dysfunktion forbundet med hormonelle ubalancer, der kan resultere i vægtforøgelse eller tab af samme, svingende energiniveau og kognitive vanskeligheder. Der er imidlertid betydelige fysiske problemer, der kan opstå som følge af en stofskifteforstyrrelse. Smertefulde fysiske tilstande, såsom frossen skulder, findes ofte i forbindelse med lavt/højt stofskifte. Derfor er det vigtigt at opretholde en sund hormonfunktion for ikke kun at regulere kritiske processer, men også beskytte kroppen mod smertefulde og svækkende tilstande.

Hvis du lider af kronisk smerte eller ubehag, kan det være en fordel at undersøge og efterfølgende optimere stofskiftet.

Årsagen til frossen skulder
Den eksakte årsag til lidelsen af frossen skulder kendes ikke. Frossen skulder menes at være forårsaget af forskellige sygdomstilstande, indgreb eller direkte traume mod skuldre eller den øvre ekstremitet.
Frossen skulder er nogen gange forårsaget af en skade, der gør skulderen ubrugelig grundet skuldersmerter. Lige så ofte udvikles tilstanden af frossen skulder dog spontant uden nogen klar forudgående fremprovokerende og udløsende faktor. Disse tilsyneladende spontane tilfælde af frossen skulder er ofte omtalt som idiopatisk frossen skulder.
Reumatisk sygdomsforløb og nylig skulderoperation kan også give skuldersmerter og begrænset bevægelighed i lighed med tilstanden af frossen skulder. Brug af skulderen i sporadiske perioder kan desuden medføre betændelse i skulderen.

Endvidere mener nogle læger, at frossen skulder kan have en autoimmun komponent, hvor kroppen angriber sundt væv i skulderen.

Kilde:
https://www.holtorfmed.com
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 7.01.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »