Psoriasis og D-Vitamin

Af Dr. Mercola 

Psoriasis er en kronisk sygdom i dit immunsystem, der får cellerne til at bygge sig op på overfladen af ​​din hud, hvilket fører til tykke, røde, skællende pletter, der er meget kløende og undertiden smertefulde. Tilsammen fandt forskerne de årlige udgifter til psoriasis beløb sig til ca. 112 milliarder dollar i 2013 alene i USA.

 

Psoriasis er mere end en overfladisk sygdom

Selvom psoriasis fremstår som en hudlidelse, er det faktisk en autoimmun sygdom. En del af reaktionen er, at T-celler (hvide blodlegemer) fejlagtigt angriber sunde hudceller. Disse overaktive T-celler vil derefter udløse andre immunreaktioner, der tilsammen fremskynder væksten af hudceller, og får dem til at flytte sig til det yderste lag af huden i løbet af få dage i stedet for uger.

Fordi den døde hud ikke kan fjernes hurtigt nok, bygger den sig op som fortykket hud, hvilket er karakteristisk for psoriasis. Tilstanden påvirker mennesker alvorligt i dagligdagen.

Din hud kan blive så betændt, at den revner og bløder. Der kan udvikles psoriasis arthritis, hvilket kan forårsage invaliderende ledskader. Mennesker med psoriasis har også en øget risiko for mange andre kroniske sygdomme, herunder øjenlidelser, type 2 diabetes, stofskifteproblemer, højt blodtryk og hjertesygdomme. Og så er der de psykologiske konsekvenser.

Mennesker med psoriasis lider ofte af depression, lavt selvværd, social isolation og problemer på arbejdspladsen.

 

D-vitamin er afgørende for autoimmune sygdomme, herunder psoriasis 

Hvis du har psoriasis, er det bydende nødvendigt, at du checker dine D-vitamin niveauer og vedligeholder niveauerne året rundt. D-vitamin er en potent immun modulator, hvilket gør det meget vigtigt for forebyggelse af autoimmune sygdomme.

Vitamin D menes at afhjælpe psoriasis på flere niveauer, herunder hjælper vitaminet til at regulere keratinocyt (hudcelle vækst) og udvikling samt indflydelse på immun funktioner af T-lymfocytter og andre celler. Vitamin D hæmmer også cytotoksiske T-celler og naturlige dræberceller, celleaktiviteten kan medvirke til at regulere hudens cellevækst.

I virkeligheden er det ikke blot vitamin D, der almindeligvis anvendes for behandling af psoriasis, men lysbehandling er også en foretrukken form for behandling. Eksisterende psoriasis lægemiddelbehandlinger er risikable og dyre. Lægemidlet Raptiva, blev trukket fra markedet pga. risikoen for dødelige hjerne infektioner.

 

Optimer din D-vitamin hvis du har psoriasis

Naturligt sollys vil hjælpe dig med at få dine D-vitamin-niveauer i det terapeutiske område, som har yderligere sundhedsmæssige fordele. Det er nok ikke tilfældigt, at mennesker med psoriasis, som ofte lider af D-vitamin mangel, har en øget risiko for kroniske sygdomme som hjertesygdomme og metabolisk syndrom (stofskiftesygdomme) – som også er forbundet med lav D-vitamin.

 

Har du tjekket dit D-vitamin niveau på det seneste

Ved kroniske sygdomme, såsom kræft, hjertesygdomme og autoimmune og/eller neurologiske sygdomme, bør dit niveau ideelt være et sted mellem 70-100 ng / ml, hvilket er omkring det dobbelte af hvad der typisk betragtes som “normalt”.

 

Kilde:
http://articles.mercola.com
Frit oversat af Anett kromann
Udgivet 30.01.2015
Opdateret 14.08.2021

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »