Stofskiftesygdom og coronavirus (COV19)

Der er modtaget mange forespørgsler om, hvorvidt personer med autoimmun (Hashimotos og Graves) har en øget risiko for Coronavirus. Hvad ved vi til dato?

Om coronavirus
COVID-19 er en ny sygdom, der kan påvirke dine lunger og luftveje. Den er forårsaget af en virus kaldet coronavirus. Typiske symptomer på coronavirus inkluderer:
• Tør hoste
• Feber
• Åndedrætsbesvær

Disse symptomer betyder dog ikke nødvendigvis, at du har sygdommen.

Symptomerne ligner andre sygdomme, der er meget mere almindelige, såsom forkølelse og influenza.

Hvordan spredes Corona virus?
Da det er en ny sygdom, forstås det ikke helt, hvordan coronavirus spreder sig fra person til person. Det antages, at virussen spreder sig via dråber fra host og nys, fælles med lignende vira.
Det er meget usandsynligt, at det kan spredes gennem ting som pakker eller mad. Virus som coronavirus kan ikke leve uden for kroppen ret længe.

Hvad er risikoen for enkeltpersoner?
I de fleste tilfælde vil personer, der er inficeret med coronavirus, have milde symptomer. Da det er en ny sygdom, har der ikke været nogen undersøgelser af, hvordan det påvirker personer med stofskiftesygdom, og det er for tidligt at fortælle, om disse mennesker er mere tilbøjelige til at udvikle alvorligere symptomer.
Der er dog i øjeblikket ingen grund til at tro, at personer med stofskifteproblemer (autoimmun eller på anden måde) har nogen overdreven risiko for coronavirus. Stofskifteproblemer er almindelige, og analysen fra Kina ville sandsynligvis have fortalt, hvis der allerede var et stort problem for stofskiftepatienter. I modsætning hertil har de identificeret, at coronavirus kan forårsage mere alvorlige symptomer hos andre mennesker og personer med allerede eksisterende medicinske tilstande (såsom astma, diabetes, hjertesygdom).

Stofskiftepatienter og sæsonbestemt influenza
At have en stofskiftesygdom (hvad enten det er en autoimmun sygdom eller ej) anses ikke generelt for at give dig en øget risiko for at udvikle sæsonbetonet influenza sammenlignet med ethvert andet medlem af befolkningen. Derfor, medmindre du falder inden for en af følgende kategorier, der har større risiko for komplikationer fra influenza, er det usandsynligt, at du har brug for eller bliver tilbudt influenzavaccinen:

• Mennesker over 65 år
• Gravide kvinder
• Børn og voksne med en underliggende helbredstilstand (såsom langvarig hjerte- eller luftvejssygdom)
• Børn og voksne med svækket immunsystem som følge af tilstande som HIV og Aids eller indtag af medicin som steroidtabletter og kemoterapi.

I modsætning til sæsonbestemt influenza er der endnu ingen vaccine mod coronavirus. Imidlertid skal stofskiftepatienter være forvissede om, at det som nævnt ovenfor, baseret på oplysningerne fra Kina, i øjeblikket ikke er nogen grund til at tro, at mennesker med stofskifteproblemer har en øget risiko for denne nye virus.

Kilde:
British Thyroid Foundation:
https://www.btf-thyroid.org/
Udgivet 12. marts 2020

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »