Blusen er vasket, desværre ødelægges tøjet ved denne lidelse

Sveder du gult, grønt, blåt eller sort, eller har du øget svedtendens?

Chromhidrosis er en kronisk lidelse i svedkirtlerne, der manifesterer sig med farvet sved i ansigtet, på underarmene eller på brystets areola (den mørkere hudcirkel omkring brystvorterne). Sved kan være gul, grøn, blå, brun eller sort. Disse farver skyldes et pigment produceret i svedkirtlerne kaldet lipofuscin. *Lipofuscin er almindeligt i humane celler, men af ​​en eller anden grund har mennesker med chromhidrose højere koncentrationer af lipofuscin, der har en højere grad end af normal oxidationstilstand. (Iltning eller oxidation er en kemisk proces, hvor et materiale eller stof går i forbindelse med ilt, typisk fra atmosfæren. Ved oxidationen af en kemisk forbindelse ses en stigning i oxidationstallet red.)

*Lipofuscin er navnet på fine gulbrune pigmentgranulater sammensat af lipidholdige rester af lysosomal fordøjelse. Det anses for at være et af de aldrende eller “slidte” pigmenter, der findes i leveren, nyrerne, hjertemusklen, nethinden, binyrerne, nervecellerne og ganglioncellerne.

Chromhidrosis er ret sjælden med begrænset information om procentdelen af ​​mennesker, der potentielt kan blive påvirket. Der ser ikke ud til at være nogen sammenhæng mellem chromhidrose og køn, geografisk placering, årstiden eller vejret. Tilstanden synes imidlertid at være mere almindelig hos de af afrikansk afstamning. Nogle mennesker med chromhidrose kan fortælle om en følelse af varme eller en stikkende fornemmelse inden sveden farves. Andre kan have så mild sved misfarvning, at de ikke engang lægger mærke til det.

Pseudochromhidrose
En mere almindelig form for misfarvet sved kaldes pseudochromhidrose. Med pseudochromhidrose tager sved en usædvanlig farve efter sekretion fra svedkirtlen, når den kommer i kontakt med farvestoffer, kemikalier eller kromogene bakterier på huden (bakterier, der producerer pigmenter.)

Hæmatohidrose
Andre mulige årsager til udseendet af farvet sved omfatter infektion, blod i sveden (hæmatohidrose), overskydende bilirubin (et orangegult pigment dannet i leveren) og/eller forgiftning. Hvis du oplever sved i en usædvanlig nuance, skal du tale med din læge. Han eller hun vil sandsynligvis tage de nødvendige skridt til at udelukke potentielt mere alvorlige medicinske tilstande, før han stiller en diagnose af chromhidrose.

Ifølge den medicinske journal Pediatrics kan chromhidrose behandles med *topisk capsaicin creme 0,025% (påføres den berørte hud 1-2 gange om dagen). Andre har bemærket, at Botox -injektioner kan behandle chromhidrose. Uanset hvad, fordi tilstanden er kronisk, skal behandlingen vedligeholdes for kontinuerlige resultater. (Som altid skal du tale med din læge om din individuelle situation for at modtage en nøjagtig diagnose, før du starter behandling.)

Målet med behandlingen for chromhidrose er at reducere symptomer for også at afhjælpe eventuelle relaterede psykosociale påvirkninger eller stigma.

Der findes ikke information omkring denne kroniske lidelse nogen steder i DK. Derfor er denne oversat, med tilladelse. Derudover findes der information om Hyperhidrosis som er øget svedtendens. Det kan du læse om her: Når kroppen drypper af sved

Uddrag:

Hyperhidrosis kendes generelt ikke af den praktiserende læge. Hyperhidrosis kan også skyldes andre sygdomme – for eksempel stofskiftesygdomme, forskellige sjældne neurologiske lidelser (herunder sclerose), diabetes eller blodsygdomme.

Man kender endnu ikke årsagen til den type hyperhidrosis, der ikke skyldes andre sygdomme eller medikamenter. Måske har det en hormonel forklaring eller handler om et samspil mellem vores stofskiftehormoner og stresshormoner. (se link nederst)

The Hyperdrosis International Society, en verdensomspændende non-profit organisation, er ved at kortlægge årsagerne til sygdommen for at kunne skræddersy behandlingen. Ovenstående artikel omkring chromhidrose er oversat fra denne organisation.

*Hvad du bør vide om Topisk Capsaicin creme

 

Kilde:
https://www.sweathelp.org/where-do-you-sweat/other-sweating/chromhidrosis.html

Frit oversat af Anett Kromann
23 oktober 2021

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »