Blodtrykket og hypo/hyperthyroidisme (lavt og højt stofskifte)

Skjoldbruskkirtlen har altid spillet en stor rolle i vækst og udvikling af menneskekroppen. Uden regulering af skjoldbruskkirtlen vil kroppen ikke fungere eller synkronisere, og resultaterne vil være skadelige. Selv om skjoldbruskkirtlen er meget lille, har den et stort ansvar. Dens funktionalitet hjælper med at udskille hormoner, der påvirker kroppens temperatur, udviklingsvækst, metabolisme og blodtryk.

Af tilsyneladende uforklarlige årsager kan du have højt eller for lavt blodtryk. I nogle tilfælde kan hypertension udløses af en underliggende sundhedstilstand, som du måske ikke engang ved, at du har, som hypothyroidisme (lavt stofskifte) eller hyperthyroidisme (højt stofskifte). Dit høje eller lave blodtryk kan være et af de uventede symptomer på stofskifteproblemer; behandling af en underliggende stofskifteforstyrrelse kan hjælpe med at løse dit forhøjede/lave blodtryksproblem.

Hvad gør skjoldbruskkirtlen ved hjertet?

Kroppen bruger mange forskellige hormoner til at kommunikere mellem forskellige dele af kroppen. For at opretholde en ordentlig kardiovaskulær funktion, fortæller hormonerne dit hjerte, når det skal pumpe hårdere, og meget mere.

Stofskiftehormonet T3 (triiodothyronin) er involveret i denne proces, og hormonet har både indirekte og direkte virkninger på hjertet og blodkarrene. På grund af dette er behørig stofskiftefunktion nødvendig for en ordentlig kardiovaskulær funktion.

Behandling med stofskiftehormoner  kan hjælpe med at sænke dit blodtryk hvis du har højt stofskifte/og forhøje blodtrykket ved lavt stofskifte

Den gode nyhed er, hvis du har højt/lavt blodtryk udløst af et stofskifteproblem, vil dit hormoniveau, når det er normalt igen, bringe dit blodtryk tilbage til det normale.

 

Symptomer på for højt blodtryk

 • Alvorlig hovedpine
 • Træthed eller forvirring
 • Synsproblemer
 • Brystsmerter
 • Åndedrætsbesvær
 • Uregelmæssige hjerteslag
 • Blod i urinen

Symptomer på for lavt blodtryk

De fleste læger vil kun overveje kronisk lavt blodtryk som farligt, hvis det forårsager mærkbare tegn og symptomer, såsom:

 • Svimmelhed
 • Kvalme
 • Besvimelse
 • Dehydrering og usædvanlig tørst

Dehydrering kan nogle gange få blodtrykket til at falde. Men dehydrering forårsager ikke altid lavt blodtryk. Feber, opkastning, svær diarré, overanvendelse af diuretika og anstrengende motion kan alle føre til dehydrering, en potentielt alvorlig tilstand, hvor din krop mister mere vand end du indtager. Selv mild dehydrering (et tab på så lidt som 1 procent til 2 procent af legemsvægt) kan forårsage svaghed, svimmelhed og træthed.

 • Manglende koncentration
 • Sløret syn
 • Kold, bleg hud
 • Hurtig, overfladisk vejrtrækning
 • Træthed
 • Depression

Underliggende årsager til lavt blodtryk
Lavt blodtryk kan forekomme med:

Graviditet
I de første 24 uger af graviditeten er det almindeligt, at blodtrykket falder.

Fald i blodvolumen
Et fald i blodvolumen kan også medføre, at blodtrykket falder. Et betydeligt tab af blod fra større traume, dehydrering eller alvorlig indre blødning reducerer blodvolumen, hvilket fører til et alvorligt fald i blodtrykket.

Visse medikamenter
En række stoffer kan forårsage lavt blodtryk, herunder diuretika og andre lægemidler, der behandler hypertension; hjertemedicin såsom betablokkere; lægemidler til Parkinsons sygdom; tricykliske antidepressiva; erektil dysfunktionsmedicin, især i kombination med nitroglycerin; narkotika og alkohol. Andre receptpligtige midler kan forårsage lavt blodtryk, når det tages i kombination med medicin for højt blodtryk .

Hjerteproblemer
Blandt hjertesygdomme, der kan føre til lavt blodtryk, er en unormalt lav hjertefrekvens ( bradykardi ), problemer med hjerteventiler , hjerteanfald og hjertesvigt. Dit hjerte cirkulerer muligvis ikke blod nok til at opfylde din krops behov.

Endokrine problemer
Sådanne problemer omfatter komplikationer med hormonproducerende kirtler i kroppens endokrine systemer; specifikt en underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme), parathyroid sygdom, binyreinsufficiens (Addison’s sygdom), lavt blodsukker og i nogle tilfælde diabetes.

Alvorlig infektion (septisk chok)
Septisk chok kan forekomme, når bakterier forlader det oprindelige infektionssted (oftest i lungerne, maven eller urinvejene) og trænger ind i blodbanen. Bakterierne producerer derefter toksiner (giftstoffer), der påvirker blodkarrene, hvilket fører til et dybtgående og livstruende fald i blodtrykket.

Allergisk reaktion (anafylaksi)
Anafylaktisk chok er en sommetider dødelig allergisk reaktion, der kan forekomme hos mennesker, der er stærkt følsomme over for lægemidler som penicillin, visse fødevarer som jordnødder, bistik eller hvepestik. Denne type mennesker er præget af åndedrætsbesvær, kløe, hævelse i halsen og pludselige, dramatiske fald i blodtrykket.

Neuralt medieret hypotension
I modsætning til ortostatisk hypotension (fald i blodtrykket, som sker, når man skifter stilling fra liggende til stående eller fra liggende til siddende, eller fra siddende til stående. – Ortostatisk er oprejst stilling. – Hypotension er fald i blodtrykket til et lavt niveau) får denne lidelse blodtrykket til at falde efter længerevarende opståen, hvilket resulterer i symptomer som svimmelhed, kvalme og besvimelse. Denne tilstand opstår på grund af en fejlkommunikation mellem hjertet og hjernen.

Ernæringsmæssige mangler
En mangel på de væsentlige vitaminer B12 og folinsyre kan forårsage anæmi, som igen kan føre til lavt blodtryk.

 

Hvis du opdager et pludseligt fald i blodtrykket
En enkelt lavere end normal læsning er ikke årsag til alarm, medmindre du oplever andre symptomer eller problemer. Hvis du oplever svimmelhed, kvalme eller andre symptomer, er det en god idé at konsultere din læge.

Kilder:
https://www.heart.org
https://universityhealthnews.com

Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 18.12.2017
Opdateret 10.03,.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »