Aura migræne med eller uden hovedpine

 

Nyt interessant studie fra juni 2021 – aura migræne:  Gå til siden »     –   Kilde:   Gå til siden »

 

 

Mange af os med stofskiftesygdomme, oplever at få aura migræne, ofte mange år, før sygdommen bryder ud. Udtrykket “migræne” får de fleste mennesker til at tænke på ulidelig, invaliderende hovedpine. De fleste migræneanfald omfatter svær hovedpine. Men nogle mennesker oplever migræne aura uden smerter. Disse anfald – som stadig betragtes som migræneanfald – er karakteriseret og diagnosticeret af andre symptomer. De mest almindelige aura migræne symptomer, er visuel aura, selv om andre sanser, som i sensorisk aura, kan være involveret.

Diagnostisering af aura migræne uden hovedpine

Aura migræne uden smerter, også kaldet ME, har visuelle symptomer eller ændringer i andre sanser, der fuldt ud går væk efter kort tid. Typiske symptomer bygges gradvist op over fem til tyve minutter, og går derefter helt væk efter ca. en time. Hvad der adskiller aura migrænen fra andre typer af migræne er dog, at der ingen hovedpine sætter ind, inden for den time af aura symptomer. Desuden kan man ikke finde anden lidelse, som er skyld i symptomerne.

 

Hvem får aura migræne uden hovedpine 

Nogle mennesker oplever hovedpine ved migræneanfald og andre mennesker oplever, at smerten er fraværende. Mange gange kan mennesker med alderen opleve, at deres migræneanfald kan ændre sig. I nogle tilfælde kan hovedpinen begynde at miste sin styrke, eller undertiden forsvinde helt, mens aura symptomerne fortsætter. Nogle mennesker kan opleve aura migræne uden hovedpine, det forekommer oftere hos mænd end hos kvinder.

 

Almindelige visuelle symptomer på aura migræne uden hovedpine

 • Blinkende eller flimrende lys, det mest almindelige visuelle symptom på migræne
 • Zigzag linjer eller bølger, også kaldet illusioner
 • Pletter, stjerner, glorier, cirkler, linjer, andre former eller farver
 • Sløret syn
 • Flimrende effekter
 • Tab af syn, blinde pletter
 • Uklar vision
 • Andre visions ændringer
 • Tredimensionale eller geometriske mønstre
 • Mørke områder

 

Almindelige sensoriske symptomer på aura migræne uden hovedpine

 • Prikken eller følelsesløshed , der spreder eller flytter sig, fra en kropsdel til en anden
 • Underlige fornemmelser i hænderne
 • Smerter i den ene side af hovedet
 • Underlige følelser i armene
 • Underlige følelser i ansigtet
 • Forskellige fornemmelser eller følelsesløshed i tungen
 • Ændringer i fødderne, såsom en følelse af prikken og stikken
 • Mærkelige følelser i hele kroppen

 

Andre symptomer på aura migræne uden hovedpine

Der er nogle symptomer, der er mere almindelige hos mennesker, der har migræne aura uden hovedpine. For eksempel, taleforstyrrelser, som officielt kaldes ekspressiv afasi eller dysartri. Disse problemer medfører svære problemer med at tale, skrive eller udtale ord. Et andet meget sjældent symptom, der forekommer hos dem, der ikke lider af hovedpine er samlet hukommelsestab. I sjældne tilfælde vil migrænepatienten handle normalt, men en time eller to af deres hukommelse vil være væk senere, og de vil ikke være i stand til at huske den tidligere begivenhed. Andre symptomer omfatter opkastning, mavesmerter og svimmelhed.

Kilde:
Migraine.com
Uddrag oversat af Anett Kromann
Udgivet 28.08.2014
opdateret 22.07.2021


Mange mennesker med aura-migræne oplever forandringer i nervesystemet – subtile ændringer en eller to dage forud for angrebet. Dette kan omfatte forstoppelse, depression, diarré, sløvhed, trang til mad, eller hyperaktivitet og irritabilitet. Alternativt kan du ikke mærke nogen symptomer.

Nogle mennesker med aura-migræne oplever en mere tydelig migræne i en anden fase, kaldet aura-migræne.

Auraer er normalt visuelle, men kan også være sensoriske (det sensoriske nervesystem, er den del af nervesystemet, der fører impulser fra legemets ydre og indre til rygmarv og hjerne og herfra videre til de sensoriske områder i den grå hjernebark, hvor impulserne registreres), motoriske (bevægelsesapparatet) eller verbale (tale) forstyrrelser. Visuelle auraer er mest almindelige.

En visuel aura er som en elektrisk eller kemisk bølge, der bevæger sig på tværs af den visuelle cortex i din hjerne.

Her ser du en funktionel MRI af en person under et visuel aura angreb, på engelsk https://www.mayoclinic.org/.

De gule og røde farver indikerer aktivering i den visuelle cortex – den del af hjernen, der bearbejder visuelle signaler. Som aktiveringen spredes under et aura angrev, mister personen normal synsfunktion.

Den bedst kendte visuelle aura kaldes en befæstnings-spektrum, fordi dens mønster ligner væggene i et middelalderligt fort. Det kan starte som et lille hul af lys eller undertiden som lyse geometriske linjer og former i dit synsfelt.

Denne visuelle aura kan udvide til et C-formet objekt, med zigzag linjer på forkanten. Som den bevæger sig, kan det se ud til at vokse. Auras er ikke det samme for alle, så du kan også opleve lyse pletter eller blink. Auras er undertiden ledsaget af et delvist tab af synet, som omtales som en scotoma..

Sensorisk aura kan forekomme på samme tid som den visuelle aura, direkte bagefter eller samtidig. En sensorisk aura begynder som en snurren i et lem eller en følelse af følelsesløshed, der bevæger sig op af din arm over 10 til 20 minutter. Fornemmelsen kan sprede sig til den ene side af dit ansigt og tungen.

En anden aura forårsager forbigående tale eller sproglige problemer benævnt som dysfatisk aura. I den sjældneste af auraer, vil lemmerne og eventuelt i ansigtet på den ene side af kroppen blive svage; dette omtales som hemiplegisk migræne.

En migræne aura kan normalt opstå forud for et migræneanfald, men kan også forekomme under angrebet. En migræne aura kan også forekomme uden en tilknyttet hovedpine. Denne slags migræneanfald kan vare så lidt som fire timer eller så længe som flere dage. Angrebet efterfølges af en postdrome fase, hvor man kan føle sig drænet.

Kilde:
https://www.mayoclinic.org
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 26.06.2016
Opdateret 23.07.2021

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »