Soja og stofskiftet

Soja bliver en stadig mere almindelig indhold i kosten. De, der ønsker at fokusere på at reducere deres indtag af kød eller dyrebaserede produkter, synes soja er et fremragende alternativ. Dette skyldes, at soja indeholder en høj mængde protein og giver mange fordele, såsom at reducere risikoen for hjertesygdomme, forbedre glukose- og kolesterolniveauer og hjælper med at regulere fedt. På trods af dets mange fordele kan personer med stofskiftesygdom være i risiko for problemer med stofskiftehormoner og skulle muligvis undgå soja. At være bekendt med stofskiftesygdomme og den potentielt skadelige indflydelse, som soja har på stofskiftefunktionen, er vigtigt at vide.

Hvad er skjoldbruskkirtlen?

Skjoldbruskkirtlen er en lille kirtel placeret i halsen under adamsæblet, der regulerer adskillige kropslige funktioner, herunder, men ikke begrænset til metabolisme, humør og kognitiv funktion. Den kraftfulde kirtel regulerer disse områder gennem produktion af forskellige stofskiftehormoner såsom T4, T3. Forstyrrelse af aktiviteten i hormonerne kan have en markant indflydelse på mange forskellige funktioner i kroppen, hvilket resulterer i adskellige former for dysfunktion.

Nedsat hormonproduktion eller dårlig forekomst af stofskiftehormoner kan resultere i udvikling af hypothyreoidisme (lavt stofskifte). Som en af ​​de mest almindelige former for stofskiftesygdom opleves mange symptomer, der er relateret til denne type dysfunktion, herunder vægtøgning, en manglende evne til at tabe sig, muskelsmerter og svaghed, træthed og vanskeligheder med at tænke klart – Desværre ser det ud til, at soja kan bidrage til udviklingen af ​​problemer med skjoldbruskkirtlen, herunder hypothyreoidisme.

Effekten af ​​soja på skjoldbruskkirtlen

Flere undersøgelser antyder, at indtagelse af soja kan have en negativ indflydelse på hormonfunktionen og forstyrre virkningen af ​​stofskiftemedicin. Soja er kategoriseret som en goitrogen, hvilket betyder, at den har kvaliteter, der hindrer produktion af stofskiftehormon og kan derved bidrage til struma. Forskere har endnu ikke afsløret hvorfor, men soja ser ud til at forstyrre hormonfunktionen.

I øjeblikket forstås de forstyrrende mekanismer for soja ikke. Imidlertid viser forskning, at soja klart har indflydelse. I en 2016-undersøgelse, der blev offentliggjort i Public Health Nutrition, fandt man, at risikoen for forhøjede TSH-niveauer var fire gange højere blandt personer, der spiste to portioner soja hver dag sammenlignet med dem uden soja i deres kost. En anden artikel fra 2016 fundet i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism viste, at det kun er nok at spise 16 mg soja på daglig basis til at tredoble risikoen for at udvikle åbenlys hypothyreoidisme.

Soja indeholder forbindelser, der kan hindre stofskiftehormonaktivitet markant. Isoflavones genistein og equol, som begge findes i soja, hæmmer et enzym kaldet thyroid peroxidase. Dette stof bruges til dannelse af stofskiftehormoner. Forstyrrelse af thyroideaperoxidaseaktivitet kan begrænse antallet af producerede stofskiftehormoner. Undersøgelser antyder, at de forstyrrende effekter af soja opstår, når indtagelse af isoflavoner, der findes i soja, overstiger 30 mg pr. dag. Nyere undersøgelser viser, at nogle mennesker forbruger mellem 80 og 100 mg sojaisoflavoner dagligt, hvilket sandsynligvis udløser bemærkelsesværdig forstyrrelse af skjoldbruskkirtlen.

Jod er et af de essentielle mineraler, der bruges i konstruktionen af ​​stofskiftehormoner. Soja hæmmer produktionen af ​​stofskiftehormoner, fordi de blokerer for levering af jod til skjoldbruskkirtlen. Dette kan give en markant nedgang i hormonværdierne. Efterhånden som niveauerne falder, etableres en feedback loop, der beder om større sekretion af TSH. Når skjoldbruskkirtlen arbejder korrekt, fremmer dette produktionen af ​​stofskiftehormoner. Men hvis skjoldbruskkirtlen ikke er i stand til  at syntetisere hormonerne korrekt, kan TSH niveauerne fortsat stige i farlig grad, hvilket kan resultere i udviklingen af ​​struma eller andre problemer med skjoldbruskkirtlen. Disse problemer ledsages typisk af udviklingen af ​​hypothyreoidisme eller hypothyreoidelignende symptomer.

Generelle bekymringer og fordele ved soja

Afhængig af individuelle patientfaktorer kan soja være gavnlig eller skadelig for dit helbred. I øjeblikket gør de fleste mennesker, der spiser soja, mere skade end gavn. Det skyldes, at størstedelen af ​​soja, der bruges i almindelige produkter og forbruges i vores diæter, indeholder toksiner og forstyrrende stoffer, såsom fytoøstrogener. Phytoøstrogener efterligner virkningen af ​​østrogen hos både mænd og kvinder, hvilket kan bidrage til betydelig hormonel ubalance og ubalance i skjoldbruskkirtlen.

Nogle former for soja kan være gavnlige. Fermentering øger antallet af probiotika, der findes i fødevarer, hvilket bidrager til større tarmsundhed og i forlængelse heraf bedre kropsfunktion. Natto er en bestemt type soja, der ofte konsumeres i Okinawa, Japan. Dette gærede sojaprodukt betragtes som usædvanligt fordelagtigt, fordi det er fyldt med probiotika og vitaminer såsom K2, som understøtter knoglebygning, hjernehelse, regenerering og lang levetid.

Sojasikkerhed for stofskiftepatienter

I nogle tilfælde kan stofskiftepatienter muligvis inkludere soja i deres diæt. Imidlertid er størsteparten sandsynligvis nødt til at begrænse deres indtagelse eller helt undgå soja.

Hypothyroidisme behandles ved hjælp af medicin. Dette indebærer typisk, at man tager en første dagligt pille om morgenen. Ideelt udgør stofskiftehormonerne, der er indeholdt i pillen, underskuddet pga. manglende hormondannelse. Nogle undersøgelser viser, at soja hindrer optagelse af stofskiftemedicinen i tarmen og dermed reducerer medicinens virkning. Dette kan også medføre, at medicinen ikke virker som den skal, når mængden af ​​soja indtages.

Som en generel retningslinje er det bedst at tage stofskiftemedicin på tom mave og vente en times tid, før du spiser andet end at drikke vand. Fødevarer, der indeholder soja, bør ikke spises inden for tre til fire timer efter indtagelse af din medicin. Dette kan forstyrre absorptionen og derved forstyrre hormonfunktionen. Desuden bør personer med et stofskifteproblem begrænse deres indtagelse af soja til under tre gange om ugen eller undgå det helt.

Hjælp din skjoldbruskkirtel 

Soja er en naturlig kilde til sundt protein, der giver mange bemærkelsesværdige fordele. Men som med alle ting er det bedst at nyde det med moderation. Flere undersøgelser har vist hormonforstyrrende effekter af soja, især med hensyn til medicinens effektivitet. Hvis en person allerede er diagnosticeret med stofskiftesygdomme eller risikerer at udvikle sygdommen, kan det være nødvendigt, at de helt eliminerer soja fra deres diæt. Beskyt din skjoldbruskkirtel og det generelle helbred ved at være opmærksom på sojaindtagelse.

Kilde:
https://www.nahypothyroidism.org/
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 17.12.2019

Resources

1. de Souza Dos Santos MC et al. “Impact of flavonoids on thyroid function.” Food Chem Toxicol. 2011 Oct;49(10):2495-502.

2. Sathyapalan T et al. “The Effect of Phytoestrogen on Thyroid in Subclinical Hypothyroidism: Randomized, Double Blind, Crossover Study.” Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Sep 11;9:531.

3. Sathyapalan T et al. “Soy Protein Improves Cardiovascular Risk in Subclinical Hypothyroidism: A Randomized Double-Blinded Crossover Study.” J Endocr Soc. 2017 Apr 3;1(5):423-430.

4. Sathyapalan T et al. “The Effect of Soy Phytoestrogen Supplementation on Thyroid Status and Cardiovascular Risk Markers in Patients with Subclinical Hypothyroidism: A Randomized, Double-Blind, Crossover Study.” J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(5):1442-9.

5. Tonstad, S. et al. “The association between soya consumption and serum thyroid-stimulating hormone concentrations in the Adventist Health Study-2.” Pub Health Nutr. 2016;19(8):1464-70.

6. Divi RL et al. “Anti-thyroid isoflavones from soybean: isolation, characterization, and mechanisms of action.” Biochem Pharmacol. 1997 Nov 15;54(10):1087-96.

7. Doerge DR, Sheehan DM. “Goitrogenic and estrogenic activity of soy isoflavones.” Environ Health Perspect. 2002 Jun;110 Suppl 3:349-53.

8. Dr. Josh Axe, DC, DMN, CNS. “Is Soy Bad for You?” Dr. Axe.

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »