Immunforsvar, Hashimotos og vitaminer
Hvad gavner vores immunforsvar, og hvad skader det
Din evne til at interagere med verden omkring dig og forblive sund afhænger i høj grad af den sunde funktion af dit immunsystem. Dit immunforsvar er ansvarligt for at bekæmpe fremmede sygdomsfremkaldende bakterier og vira, men også for at ødelægge celler i din krop, når de bliver til autoimmune sygdomme. Dårlig ernæring har vist sig at resultere i øget forekomst af infektioner, langsom heling af skader og infektioner, og til at forøge modtageligheden for symptomer og komplikationer fra immunsystemets dysfunktion. Videnskaben har vist, at immunforsvaret falder, som vi ældes, og i nyere forskning tyder dette fald på, at det også relateret til ernæring og kan forbedres ved at opretholde en sund ernæring.
Forskningsundersøgelser viser, at sund kost kan hjælpe til med at holde dit immunforsvar parat og i stand til at fungere korrekt, når det er nødvendigt. Verdens sundeste fødevarer giver den form for ernæring, der understøtter din immunfunktion til fulde og samtidig minimere de processer, som kan fremkalde eller aktivere dit immunrespons, når det ikke skal være aktivt.
Hvad er immunforsvaret
Dit immunforsvar er som et fintunet orkester, hvis formål er, at forsvare din krop fra usunde angreb fra verden omkring dig. Ligesom et orkester, indeholder dit immunsystem mange forskellige instrumenter, der arbejder harmonisk sammen mod ét mål, nemlig, at beskytte dig mod angreb, der kan gøre skade på din krop. Og ligesom et orkester, skal de forskellige dele af dit immunforsvar være til stede, spille hver deres melodi på det rigtige tidspunkt, og derefter stoppe, når melodien slutter. De vigtigste dele af dit immunforsvar er immuncellerne, de strukturelle barrierer i kroppen, hvor de fleste af disse celler er lokaliseret, og de budbringende molekyler, der kalder cellerne til handling eller fortæller dem at de skal stoppe.
Cellerne i dit immunforsvar indbefatter lymfocytter eller T celler, som bekæmper invaderende molekyler direkte, og B celler, som danner antistoffer, der kan reagere på invaderende molekyler eller toksiner. De produceres af B cellernes antistoffer, der kan binde sig til et potentielt skadeligt molekyle, eller til overfladen af en virus eller bakterier, og derved målrette til fjernelse af andre immunceller.
Cellerne i dit immunforsvar findes i omløb i din blodbane eller i de lymfeknuder, som er placeret i hele kroppen; På den måde, kan dit immunforsvar rejse hurtigt, så det kan minimere indgangen, der kan forårsage infektion og sygdom og hurtigt reagere på eventuelle angribere, der formår at få adgang til din krop.
Dit immunforsvar er også afhængigt af specifikke strukturer i kroppen, der giver grundlag for forsvar. De vigtigste strukturer er barriererne mellem indersiden af din krop og udefra. Disse barrierer forhindrer uønskede organismer og molekyler i at komme ind din krop, hvor de kan gøre skade. Da din hud er i kontakt med omverdenen, er det sandsynligvis ikke overraskende, at din hud er en vigtig barriere; men det er kun en del af din defensive barriere. Din mave/tarmkanal er faktisk den største barriere mellem dig og omverdenen.
Dit immunsystem indeholder også molekyler, kaldet opløselige faktorer. Disse er molekyler, der kan genkende, når din barriere er blevet kompromitteret af en fremmed invaderende fjende eller toksiner, molekylerne forsøger at helbrede området for skaderne og fjerner hurtigt det skadelige fra din krop. Faktorerne, er en kompleks gruppe af proteiner, der kan danne en umiddelbar reaktion på det fremmede. Disse kaldes cytokiner.
Dine cytokiner skaber ikke kun et signal til dine immunceller, de kan også fremme en inflammatorisk reaktion. Den inflammatoriske respons på et sted for en eventuel infektion, er den måde din krop finder et inficeret område. For eksempel, hvis du har fået et udslæt af at spise en bestemt fødevare, som du er allergisk overfor, vil forårsage betændelse – rødme og hævelse – som omgiver det berørte område. Så når vi taler om immunsystemet, er det ikke et organ;
Det er typer af immunceller, strukturer og opløselige faktorer, såsom cytokiner, som er til stede i alle de organer, der udgør immunsystemet. Dit immunsystem får derved hjælp fra din inflammatoriske reaktion.
Fastholdelse af en sund barriere er afgørende for optimal immun funktion
Af de fysiske barrierer mellem dine indre organer og omverdenen, er din mave/tarmkanal af størst betydning. Mave/tarmkanalen er ligesom en intern hud, men den har omkring 150 gange mere overflade end din hud udenfor. Maven indeholder også det største antal immunceller i hele din krop, der udgør ca. 60% af hele dit immunforsvar.
Det kan være overraskende, at mave/tarmkanalen har mere af dit immunsystem lokaliseret, end noget andet organ i din krop; men det har en meget vanskelig rolle. Din mave/tarmkanal kommer i kontakt med den største mængde og antal forskellige molekyler og organismer, af alle andre organer i hele din krop. Blot som et eksempel, den gennemsnitlige person indtager mere end 25 tons mad over hans/hendes levetid.
Og i modsætning til din hud eller endda dine lunger, skal din mave/tarmkanal finde ud af at holde skadelige molekyler og patogene organismer væk, idet du indtager de næringsstoffer og fødevarer din krop har brug for til at overleve. Så maven er nødt til at være selektiv i sin beskyttelse. I et perfekt scenario, er det kun de gavnlige næringsstoffer der optages i kroppen, mens ikke gavnlige stoffer og organismer sorteres fra.
De fødevarer, du spiser, kan yde støtte til denne barriere eller beskadige den. For eksempel er alkoholforbrug kendt for at irritere mavens barriere. Nogle lægemidler, fx ikke steriodale anti inflammatoriske lægemidler som aspirin og ibuprofen, kan skade denne barriere. Mange næringsstoffer i verdens sundeste fødevarer bidrager til at støtte en sund barriere. Fødevarer, der er højt i Licitin (fra fx. æggeblommer) eller dens forløber, Cholin, er særligt gavnlige i at støtte en sund mave barriere da Licitin er en af komponenterne i den beskyttende slimhinde, der giver din tarmkanal det første barriere forsvar. Undersøgelser har vist, at kost med lavt Cholin (fra æg, kylling, lever) resulterer i lave niveauer af Licitin.
At opretholde sunde celler i de væv, der udgør dine barrierer, herunder din mave/tarmkanal er også afgørende for optimal sundhed. Vitamin A spiller en vigtig rolle i at støtte celler i huden, mave/tarmkanal og lungerne “epitelceller”, som udgør de største barrierer i at adskille dig fra det ydre miljø, plus vitamin A fremmer dannelsen af den beskyttende slim i din mave/tarmkanal. Licitin er en komponent i dine cellers membraner, og derfor understøtter cholinrige fødevarer også sunde cellemembraner. Essentielle fedtsyrer, såsom dem der findes i koldtvandsfisk og olivenolie kan understøtte sunde celler ved at fremme sunde membraner.
Endelig fødevarer med højt fiberindhold såsom hele, friske frugter og grøntsager, fremmer et sundt system på flere måder. De er gæret af venlige bakterier, der bruges som brændstof i cellerne. Undersøgelser har vist, at fibre, fremmer en sund mave/tarm barriere. Fiber fremmer også fjernelsen af toksiner, der kan have en negativ indflydelse på din mave/tarmkanals celler og understøtter en sund fordøjelse.
Hvilke næringsstoffer støtter mine immunsystemceller
Forskning i de seneste ti år har vist, at ernæring spiller en stor rolle ved at støtte produktionen og virkningen af både cellerne og de opløselige faktorer i immunsystemet. Protein, antioxidanter, essentielle fedtsyrer og visse vitaminer og mineraler er alle nøglen til et sundt immunsystem.
Proteiner og dit immunforsvar
Megen forskning har vist, at fejlernæring kan have en række uheldige virkninger på immunsystemet. Protein er sammensat af de 20 aminosyrer, din krop har brug for til vækst og reparation, og nogle af disse aminosyrer synes at være særligt vigtige for at immunforsvaret fungerer. For eksempel kan aminosyrerne kaldet glutamin og arginin betragtes som ernæringsterapi hos prekirurgiske patienter på grund af deres evne til at stimulere immunsystemet. Interessant nok er det ikke blot mangel af disse aminosyrer, der kan kompromittere immunsystemet, en ubalance i forholdet mellem aminosyrer kan også påvirke immun responset.
Derfor bør en kost, der understøtter et sundt immunsystem indeholde fødevarer, der giver høj kvalitet, komplet protein, som de, der findes i æg, fisk og skaldyr. Mange grøntsager og korn er også gode kilder til mange af de immun stimulerende aminosyrer og sammen med andre proteinkilder, er de særligt gavnlige.
De væsentlige vitaminer for et sundt immunforsvar
Din krop bruger en række forskellige reaktioner til at opretholde sit forsvar mod skadelige sygdomsfremkaldende organismer i miljøet;
Derfor kan det ikke være overraskende, at næsten alle de vitaminer og mineraler er nødvendige for at opretholde og fremme aspekterne af dit immunforsvar. Nogle vitaminer har fået mere opmærksomhed i forskningslitteraturen, da de er særlig vigtige for et sundt immunsystem.
Meget er blevet skrevet om den rolle, C vitamin spiller i at støtte immunsystemet, dels fordi C vitamin er blevet fremmet som immun stimulerende ved videnskabsmænd og nobelpristagere Laureate, Linus Pauling.
Vitamin C synes at støtte et fald i den tid og sværhedsgraden af symptomer forbundet med øvre respiratoriske virusinfektioner, fremme cellefunktioner, og støtte en sund T cellefunktion. C vitamin tilvejebringer også antioxidant aktivitet til støtte og heling til steder med inflammation. En glimrende kilde til vitamin C er citrusfrugter. Mange grøntsager er også gode kilder til C vitamin.
Mange B vitaminer er også meget vigtige for at støtte et sundt immunsystem. For eksempel vitamin B5 (pantothensyre) fremmer produktion og frigivelse af antistoffer fra B celler, og mangel på vitamin B5 resulterer i reducerede niveauer af cirkulerende antistoffer. Folinsyre (jern, ferritin) mangel fører til et fald i T celler og kan resultere i reduceret effektivitet af de opløselige faktorer. Vitamin B6 mangel forringer T cellefunktion og resulterer i et fald i blod lymfocytter. Mangler på vitamin B1 (thiamin) og B2 (riboflavin) kan forringe normal antistofrespons, og lav vitamin B12 synes at inhibere fagocytiske celler og muligvis T cellefunktion.
Næsten alle fuldkorn, grøntsager og frugter kan tjene som fremragende kilder til, i det mindste, nogle af disse vitaminer, men nogle grøntsager er særlig fordelagtige, da de er fremragende kilder til mange af disse immun understøttende vitaminer. Navnlig Romaine salat er en rig kilde til vitamin B1, B2, C og folat. Majroer og spinat er fremragende kilder til folat, vitamin B6 og vitamin C. Blomkål går for at være en glimrende kilde til C vitamin, folat, vitamin B6 og pantotensyre. Crimini svampe (brune mark champignon) er også en glimrende kilde til vitamin B2, niacin og pantotensyre. Rød peberfrugt er en glimrende kilde til vitamin B6. Fremragende kilder til vitamin B12 omfatter sardiner, laks, tun, torsk, lam, muslinger, rejer og oksekød.
De fedtopløselige vitaminer, vitamin A , vitamin E og vitamin K er også vigtige for den generelle sundhed. A vitaminmangel har vist sig at svække antistof funktion og T celle aktivitet. Vitamin E er en vigtig antioxidant og understøtter en sund inflammatorisk respons. Vitamin E er også en vigtig bestanddel af alle cellemembraner og fremmer sund cellulær funktion generelt. T celler og B celler fra vitamin E vitamin mangel hos dyr viser depressions reaktioner og tumorer har vist sig at vokse hurtigere ved vitamin E mangel.
K vitamin understøtter en sund blod koagulation i kroppen, og det er nødvendigt for at afsondre områder af infektioner og skader i den helbredende proces. Majroer, og sennep er gode kilder til vitamin E og vitamin A (i form af carotenoider = gule og grønne farvestoffer i planter). Andre fremragende kilder til pro-vitamin A omfatter mange grøntsager såsom bladgrøntsager, gulerødder, søde kartofler, vinter squash og asparges, Koncentrerede kilder til vitamin K omfatter blomkål, såvel som de fleste grønne grøntsager såsom spinat.
Mineraler, der understøtter dit immunforsvar
Zink er et af mineraler i fødevarer, der har modtaget mest opmærksomhed for sin evne til at understøtte immun funktionen. Zink er en potent immun stimulant, og dens mangel kan resultere i dyb undertrykkelse af T cellefunktion. Børn med svære zink mangler, viser tegn på væksthæmning og modtagelighed for infektioner. Imidlertid har et overskud af zink også vist negative effekter på immun funktionen og kan inhibere de fagocytiske celler (makrofager og neutrofiler). Så det er vigtigt at opretholde tilfredsstillende, men ikke høje niveauer af zink. Dette er en grund til, at fødevarer er sådan en glimrende kilde til at få næring versus tilskud; fødevarer indeholder en afbalanceret række af mikronærings stoffer, men nærings stoffer kan føre til for meget af nogle og ikke nok af andre. Meget gode kilder til zink omfatter spinat, asparges, svampe og crimini svampe. Gode kilder omfatter sesamfrø, græskarkerner, linser, cashewnødder og quinoa.
Mange andre mineraler er vigtige for at støtte immun funktion. Kliniske undersøgelser har vist, at jernmangel resulterer i forringet reaktion på antistoffer og defekt fagocytisk celle funktion. Kobber mangel er forbundet med en stigning i infektioner og kan svække udviklingen af immunceller såsom T celler og de fagocytiske celler. Selen og mangan er vigtige for at understøtte helbredelse fra inflammation og kan være immun stimulerende. Selen kan fås fra fisk og skaldyr, samt fuldkorn og paranødder. Fremragende kilder til kobber omfatter sesamfrø, cashewnødder, svampe, majroer og grøntsager, sukkerroer, spinat, asparges, sennep, grønkål og sommer squash. Spinat, spidskommen og gurkemeje er fremragende kilder til jern, mens sukkerroe, asparges, sennep, majroer, porrer, og romaine salat er meget gode kilder.
Antioxidanter, der fremmer det sunde immunforsvar
Reaktive oxygenarter, frie radikaler og andre skadelige molekyler genereres på steder med infektion og inflammation. Din krop har brug for disse molekyler på infektions steder, til at dræbe usunde celler;
Men når dit antioxidant system ikke fungerer, eller når der er mangel på antioxidanter i din kost, vil disse molekyler ikke gøre deres job og kan blive skadelige for raskt væv. Mange frugter og grøntsager giver antioxidanter, der hjælper med til at opretholde sunde væv omkring steder med infektion og støtter helbredelsen. Frugt og grøntsager, især farvede fødevarer som jordbær, kirsebær, gulerødder og tomater indeholder mange gavnlige stoffer med antioxidant potentiale.
Er der fødevarer, der er dårlige for mit immunforsvar
Dit immunforsvar er ikke kun involveret i kampene mod angribere som bakterier, men bliver også aktiveret, når du spiser fødevarer, som du er intolerant eller allergisk overfor. Reaktioner på allergiske fødevarer kan være en hurtig anafylaktisk reaktion, ofte set ved indtagelse af peanuts eller skaldyr, men fødevareallergi kan også blive forsinket, og forårsage en række symptomer som hovedpine, træthed, muskelsmerter, udslæt og andre forhold i hele kroppen. De mest almindelige allergifremkaldende fødevarer omfatter jordnødder og skaldyr, komælk, hvede og soja;
Men alle er enestående i deres fødevareintolerance og allergi.
Forarbejdede fødevarer og fødevarer fremstillet med pesticider, eller fødevarer der ikke dyrkes økologisk, kan også være problematiske for dit immunforsvar. Giftige metaller som cadmium, bly og kviksølv er immun hæmmende. Nogle pesticider og konserveringsmidler kan have en negativ virkning på dit mave/tarm forsvar. Tilsætningsstoffer kan også have uheldige virkninger på næringsindholdet i maden. For eksempel, sulfitter, som ødelægger thiamin vitamin B1 i de fødevarer, som de er blevet tilføjet til.
Hvordan opretholder jeg en sund ‘balance’ i mit immunforsvar
Immunsystemet er udviklet til at være i stand til at dræbe celler, såsom bakterieceller eller vira; dine immun celler kan handle mod f.eks. kræftceller i din krop, hvis de er i stand til at fortælle, at disse celler er usunde for dig. Men uden ordentlig kontrol og evnen til at skelne sunde fra usunde celler, vil dit immunsystem fejlagtigt dræbe sine egne raske celler. Din inflammatoriske respons er også udviklet til at understøtte helingen, men når dette bliver alt for aktivt, kan det blive ødelæggende. Autoimmune sygdomme, modtagelighed for infektioner og sår, der ikke vil heles er nogle af konsekvenserne af, at immunsystemet er i ubalance og i dysfunktion. Derfor skal sunde immune og inflammatoriske reaktioner opretholdes ved en hårfin balance, for at opnå beskyttelse uden at forårsage selvdestruktion.
Hvor godt disse funktioner er defineret, bestemmes delvist af dine gener; dog har nyere forskning foreslået, at kosten spiller en langt større rolle i autoimmune system dysfunktioner, end man engang troede. For eksempel har forskning vist at en association med lave niveauer af D vitamin, øger risikoen for autoimmune sygdomme. Koncentrerede kilder til D vitamin omfatter æg og skaldyr såsom rejer og fisk samt torsk.
De omega 3 fedtsyrer, som produceres i kroppen fra de væsentlige omega-3 fedt “alfa-linolensyre”, er blevet undersøgt for deres virkninger på immunsystem og inflammatorisk respons. Kost der er lavt i omega 3 fedtsyrer er forbundet med kroniske inflammatoriske tilstande og autoimmune sygdomme. For at opnå et mere fordelagtigt forhold mellem omega 3 fedtsyrer i kroppen, er det vigtigt at formindske mængden af omega 6 fedtsyrer i kosten, og samtidig øge mængden af omega 3 fedtsyrer. Dette kan opnås ved at reducere dit forbrug af kød, mejeriprodukter og raffinerede fødevarer, og samtidig øge forbruget af omega 3 rige fødevarer såsom vildt fanget koldtvands fisk, laks, hørfrøolie, valnødder, og bladgrøntsager og grønne grøntsager.
Næringsrige fødevarer og immunsystemet
Forskning og kliniske observationer tyder på, at fedme er associeret med immun dysfunktion. For eksempel findes stigninger i forekomsten af infektiøs sygdom og infektion mortalitet hos overvægtige mennesker. En stigning i inflammation er også blevet set med en stigning i vægt. Nogle undersøgelser har vist en sammenhæng mellem højt kolesterol og modtagelighed for infektioner.
At spise næringsrige hele fødevarer er en måde at give din krop det fulde spektrum af næringsstoffer, den har brug for, samtidig med et kalorieindtag i et sundt niveau.
Hvad kan jeg gøre for at støtte og vedligeholde et sundt immunsystem
Yde støtte til de fysiske barrierer i kroppen.
Støtte et sundt fordøjelsessystem. Især kan det sure miljø der leveres i maven og tilstedeværelsen af fordøjelsesenzymer ødelægges af nogle bakterier og vira, som du indtager i fødevarer, og derfor giver beskyttelse til din krop.
Forbruge tilstrækkelig protein og sunde fedtstoffer.
Sørg for afbalancerede immune og inflammatoriske funktioner. Kliniske undersøgelser har vist, at opretholde en sund balance mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrer er en måde at støtte balancen i dit immunforsvar og betændelses respons. Forskning viser et forhold mellem omega 3 til omega 6 fedtstoffer af 1: 4 er sundhedsfremmende.
Give din krop mikronærings stoffer, der understøtter et sundt immunforsvar.
Reducer indtagelsen af allergener og toksiner. Spis fuldkorn, friske økologisk dyrkede frugter og grøntsager, vildt fangede fisk og kød og æg fra økologisk opdrættede dyr, er en måde at minimere indtagelsen af toksiner og usunde molekyler, der kan hæmme dit immunsystems evne til at beskytte dit helbred.
Kilde:
http://www.whfoods.com
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 24. maj 2015
Opdateret 12. oktober 2017