Lavt stofskifte vs Hashimotos Thyreoiditis, hvad der er anderledes, og hvad der er ens

Det ofte stillede spørgsmål, hvorfor har nogle mennesker med hypothyreose (lavt stofskifte) en diagnose, og andre med Hashimotos, en anden diagnose. Er sygdommene de samme, eller ej?

Hypothyreose  betyder, at din skjoldbruskkirtel ikke producerer nok stofskiftehormoner. I mange tilfælde kan årsagen være genetisk (arvelig). Eller der kunne være jodmangel, da stofskiftehormoner bruger jod for at eksistere. Problemer i hypofysen eller hypothalamus i hjernen, eller en traumatisk fysisk skade på din hals eller dit hoved, eller fra fjernelse af din skjoldbruskkirtel, samt følgen af radioaktiv jodbehandling.

 

Primær betyder, at der er et problem i skjoldbruskkirtlen

Sekundær betyder, at der er et problem i samarbejdet mellem skjoldbruskkirtlen og hypofysen

Tertiær er et resultat af en fejl i hypothalamus (i hjernen) der frigiver hormonet TRH, som igen fortæller hypofysen, at den skal frigive TSH

Cellulær betyder, at der er et problem med at optage stofskiftehormoner (konverteringsproblemer)

 

Hashimotos thyreoiditis

Hashimotos er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at din kirtel bliver angrebet af dit eget forvirrede immunsystem. Enten bliver proteinen i din skjoldbruskkirtel kaldet “thyroglobulin” angrebet, eller skjoldbruskkirtlens enzym “peroxidase” bliver angrebet. Begge kan resultere i, at skjoldbruskkirtlens celler bliver ødelagt over tid, så du kan svinge mellem højt stofskifte symptomer på grund af dumpning af thyreoideaceller i blodet (angst, højere puls, osv.) og lavt stofskifte symptomer på grund af, et mindre antal stofskiftehormoner (træthed, depression, sløvhed. At have skjoldbruskkirtelknuder er fælles og opleves af mange hashimotos patienter. (95% er ikke kræft).

 

Så sagen i en nøddeskal:

  • “Hypothyroidisme & Hypothyreose” definerer en tilstand af træg skjoldbruskkirtel funktion og metabolisme (omdannelse)
  • “Hashimotos” definerer en autoimmun sygdom, der over tid resulterer i symptomer på hypothyroidisme

 

En anden måde at sige det på:

  • Hypothyroidisme, er et problem med din skjoldbruskkirtel
  • Hashimotos er et problem med dit immunforsvar

Det er anført, at der er langt flere patienter med Hashimotos, end patienter med hypothyreose. Men vi ser flere og flere patienter med hypothyreose, som får Hashimotos, muligvis på grund af alle de giftstoffer vi udsættes for i vores mad, vand og luft, som negativt kan påvirke skjoldbruskkirtlens funktion.

 

Hvad har lavt stofskifte og Hashimotos til fælles?

 

Hævede kirtler 

Selvom dette er langt mere udbredt og udtalt med Hashimotos, kan nogle patienter uden en antydning af den autoimmune udgave se deres kirtel svulme op (struma), som følge af den hypothyroide tilstand. Selv graviditet kan forårsage denne hævelse på grund af en stigning i humant choriongonadotropin (HCG) hormon.

 

Træghed

Angrebet på skjoldbruskkirtlen kan resultere i mindsket skjoldbruskkirtel funktion, Hashimotos kan producere de samme træge, lavt stofskifte symptomer som ellers typisk hører til hypothyroidisme.

 

 Behandling

Begge forhold, resulterer normalt i medicinbehandling. Hashimotos patienter synes at have behov for behandling (for at imødegå stigningen i antistoffer, og for at forbedre immunforsvaret), plus at de kan have behov for andre støtter for at imødegå antistoffer.

 

Hvad har de to sygdomme ikke til fælles

Hashimotos patienter vil med tiden se en stigning i enten deres thyreoidea-antistoffer eller begge, kaldet Anti-TPO eller Anti-thyroidglobulin. (det bemærkes, at en stor mængde patienter har “nogle” antistoffer, uden at have hashimotos). Mange hashimotos patienter kan have brug for at undgå gluten: mens de med lavt stofskifte, ofte ikke behøver at undgå gluten. Selvom begge sygdomme kan have inflammations tendenser, kan Hashimotos patienter have mere frekvens og højere markører for inflammation, på grund af angrebet på skjoldbruskkirtlen selv. Lavt stofskifte patienter “kan” se betændelsesmarkører der kan skyldes aterosklerose (åreforkalkning) fra den sænkede metabolisme, eller højere koncentrationer af triglycerider (fedtstoffer).

Hashimotos patienter er i risikogruppen for andre autoimmune sygdomme.

Kilde:
STTM
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 13.08.2014
Opdateret 19.06.2016

Hashimotos Thyreoiditis

Hashimotos, også kendt som Hashimotos thyreoiditis, autoimmun thyroiditis, eller kronisk lymfatisk thyroiditis, er en autoimmun sygdom. Ved Hashimotos, reagerer antistoffer mod proteiner i skjoldbruskkirtlen, der forårsager gradvis ødelæggelse af kirtlen selv, og gør kirtel ude af stand til at producere de stofskiftehormoner, der er nødvendige for kroppens behov.

 

Diagnose

Hashimotos bliver typisk diagnosticeret ved klinisk undersøgelse, der viser en eller flere af følgende forhold:

  • Udvidelse af skjoldbruskkirtlen, kendt som en struma
  • Høje niveauer af antistoffer mod thyroglobulin (Tg) og skjoldbruskkirtlen peroxidase (TPO), påvises via blodprøve
  • Finnålsaspiration af skjoldbruskkirtlen (også kendt som biopsi), der viser lymfocytter og makrofager
  • En scanning, som vil vise diffus optagelse i et udvidet skjoldbruskkirtel
  • Ultralyd, som vil vise en udvidet skjoldbruskkirtel

 

Symptomer

Symptomer på Hashimotos kan variere. Nogle mennesker har ingen symptomer overhovedet, og vil ikke have nogen påviselige symptomer på den underliggende tilstand. Hos nogle Hashimotos patienter, bliver skjoldbruskkirtlen forstørret, en tilstand kendt som struma. Struma kan variere fra svag udvidelse, som kan have andre symptomer, eller en væsentlig stigning i størrelse.

Nogle mennesker med Hashimotos, især de med en større struma, kan føle ubehag i halsområdet. Tørklæder eller slips kan gøre dem utilpasse. Halsen kan føles øm, hævet eller ubehageligt forstørret. Mindre almindeligt, kan det at synke eller endda trække vejret blive svært, hvis en struma blokerer luftrøret eller spiserøret.

Hashimotos involverer typisk en langsom, men støt ødelæggelse af kirtlen, som i sidste ende resulterer i skjoldbruskkirtlens manglende evne til at producere tilstrækkeligt med stofskiftehormoner. Undervejs kan der dog være perioder, hvor skjoldbruskkirtlen går tilbage til livet, og forårsager midlertidig hyperthyroidisme (højt stofskifte). Denne cyklen frem og tilbage mellem hypothyroidisme  og hyperthyroidisme er karakteristisk for Hashimotos. Så kan perioder med angst/søvnløshed / diarré / vægttab, efterfølges af perioder med depression / træthed / forstoppelse / vægtøgning.

I nogle tilfælde vil indtræden af Hashimotos og elevation af antistoffer bl.a. ledsages af en række symptomer, herunder angst, søvnbesvær, træthed, vægtændringer, depression, hårtab, muskel / ledsmerter og fertilitetsproblemer.

 

Behandling

Hvis en struma forårsager synkebesvær eller besvær ved vejrtrækning, eller er den et kosmetisk problem, så vil  medicin (dvs. Eltroxin/Euthyrox/Liothyronin/ Thyroid), normalt blive givet for at afhjælpe at skjoldbruskkirtlen skrumper. Hvis behandling ikke virker, eller strumaen vokser indad, vil operation for at fjerne hele eller en del af skjoldbruskkirtlen anbefales af lægen.

Med undtagelse af struma, vil de fleste endokrinologer og konventionelle læger ikke behandle Hashimotos sygdom, som er diagnosticeret ved forhøjede antistofniveauer, medmindre andre funktionstests såsom TSH er uden for normalområdet.

Der er dog enkelte endokrinologer samt holistiske læger, osteopater og andre praktikere, som mener, at Hashimotos sygdom – hvilket bekræftes af tilstedeværelsen af antistoffer – sammen med symptomer, er nok til at berettige behandling med små mængder af skjoldbruskkirtel-hormoner.

Denne praksis med at behandle patienter, der har Hashimotos thyroiditis men med TSH i normalområdet understøttes af en undersøgelse, rapporteret i tidsskriftet Thyroid i marts 2001. I denne undersøgelse, rapporterede tyske forskere, at brugen af T4 behandling i tilfælde af Hashimotos (mennesker, der blev betragtet som “euthyroide”), kan reducere forekomsten og graden af autoimmun sygdomsprogression.

I undersøgelsen af 21 patienter med euthyroid Hashimotos thyroiditis (TSH i normalområdet, men forhøjede antistoffer anti-TPO), blev halvdelen af patienterne behandlet med T4 medicin i et år, anden halvdel blev ikke behandles. Efter 1 års behandling med T4, faldt antistofniveauerne og lymfocytterne (tegn på inflammation) betydeligt men kun i gruppen, der modtog medicin. Blandt den ubehandlede gruppe, steg antistofniveauerne eller forblev de samme.

Forskerne konkluderede, at forebyggende behandling af patienter med Hashimotos og normal TSH, reducerede de forskellige markører for autoimmun thyroiditis, at en behandling med stofskiftehormoner kan være i stand til at stoppe udviklingen af Hashimotos sygdom, eller måske endda forhindre udviklingen af hypothyroidisme.

Kilde:
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
http://thyroid.about.com
Skrevet og gennemgået af certificeret læge
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
13. august 2014
opdateret 04.03.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »