Skjoldbruskkirtlen – Biskjoldbruskkirtlerne og stofskiftet
Både skjoldbruskkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne er endokrine kirtler. Det betyder, at de laver og udskiller hormoner. Hormoner er kemiske stoffer, som frigives til blodbanen. De fungerer som budbringere, der påvirker celler og væv i fjerne dele af din krop. Stofskiftehormoner påvirker kroppens stofskifte og niveauet af visse mineraler i blodet. Produktionen af parathyroidhormon (biskjoldbruskkirtelhormon PTH) hjælper også med til at kontrollere mængden af essentielle mineraler, bl.a. kalcium.
Hvor sidder skjoldbruskkirtlen
Skjoldbruskkirtlen findes i den forreste del af halsen, lige under det store bruskvæv, ved dit adamsæble. Den består af to kamre, højre og venstre lapper. Disse to kamre er forbundet ved en lille bro af skjoldbruskkirtelvæv, kaldet isthmus. De to kamre ligger på hver side af luftrøret. Normalt vejer en skjoldbruskkirtel 20-30 g og måler omtrent 2 x 4 x 2,5 cm i bredde, højde og tykkelse, den kan variere i udseende og størrelse fra individ til individ. Biskjoldbruskkirtlerne består af fire kirtler, der tilsammen kun vejer 0,1-0,2 g.
Hvad er skjoldbruskkirtlens funktion
Skjoldbruskkirtlen producerer blandt andre, fem slags hormoner, som udskilles til blodbanen. To af disse hormoner, kaldet Thyroxin (T4) og Triiodothyronin (T3), balancerer kroppens stofskifte. Det væsentlige ved kroppens stofskifte er, hvor hurtigt cellerne i din krop bruger energien til at lagres. Stofskiftehormoner får cellerne til at bruge energi. Ved at styre, hvor meget energi vores celler bruger, bidrager hormonerne også til at regulere vores kropstemperatur. Varmen frigives, når der bruges energi, og vores kropstemperatur øges. Stofskiftehormoner spiller også en rolle, når det handler om at danne proteiner, som er byggestenene i kroppens celler. De øger brugen af kroppens fedt og glukose.
For at producere T3 og T4 hormoner, skal skjoldbruskkirtlen bruge jod, et stof, der findes i den mad vi spiser (i Danmark er der tilsat jod til almindelig bordsalt). T4 kaldes dette, fordi det indeholder fire atomer af jod. T3 indeholder tre atomer af jod osv. I celler og væv i kroppen omdannes T4 til T3. T3 er det aktive hormon, det påvirker aktiviteten af alle celler og væv i kroppen. Det femte hormon, som skjoldbruskkirtlen producerer, kaldes Calcitonin. Calcitonin er et stofskiftehormon, der sammen med Parathyroidea hormon (PTH, biskjoldbruskkirtlerne), regulerer calcium og fosfor i blodet. Der er behov for disse mineraler, blandt andet til at holde knoglerne stærke og sunde. Hormonerne T1- og T2 er der ikke forsket meget i, det menes dog, at de kan være mere involveret i skjoldbruskkirtlens funktion end antaget.
Hvordan fungerer skjoldbruskkirtlen
Den vigtigste opgave for skjoldbruskkirtlen er at producere hormonerne T4 og T3 og hormonet calcitonin. For at gøre dette, har skjoldbruskkirtlen brug for jod til transporten fra skjoldbruskkirtlen ud i blodbanen. Dette hormon undergår derefter en række forskellige kemiske reaktioner, som resulterer i produktionen af T3.
Aktiviteten i skjoldbruskkirtlen er styret af hormoner, der produceres af to dele i hjernen, hypothalamus og hypofysen. Hypothalamus modtager input fra kroppen om tilstanden af mange forskellige kropsfunktioner. Når hypothalamus registrerer, at niveauet af T3 og T4 er lavt, eller at kroppens stofskifte er lavt, frigives et hormon kaldet thyrotropin-hormon (TRH). TRH ”rejser” til hypofysen via forbundne blodkar. TRH stimulerer hypofysen til at udskille thyreoideastimulerende-hormon (TSH).
TSH frigives fra hypofysen i blodbanen og ”rejser” til skjoldbruskkirtlen. Derved vil TSH cellerne i skjoldbruskkirtlen producere mere T3 og T4, som derefter frigives til blodbanen, hvor den øger den metaboliske (omsætning) aktivitet i kroppens celler. Høje niveauer af T3 stopper hypothalamus og hypofysen i at udskille flere hormoner. Til gengæld standser skjoldbruskkirtlens produktionen af T3 og T4. Skjoldbruskkirtlen producerer dog ikke særlig meget T3 i forhold til T4 forholdet er 1:17. Den største omsætning af T3 sker i kroppens celler samt i lever, nyrer muskler osv. Calcitonin bliver frigivet af skjoldbruskkirtlen, hvis mængden af kalcium i blodet er højt. Calcitonin nedsætter mængden af kalcium og fosfor i blodet. Det gør den ved at nedsætte aktiviteten af de celler, der findes i knogler, kaldet osteoklaster. Disse celler får kalcium til at frigives. Calcitonin accelererer også mængden af kalcium og fosfor, optaget af knoglen. Calcitonin arbejder med parathyreoideahormon PTH (biskjoldbruskkirtlerne) og regulerer calcium niveauet.
Hvor findes biskjoldbruskkirtlerne
Vi har fire biskjoldbruskkirtler. De er små, ærtelignende kirtler, som ligger i nakken lige bag den sommerfugleformede skjoldbruskkirtel. To af biskjoldbruskkirtlerne ligger bag hver “vinge” af skjoldbruskkirtlen.Hvad gør biskjoldbruskkirtlerne
Biskjoldbruskkirtlerne frigiver et hormon kaldet parathyreoidea-hormon (PTH). Dette hormon hjælper med at kontrollere niveauet af tre mineraler i kroppen: kalcium, fosfor og magnesium.
Parathyreoideahormonet har en række virkninger i kroppen:
- Kalcium frigives til knoglerne
- Kalcium absorberes (optages i blodet) fra tarmen
- Nyrerne udskiller, (kommer af med), calcium i urinen
- Nyrerne udskiller fosfat i urinen
- Øger blodniveauet af magnesium
Hvordan virker hormonet Parathyroid (PTH)
Normalt udløses frigivelsen af parathyroidhormon, når niveauet af calcium i blodet er lavt. Når calcium stiger og er tilbage til det normale, er frigivelsen af parathyroid-hormon undertrykt. Men parathyroidhormon og calcitonin arbejder sammen om at styre calcium i blodet. Blodets kalciumniveau er det vigtigste incitament for frigivelsen af disse hormoner, da frigivelsen af hormonerne ikke er kontrolleret af hypofysen.
Når kalcium er højt i blodbanen, udvinder skjoldbruskkirtlen calcitonin. Calcitonin sinker aktiviteten af osteoklaster (celler, der nedbryder knoglevæv), der findes i knoglen. Dette formindsker blodcalcium-niveauer. Når calcium niveauet falder, stimuleres biskjoldbruskkirtlerne til at frigive parathyreoideahormon.
Parathyreoideahormon tilskynder den normale proces af knogleopbygning, (afgørende for vedligeholdelse og vækst af knoglen). Denne proces frigiver kalcium i blodstrømmen.
Ved at have to hormoner med modstående handlinger, kan niveauet af kalcium i blodet reguleres omhyggeligt. Parathyreoideahormon påvirker også nyrerne. Her sinkes mængden af kalcium og magnesium som filtreres fra blodet ud i urinen. Parathyreoideahormon stimulerer nyrerne til at producere calcitriol, den aktive form af vitamin D. Calcitriol bidrager også til at øge mængden af kalcium, magnesium og fosfor som absorberes fra dine tarme i blodet.
Sygdomme i skjoldbruskkirtlen og biskjoldbruskkirtlerne
- Kræft i skjoldbruskkirtlen
- Struma (skjoldbruskkirtlen er hævet)
- Hyper og Hypoparathyroidisme (højt og lavt) overaktiv/underaktiv biskjoldbruskkirtel
- Hyperthyroidisme (højt stofskifte) overaktiv skjoldbruskkirtel
- Hypothyroidisme (lavt stofskifte) underaktiv skjoldbruskkirtel
Kilde:
http://www.patient.co.uk/
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 27.09.2014
Opdateret 11.03.2019