Foredrag Lars Omdal- referat
Referat- foredrag med Lars Omdal i Aalborg 5.11.2016:
TSH har andre og vigtige funktioner i kroppen ud over blot regulering af skjoldbruskkirtlens produktion af T3 og T4.
Vi ved, at TSH medvirker til at stimulere den perifere konvertering af T4 til T3. [Kan det være en del af forklaringen på de ulemper, der er observeret hos personer i T4 monobehandling med supprimeret TSH? Altså, at supprimeringen betyder at T4 ikke i tilstrækkelig grad konverteres til T3? Vi ved det ikke.]
Vi ved at der findes TSH receptorer i knoglevæv og at der er sammenhæng imellem TSH og knoglevævets sundhed. [Ligesom vi også ved at knoglesundhed også påvirkes af hypothyreose (lavt stofskifte).]
Vi ved at der er TSH receptorer i kranspulsårerne omkring hjertet. [Ligesom vi også ved at cardivaskulær sundhed også påvirkes af lavt stofskifte.]
Undersøgelser har vist ulemper ved et TOTAL supprimeret (umålbart TSH) hos personer i T4 behandling og hos personer med højt stofskifte. Disse ulemper ses dog også ved højt TSH (lavt stofskifte).
Det vigtige budskab i denne sammenhæng er, at den skotske undersøgelse, som påviste cardiovaskulære og osteoporosiske ulemper ved et TOTAL supprimeret TSH også viste, at ulemperne mindskedes signifikant når blot TSH var en smule målbart. Så, der er altså STOR forskel på et TSH på 0,01 og 0,1 i forhold til ulemperne.
Forskningen findes ikke i forhold til supprimeret TSH forårsaget af behandling med animalsk udvundet stofskiftemedicin.
Det er muligt at behandle således, at TSH bliver målbart. Lars bruger animalsk udvundet medicin sammen med syntetisk T4 for at opnå et mere fysiologisk naturligt forhold imellem T4 og T3 i behandlingen. Men det er ikke nødvendigvis det bedste for den enkelte patient. Og Lars’ vigtigste pointe er, at behandlingen skal tage udgangspunkt i patienten. Fordele og ulemper handler ikke kun spekulative bivirkninger, men også om patientens subjektive oplevelse.
Ny forskning fra i år (2016) har vist at der hos rotter ikke opnås cellulær ”rask” euthyroid tilstand ved T4 monobehandling. Uanset TSH status. Lever, muskler, kolesterol, hjerne (hypofyse, hippocampus og cortex reagerer i øvrigt forskelligt på behandlingen) bliver ikke normaliseret ved T4 monobehandling. Rotterne i monobehandling endte i en ”mellemtilstand”. Ikke rigtigt raske, ikke rigtigt syge. De rotter, der fik kombinationsbehandling (syntetisk T4 og syntetisk T3) opnåede derimod en tilnærmelsesvis rask euthyroid tilstand i lever, muskler, kolesterol og hjernen.
Kan fundene fra denne forskning overføres direkte til mennesker? Nej. Vi er ikke rotter. Problemet er, at det er svært at lave lignende forsøg på mennesker, fordi de færreste patienter vil gå med til at lade deres kirtel fjerne for derefter at få deres hjerner dissekeret. Men forskningen er alligevel sindssyg vigtig, fordi den faktisk 100% bakker op om vores patienters SUBJEKTIVE oplevelse af i sær hjernens tilstand.
Forskning på mennesker har vist, at T3/T4 ratio på raske er meget forskellig fra T3/T4 ratioen hos patienter i monobehandling. Derfor er det altid relevant at se på forholdet imellem Frit T3 og Frit T4 hos personer i stofskiftebehandling. Og Reverse T3 når det er muligt. Og TSH.
Lars forklarede om de 3 diodenaser. Og hvorledes T4 monobehandling forudsætter, at patienten i den perifere konvertering (dio1 og dio2) kan kompensere for de ca. 20% T3, som kroppen ikke længere får direkte fra skjoldbruskkirtlen. Hvis teknikken bag interesserer jer, så kig ind på vores hjemmeside. Her findes der artikler om diodenaser og hvordan de tre opererer forskelligt og op- og nedreguleres i forhold til både medicinering men måske nok så relevant, i forhold til alle mulige andre faktorer; kosten, vitamin/mineralstatus, stress, vægt, faste og meget andet. Jeg vil ikke gå mere ind i det, selvom det er helt vildt spændende, fordi det bliver for omfattende i mit lille resume, men som sagt, der findes en del på vores hjemmeside om de der tekniske ting. 😉
Lars talte om, at animalsk udvundet stofskiftemedicin kan øge risikoen for Type 2 diabetes. Det er ikke et lighedstegn! Blot en øget risiko. Årsagen er, at det ”spike” eller ”peak” der optræder i T3, når vi tager animalsk udvundet stofskiftemedicin, påvirker blodsukkeret og stresser insulinproduktionen. Ingen skræmmekampagne, blot endnu en faktor at ha’ med i vægtskålen i forhold til fordele og ulemper ved vores behandlinger. Mange har jo også oplevet det omvendte: at de efter opstart på animalsk udvundet stofskiftemedicin er kommet af med deres Type 2 diabetes. Så intet er slået i sten hvad disse ting angår. Og netop fordi vi har en ikke helt usaglig mistanke om, at T4 monehandling næppe er optimal i forhold til cellulær euthyroidisme, så giver det fin mening at tilførslen af T3 kan råde bod på for eksempel Type 2 diabetes, fordi dette også kan være et resultat af lavt stofskifte! Men den ene ulempe udelukker ikke den anden. Og når vi vælger, så skal vi gøre det med åbne øjne.
Lars talte lidt om graviditet og stofskiftebehandling. Problemet med behandling med animalsk udvundet medicin er, at der ikke findes forskning. Derfor vægrer læger sig. Men Lars siger igen, at vi må være parate til, at tage hver patient for sig og ikke fokusere så meget på guidelines og tal at vi bliver blinde overfor den konkrete situation for den konkrete patient. Giver det mening at bede en velbehandlet stabil patient i kombinationsbehandling som endelig, omsider har opnået graviditet at ophøre med den velfungerende behandling? Eller giver det bedre mening at lade patienten forsætte med sin kombi og følge hende meget tæt og øge T4 dosis i passende forhold igennem graviditeten? Det samme i forhold til fertilitetsbehandling.
Lars nævnte også, at de hormonelle ændringer, som kvinder oplever i overgangsalderen påvirker hvorledes stofskiftemedicin optages. Det gør også p-piller og graviditet. [Og overvægt]. Det hænger sammen med, at mængden af de proteiner (TBG) som bærer stofskiftehormoner rundt i kroppen påvirkes af mængden af østrogen i kroppen [Det her ved mange af jer herinde godt, tror jeg, for det har jeg talt meget om herinde også. Men det kan sagtens være, at jeres læger ikke er opmærksomme på det. Og så er I jo nødt til at være det!]
Lars’ foredrag var intet mindre end fænomenalt!
Lars er en dygtig formidler og hans pointer er velfunderede og dækker over en enorm viden om forskningen indenfor endokrinologien kombineret med 10-15 års klinisk erfaring med patienter. Jeg håber, at hans ambition om at udkomme med forskning omkring hans erfaring fra hans abejde i Balderklinikken bliver til virkelighed. Arrangørerne havde den store fornøjelse at tilbringe nogle fine timer med Lars efter foredraget, hvor der også blev udvekslet meget. Det er en stor glæde for mig, at der findes læger derude, som ikke bare vil vores bedste, men også vil det med argumenterne i orden!
Tak til alle jer, der kom. Det var fabelagtigt at møde jer! Tak til Iva og Anett og til vores hjælpere. Tak til Aalborg Kongres og Kulturcenter – super professionelt setup!
Jeg ved at mit referat ikke er fyldestgørende, men jeg håber, det har givet jer lidt idé om indholdet og derudover kan slides og Lars Omdal selv ses her:
http://balderklinikken.no/apen-klinikk-lavt-stoffskifte-t3-og-ndt/
Joan Lowe