Mange stofskiftepatienter er ikke klar over, at TSH kan ændres i forbindelse med årstiderne. Forskning viser, at TSH naturligt kan stige i løbet af de koldere måneder, og falde til lave normale eller endda til hyperthyroide (højt stofskifte) niveauer i de varmeste måneder. Nogle læger vil justere ved at foreskrive øgede doser under de koldere måneder, og reducere dosis i varme perioder. De fleste er dog ikke klar over dette sæsonbetonede udsving, der efterlader patienterne hypothyroide (lavt stofskifte) under kolde måneder, eller gå gennem varmere måneder som hyperthyreoide.

Når døgnrytmens lys indvirker på nethinden, bliver der sendt et signal til SCN i hypothalamus (TRH hjemstedet) i hjernen, hvilket fører til en kaskade af hormonale ændringer i hypofysen (TSH hjemstedet) Pinealkirtlen (hjemstedet for Melatonin), binyrerne og skjoldbruskkirtlen. (TRH bliver dannet i hypthalamus i hjernen, for derefter at “rejse” til hypofysen hvor TSH bliver dannet red.).
Døgnrytmens lyseksponering om morgenen øger kortisol niveauet, døgnrytmens blå lys om aftenen er lige så vigtigt, for døgnets opretholdelse af de menneskelige hormoner.

I en undersøgelse fra 2013 i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, foreslås, at der tages hensyn til sæsonbestemte variationer i blodprøverne før f.eks. subklinisk hypothyroidisme diagnosticeres.

Forskerne målte TSH niveauer hver måned på 1.751 personer med subklinisk hypothyroidisme og 28,096 raske mennesker med normal stofskiftefunktion. Resultaterne viste et signifikant sæsonmønster. TSH steg i de kolde vinter-til-forår måneder og faldt når sommeren og efteråret kom hos både raske mennesker og personer med subklinisk hypothyroidisme.

 


Er det nødvendigt at justere din medicin sommer/vinter (forskning)

Abstrakt
Din Hypothalamus-hypofyse-skjoldbruskkirtel aktivitet varierer med temperaturen af det miljø du befinder dig i; vi målte variabler af skjoldbruskkirtel-funktionen i sommer og vinter perioderne ved normale kontroller og hos patienter med primær hypothyroidisme (lavt stofskifte). Alle syv patienter havde fået den samme dosis T4 medicin i over et år. Hos disse patienter, var T3 og frit T4 niveauer signifikant lavere om vinteren. Disse resultater tyder på, at dosis hos patienter med hypothyroidisme kan være højere om vinteren end om sommeren.

Kilde:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 17.06.2016
Opdateret 27.01.2017


Din skjoldbruskkirtel og sæsonerne
Af Mary Shomon

Vidste du at der er en vigtig sammenhæng mellem koldt vejr og din skjoldbruskkirtels funktion.

Få taget dine blodprøver

Koldt vejr kan øge din krops behov for stofskiftehormoner, og kan få din TSH til at stige (mangel på hormoner) og frit T4 og T3 niveauer til at falde. Hvis du får lavt stofskifte symptomer der forværres som vejret bliver koldere, er det værd, at få taget dine blodprøver. Du kan få brug for en stigning i din dosering af din medicin, med henblik på at opfylde kroppens behov. Det modsatte fra vinter til sommer.

Gå til lægen

Hvis du stadig har betydelige symptomer, er det en god ide til at tjekke med din læge for at afgøre, om du er på det optimale medicin niveau for dig. Nogle har det bedst, når TSH niveauer er i lav/normalområdet, så det er værd at tale med din læge. Husk, at mens nogle læger betragter TSH referenceområde (0,3-4,5 eller deromkring) er “normalt”, siger andre, at TSH niveauer over 1,5 til 2,0, ikke er optimalt, og kræver yderligere vurdering, såsom evaluering af symptomer.

Sørg for, at du er på den optimale medicin, for dig

Nogle patienter har det bedst på Thyroid, andre har brug for tilføjelsen af T3 Liothyronin, og andre igen har det bedst, når der skiftes fra Eltroxin til Euthyrox (DK). Sørg for at du er på den rigtige medicin, der forhåbentlig lindrer de fleste af dine symptomer.

Start træningen

Koldt vejr, kan gøre dig mindre tilbøjelig til at være udendørs, men der er ikke noget bedre tidspunkt at begynde på regelmæssige gåture. 

Få sollys hver dag

Der er beviser for, at når du er i sol påvirkes dine hormoner, dette har indvirkning på både hjernens kemi og hormonsystemet. 20 til 30 minutter om dagen af udendørs lys eksponering, kan hjælpe med til at afværge træthed og depression. Hvis du ikke ønsker at være udenfor i længere perioder når det er koldt, så prøv at holde vinduet åbent, så du er udsat for det naturlige sollys. Husk, hvis du bærer solbriller vil det gavnlige sollys reduceres. Du kan også overveje lysterapi. Sørg også for at få din D vitamin kontrolleret, og suppler om nødvendigt.

Spis mindre sukker

På en kold dag kan varm chokolade og kager, være det værste, du kan indtage. Mange mennesker med stofskiftesygdomme har nogle underliggende problemer når det handler om forarbejdet sukker, på en række forskellige måder. Man kan have Candida, eller man kan have en vis grad af insulinresistens, eller autoimmun modtagelighed eller fødevareallergi overfor forarbejdet sukker. Vinter vægtøgning og depression er begge faktorer, der kan blive påvirket af for meget sukker i kosten, det giver mening at omgå sukkerholdige godbidder så meget som muligt, til fordel for sundere alternativer.

Få nok søvn

Mange stofskiftepatienter går rundt i en tilstand af kronisk søvnmangel. Autoimmune sygdomme, hormonelle ubalancer og problemer med vægt, forværres alle af utilstrækkelig søvn, så det er vigtigt, at du sørger for at få din søvn. Hvor meget skal du bruge? Den typiske sunde voksne uden sygdom, behøver syv til otte timer, mange stofskiftepatienter endda endnu mere. Og om vinteren, har vores krop brug for endnu en smule mere.

Reducer stress

Med hensyn til arbejde, familie, aktiviteter og andre stressfaktorer, er der ingen bedre tid for dit helbred at indarbejde en form for stress reduktion i dine daglige aktiviteter. Husk at tage hyppige stræk pauser, hvis du arbejder ved computeren, dette kan reducere stress.

 

Gå med strømmen

Nogle gange, er vi bare nødt til at erkende, at kulde og vinterdage, er naturens måde at fortælle os at vi skal sætte farten ned.

Kilde:
http://thyroid.about.com
http://press.endocrine.org
Uddrag frit oversat af Anett Kromann
opdateret 18.03.2016
Opdateret 27.01.2017

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »