Når dine TSH niveauer svinger50123264_s

Mange mennesker beretter, at TSH værdien varierer fra tid til anden, når der tages blodprøver. Nedenfor ses nogle af årsagerne til dette:

 

Hvad er TSH?
TSH står for Thyroidea-Stimulerende-Hormon. TSH er et hypofysehormon, der regulerer mængden af de metaboliske hormoner skjoldbruskkirtlen producerer. Når TSH er højt indikerer det lavt stofskifte. Er TSH lavt, indikerer det højt stofskifte. Man må også se på andre tests for at få en endelig diagnose, kun en læge kan gøre det. Nogle læger doserer medicin for højt eller lavt stofskifte næsten udelukkende på baggrund af værdien af TSH. Der er masser af forskning, der viser, at dette ikke er tilstrækkeligt, hverken for diagnose eller behandling.

 

Nedenstående er en oversigt over, hvor meget TSH, T4 og T3 kan svinge i normal døgnvariation

Så hvad er det der får dine TSH værdier til at svinge;

 

Udtagning af prøver på forskellige tidspunkter af døgnet

TSH, T4, T3 og andre hormoner i kroppen varierer i styrke i løbet af dagen. Dette er en naturlig mekanisme, som kroppen bruger så man kan sove om natten og være vågen i løbet af dagen, herunder, regulering af døgnrytmen.

Har du ændret dosering på din stofskiftemedicin?

Hvis du er i behandling for lavt eller højt stofskifte kan det tage tid at lande på den rigtige dosis medicin, det kan få din læge til at øge eller nedsætte dosis over tid, indtil man er tilfreds med blodprøver og symptomer.

 

Hvis en sund skjoldbruskkirtel udskiller mere TSH vil den øge produktionen af stofskiftehormoner. Udskiller skjoldbruskkirtlen for lidt TSH vil den sænke produktionen. Men det samme gælder, hvis du tilføjer hormoner eller hormonsænkende medicin ved siden af din stofskiftemedicin.

Hvis du øger eller mindsker dosis af f.eks.medicin til hyperthyreose (højt stofskifte), eller anden medicin, der anvendes til at sænke stofskiftet, vil TSH blive påvirket. Hvis du sænker dosis af de stofskiftehormoner, du tager til behandling af hypothyreose (lavt stofskifte), vil TSH gå op.

 

Variationer af hvor potent din medicin er

Vi ville gerne have, at hver gang vi får en ny sending medicin, er det nøjagtig den samme, som vi sidst fik – både i udseende og styrke. Men det er ikke sandt. Mens stofskiftepræparater generelt ikke har en variation på mere end 0,4% på den syntetiske medicin, kan T4 medicin helt lovligt have en variation på op til 11% fra sending til sending. Alle lægemidler kan variere i styrke, herunder de, der gives for højt stofskifte. Dette vil påvirke TSH værdien – og for mange patienter, også symptomerne.

 

Forskelle i metodologi i forskellige laboratorier

Forskellige laboratorier kan få forskellige resultater af blodprøver. Dette kan skyldes menneskelige fejl eller forskellige metoder. Bemærk også, at forskellige laboratorier opererer med forskellige referenceværdier. Får du et blodprøveresultat, der ikke giver mening, så tal med din læge om at tage prøverne om igen.

 

Timing når du tager din medicin

Hvis du tager din medicin på forskellige tidspunkter hver dag, kan det påvirke dags- variationen for TSH, og dette kan vise sig i blodprøverne. Hvis du nogen gange tager din medicin med eller lige efter maden, nogen gange uden, undertiden med kaffe (som kan reducere optagelsen af stofskiftemedicinen op til 53%), kan det påvirke dine værdier, og det vil også vise sig på din TSH.

 

Det bedste du kan gøre, er at tage din stofskiftemedicin på tom mave, helst mindst en halv time før mad, allerhelst en time før/efter mad og mindst en time før/efter du drikker kaffe. Men det vigtigste er, at du tager din medicin på samme måde og tid, hver dag. Kan du ikke vente med at spise eller drikke kaffe? Okay, men tag alligevel din medicin på samme måde hver dag. Når du ændrer, hvordan du tager medicin, kan du også ændre TSH værdierne.
Hvis du planlægger at ændre den måde, hvorpå du tager medicinen, (for nogen passer det bedre at tage den om aftenen) – giv det så et par testuger, og gør det i samarbejde med din læge, så du kan se, hvilken effekt det giver at forsøge. Dette gælder også for de, der bruger medicin til højt stofskifte, for nogen fungerer det fint at tage det hele i en dosis, for andre skal det fordeles over to eller tre doser for at undgå for mange bivirkninger.

 

At begynde på eller stoppe med at spise en kost rig på fibre

Hvis du indtager mad med masser af fibre, kan det have en indvirkning på absorptionen af dine stofskiftehormoner. Det betyder dog ikke, at du ikke må spise mange fibre. Det vigtigste er igen; – at gøre tingene på den samme måde hver dag. Hvis du allerede spiser en masse fibre og din TSH er den samme ved hver måling, er der ingen grund til at ændre din kost. Hvis du begynder at spise flere fibre uden at have gjort det før, bør du teste din TSH seks til otte uger efter denne ændring i kosten for at se, om den nye kost påvirker din TSH værdi.

 

At begynde på eller stoppe med tilskud af jern eller calcium

Mange med stofskiftesygdomme – både højt og lavt stofskifte – har behov for jerntilskud. Så mange som 50% af disse patienter kan have alvorlig jernmangel. Også calcium har en del brug for, når problemer med hormonerne kan øge risikoen for knogleskørhed.
Forskning har vist, at hvis stofskiftehormoner tages sammen med jern eller calcium kan det bevirke, at dine stofskiftehormoner ikke kan udnyttes af kroppen. Dette vil føre til en stigning i TSH. Kalktilskud bør ikke tages tidligere end 4-5 timer efter du har taget din medicin. Selv hvis du er forsigtig, kan det stadig have en negativ indvirkning. Også jerntabletter kan gøre stofskiftehormoner mindre effektive. Mange læger anbefaler, at der skal gå mindst 2-4 timer efter du har taget din stofskiftemedicin, før du tager jerntilskud.

 

At spise for meget soya og for mange soyaprodukter

For de, der har en autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen (Graves’ eller Hashimotos) kan det at spise en masse soya være årsag til øget TSH. Hvis du drikker soyamælk eller bruger diætpulver, der indeholder soya, vil du ofte få langt mere, end det er godt for dig. At spise lidt soya lejlighedsvis er for de fleste ikke noget problem, men hvis du pludselig ændrer din kost, stopper med at spise soya efter at have spist en masse af det, eller pludselig begynder at spise meget mere, vil det også påvirke din tilstand og din TSH.

 

At spise for meget mad, der indeholder goitrogener

Visse typer af fødevarer kan have den samme virkning som soya. Hvis du har en hormonel ubalance, kan tilstanden forværres. I værste fald kan det forårsage struma eller gøre en eksisterende struma værre, hvis man er disponeret for det og spiser for mange goitrogene grøntsager, især rå. Disse typer grøntsager kan fungere som højt stofskifte medicin, og vil sænke dit stofskifte – og dermed øge TSH. Har du lavt TSH, høje niveauer af T4 og T3 eller er diagnosen højt stofskifte, kan det være okay at spise en hel del fra denne fødevaregruppe.

Bemærk: Hvis man varmebehandler goitrogene grøntsager, vil den negative virkning blive reduceret.

 

Ændringer i forbindelse med sæsonskifte

Mange stofskiftepatienter er ikke klar over, at TSH kan ændre sig med de skiftende årstider. Undersøgelser viser, at TSH kan stige naturligt i de koldere måneder og falde til lavt eller normalt niveau i de varmeste måneder. Nogle læger er klar over dette og øger eller mindsker dosis af medicin i løbet af året. Imidlertid er de fleste læger desværre stadig ikke klar over disse sæsonbetingede udsving, og tillader hermed at patienterne får endnu lavere stofskifte i de kolde måneder/højere stofskifte i de varme måneder. Disse sæsonbetingede udsving kan være mere udtalte især hos de, der bor i et koldt klima.

 

Hormonelle udsving

Østrogen i alle former, hvad enten det tages som hormonbehandling, eller som p-piller, kan påvirke stofskiftets testresultater. For eksempel kan nogle kvinder, der tager supplerende østrogen, være nødt til at tage mere stofskiftemedicin. Østrogen forøger et bestemt protein, der binder stofskiftehormonerne, og gør hermed stofskiftehormonet delvist inaktivt. Stofskifte blodprøver kan ende med at vise falske forhøjede total T4 niveauer. Især for kvinder uden skjoldbruskkirtel, kan dette øge dosiskravet lidt, da der ikke er nogen skjoldbruskkirtel til at kompensere.

Overgangsalderen, med sine svingende hormonniveauer, kan også påvirke dine TSH-niveauer.

 

Graviditet

Den intense stigning i østrogen i den tidlige graviditet, kan øge din TSH og øge din krops behov for stofskiftehormoner. Det er især vigtigt for en kvinde regelmæssigt at få kontrolleret TSH tidligt i graviditeten, for at være sikker på, at hun får den rigtige dosis stofskiftehormoner hele tiden. Efter fødslen vil TSH-værdien falde, hvilket betyder, at du også nødt til at sænke dosis af stofskiftehormoner. For mange kvinder er det nødvendigt at øge dosis med op til 30-50% under graviditet. For kvinder uden stofskiftesygdomme anbefales at øge jodindtag med 30-50%, hvilket viser, hvor vigtigt jod er i forbindelse med graviditet.

 

Urter og andre kosttilskud

Urter og kosttilskud (der menes ikke vitaminer og mineraler her, men andre former for tilskud) kan påvirke stofskiftehormonerne. Produkter, der indeholder ting som tyrosin, jod og tang samt andre kosttilskud, kan påvirke produktionen af stofskiftehormoner i kroppen, herunder også TSH-værdierne.

 

Anden medicin du tager, der er udskrevet af din læge

At starte eller stoppe med øvrig medicin, din læge har udskrevet til dig på recept, kan have en indvirkning på stofskiftehormonerne og på TSH. Dette gælder især:

Antidepressive

Antidepressive, som indeholder setralin kan forårsage at tilførte stofskiftehormoner bliver mindre effektive, hvilket igen kan føre til øget TSH. Også anden lignende medicin, såkaldte selektive serotonin-reabsorptions hæmmere, kan have en sådan effekt. Hvis din læge ønsker at sætte dig både på antidepressiva og give dig tilskud af stofskiftehormoner, bør dette diskuteres på forhånd.

 

Kolesterol sænkende medicin (statiner)

Disse kan binde stofskiftehormoner og gøre dem mindre aktive. Mange læger anbefaler, at disse medikamenter skal tages 4-5 timer efter din stofskiftemedicin.

 

Kortikosteroider

Disse kan undertrykke TSH og kan hos nogen patienter blokere for konvertering af T4 til T3.19692768_s

Ovenstående 3 punkter er bestemt ikke en komplet liste, og du bør bede din læge om at kontrollere specifikt, om de forskellige typer medicin, du får ordineret, kan påvirke stofskiftet. Eller, – du kan få svaret på interaktionsdatabasen. interaktionsdatabasen.dk/

 

Stress og sygdom

Hele dit endokrine system påvirkes af fysisk og følelsesmæssig stress. I perioder, hvor du enten er under voldsom stress, eller hvor du endelig er blevet fri for langvarig stress, kan TSH værdierne blive påvirket. Både patienter med højt og med lavt stofskifte skal erfaringsmæssigt øge eller mindske den dosis af medicin, der tages, set i forhold til deres stressniveau.

 

Hvordan udvikler din stofskiftesygdom sig?

Patienter, der lider af Hashimotos, som er en autoimmun sygdom, kan komme til deres læge med en TSH på 2,5 og få at vide, at alt er fint, og at de blot skal fortsætte med samme dosis stofskiftemedicin. Derefter kan de komme tilbage efter et år, og pludselig er TSH på 8. Dette skyldes, at patientens immunforsvar konstant nedbryder skjoldbruskkirtlen, som derefter gradvist vil fungere dårligere, og det kan derfor være nødvendigt at øge dosis gradvist. Det er vigtigt at overvåge og kommunikere med lægen omkring blodprøver, værdier og dosering. Det kan tage lang tid at lande på den rigtige dosis. For nogle kan det tage op til et par år.

Graves’ er også en autoimmun sygdom, hvor medicindosis for højt stofskifte måske kan have holdt dit stofskifte nede for et halvt år siden. Fordi kirtlen fortsat nedbrydes, og den autoimmune reaktion ikke stoppes, skal du bruge en højere dosis for at holde sygdommen i skak.

For de patienter, der har været diagnosticeret med stofskiftesygdom i forbindelse med graviditet, er det være sådan, at sygdommen går i sig selv efter et par måneder. TSH værdien vil afspejle dette.

 

At gå op eller ned i vægt

Nogle taber sig betydeligt, når de er sat på medicin for hypothyroidisme. De skal derefter være opmærksomme og justere dosis i henhold til blodprøver. Nogle mennesker reagerer negativt på medicinen ved at stige i vægt, således at de i sidste ende er nødt til at øge dosis. Også en del af de, som bliver behandlet for højt stofskifte, kan stige i vægt, når de er sat på medicin. Afhængigt af din situation, kan dette påvirke både TSH værdier, andre blodprøver og medicindosering og dit velbefindende.

Kilde:
http://www.thyroid-info.com/
http://thyroidea.no/
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 03.06.2016
Opdateret 13.07.2020

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »