Kognitiv* svækkelse– og skjoldbruskkirtlen (hvad blodprøverne ikke fanger)

Skrevet af Raphael Kellman, MD

*Kognitive vanskeligheder, inkluderer tænkning, handling og indgår i følelsesmæssige relationer, som ofte er umiddelbart usynlige. Tidligere færdigheder kan være reducerede eller tabt.

Du lever med hjernetåge. Du føler, at noget har ændret sig i din hjerne, og du er udmattet og mangler energi. Måske har du bemærket hukommelsesnedsættelse eller forvirring eller manglende fokus.  Eller du er træt, har angst, eller endda depression. Lyder det velkendt?

Ny forskning viser, at der er flere sammenkoblede faktorer, der fører til både en sund eller usund hjernetilstand. Denne nye forskning viser, at der er et svar.

Forskere har identificeret et ikke-skjoldbruskkirtelsyndrom (NTIS) som en årsag til lavt hormonniveau. Ved NTIS er problemet ikke selve skjoldbruskkirtlen, men i signalerne fra hypothalamus og hypofysen i hjernen. Ved NTIS reduceres disse signaler. Det er som om kroppen går i lavt gear. Denne formindskede kommunikation resulterer i en skjoldbruskkirtel, der ikke producerer tilstrækkeligt hormon, og dette fører til stofskiftesygdom. Dette forekommer i tilstande med langvarige sundhedsmæssige problemer, såsom depression, angst, mikrobiom (kroppens egne bakterier) dysfunktion eller kronisk inflammation.

Problemet er, at de gængse blodprøver ikke fanger årsagen til NTIS.

Forskere har fundet, at TRH stimuleringstesten er i stand til at registrere NTIS, selv når rutinemæssige blodprøver kommer tilbage med “normale” resultater. Tidligere blev TRH stimuleringen givet rutinemæssigt, men af ​​forskellige grunde og af manglende påskønnelse af dybere testning er prøven nu begrænset til forskningscentre.

NTIS kan forekomme ved mange kroniske sygdomme, herunder:

  • Kronisk angst
  • Depression
  • Colitis
  • Kronisk inflammation
  • Kronisk mikrobiomdysfunktion (Bemærk: Tarmproblemer, inklusive tidligere overforbrug af antibiotika eller PPI’er indikerer normalt kronisk mikrobiomedysfunktion)
  • Demens
  • Alzheimers
  • ICU-patienter
  • Stofskiftepatienter
  • Andre degenerative lidelser

Igen er denne betingelse ikke ualmindelig, men blodprøverne kan være undvigende. Nogle gange kan blodprøverne forekomme helt normale.

NTIS kan kun diagnosticeres korrekt gennem TRH stimuleringstesten.

TRH stimuleringstest


TRH-stimuleringstesten er en anden test for at evaluere stofskiftefunktionen. Da den ældre diagnosticering af lavt stofskifte blev skrottet, blev TRH testen erstattet med de rutinemæssige blodprøver, der måler T3, T4 og  TSH-  der produceres af hypofysen. TRH fremstillet i hypothalamus, TRH eller thyrotropin-frigivende hormon, virker på hypofysen for at stimulere TSH produktionen. Injektion af TRH for at stimulere hypofysen gør det muligt for læger at se, hvad der sker i hypofysen.

Denne prøve bruges så vidt vides ikke i DK.

 

 

Et kig på stofskiftemedicin

Der er fundet lave niveauer af T3 stofskiftehormon inden for det normale interval hos patienter med Alzheimers sygdom (AD). [ 2 ] * I 2018 ved en casekontrolundersøgelse med 40 ambulante patienter med mild til moderat AD og 20 mennesker uden AD. Patienter med AD havde dårligere kognitiv funktion og lavere frit T3. Forskere opdagede den potentielle effektivitet af supplerende T3 behandling. [ 3 ] *

Et stort antal patienter kommer til min konsultation, disse patienter har fået en recept af deres læge, oftest Synthroid (Eltroxin), eller anden T4 medicin. Desværre har mange af disse mennesker ikke fået det bedre, selvom de har taget T4 medicin i årevis, endda årtier. Efter omfattende prøver finder jeg ofte, at der er behov for T3 tilskud såvel som T4 (kombinationsbehandling).

En meget hurtig lektion i stofskiftehormonet hjælper til med at forklare problemerne lidt bedre. Skjoldbruskkirtlen udskiller 2 hormoner, der regulerer stofskifte og energiniveau i kroppen: triiodothyronin, kendt som T3, og thyroxin, kendt som T4. Kun 10% til 20% af det hormon, der produceres af skjoldbruskkirtlen, er T3, den aktive form. T4 er et inaktivt hormon, der skal konverteres til T3, før kroppen kan bruge det.

Vore læger fortæller os, at T4 er det bedste valg af medicin, fordi det er det, som skjoldbruskkirtlen skaber i største mængde. Denne model ignorerer det faktum, at der er mange meget almindelige forhold, der faktisk blokerer T4 som skal konverteres til T3 i skjoldbruskkirtlen og kroppen. Inflammation, stress, dårlig kost, fordøjelsesforhold, næringsstofmangel, leverdysfunktion, visse medikamenter eller overdreven brug af alkohol kan forstyrre denne konverteringsmekanisme.

Skjoldbruskkirtlen og den kognitive funktion

Skjoldbruskkirtlens status har fået betydelig opmærksomhed i de seneste årtier som en potentiel risikofaktor for kognitiv svækkelse. Dette emne har været et arnested for debat, da modstridende resultater er fremkommet fra forskning til dags dato.

I 2018 fandt en gennemgang, at klinisk og subklinisk hypothyreoidisme såvel som åbenlys hyperthyreoidisme hos middelaldrende og ældre voksne begge er forbundet med nedsat kognitiv funktion. [ 4 ] *

I en nylig undersøgelse med funktionel neuroimaging havde forsøgspersoner med subklinisk hypothyreoidisme unormale fMRI-resultater i det frontale hjerneområde der resulterer i nedsat hukommelse. Denne undersøgelse viste, at en 6 måneders behandling med T3 medicin kan forbedre hukommelsesnedsættelse. En anden undersøgelse antydede, at en kortikal dysfunktion i anterior cingulat og frontale lober kan påvirke serumværdier af TSH hos Alzheimers patienter. [ 6 ]*

I en 2018 undersøgelse vurderede forskerne den kognitive status for nyligt diagnosticerede  lavt stofskiftepatienter sammenlignet med en TSH indenfor referencen. De fandt en signifikant bedring af patienter, efter at de havde opnået en passende tilstand med T3 medicin.

At disse typer tilfælde stort set er reversible med korrekt diagnose og behandling af skjoldbruskkirtlen er af stor betydning. En rimelig tilgang ville være at foretage en fuldstændig undersøgelse af status af stofskiftepatienter, i alle tilfælde af kognitiv svækkelse.

Om Raphael Kellman, MD:

Raphael Kellman, MD, kandidat ved Albert Einstein College of Medicine, var fandt en banebrydende ny gren af ​​medicin og helbredelse, og integreret problemfrit holistisk og funktionel medicin med sin visionære forståelse af bakterier, verden og natur, roden til hvem vi er og dens forbindelse til helbredet. Stifter af “Microbiome Medicine”, Dr. Kellman anerkendes internationalt som førende inden for mikrobiommedicin og holder ofte foredrag om emnet. Han er også den bedst sælgende forfatter af flere bøger, herunder Microbiome breaktrough og Microbiome Diet , som var den første bog, der dykkede ned i mikrobiomets betydning.

Som medicinsk direktør for Kellman Center i New York City behandler Dr. Kellman patienter ved hjælp af sin mikrobiomcentreret tilgang til medicin. Kellman Center har specialiseret sig i skjoldbruskkirtelforstyrrelser, gastro-bekymringer, kronisk træthed, fibromyalgi, autisme, angst, Lyme-sygdom, kræftbehandlinger, infertilitet, vægtstyring og uforklarligt ubehag.

Kilde:
https://hypothyroidmom.com/ * (Tryk på tallene for at gå til den originale forskning)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2111404/

Frit oversat af Anett Kromann,
med tilladelse Dana Trentini
Udgivet 15. maj 2020
Opdateret 31. maj 2022

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »