Hvilke blodprøver er de vigtigste?
TSH
Frit T4
Frit T3
Thyroidperoxidase antistof (Anti-TPO), test for den autoimmune sygdom Hashimotos, nærmere forklaring her: Hashimotos
Thyrotropin receptor-antistof; TRaB, test for den autoimmune sygdom Graves’, nærmere forklaring her: Graves’
D Vitamin – tit og ofte har stofskiftepatienter mangel på vitaminer, det samme gælder vitaminet B12, samt ferritin (jern) Der kan være ubalance i kolesteroltal.
Problemet med typiske TSH blodprøve er, at hovedparten af behandlingen er dikteret omkring TSH niveauer. Forskning har vist at det væsentlige i hjernen er mere følsomt over for thyroxin T4 og derefter resten af det perifere væv. Derfor er det er muligt, at TSH kan falde til et normalt niveau, samtidig har det omkringliggende væv ikke har modtaget den rette mængde af T3 endnu. Hypofyseforlappen er mere følsom over for ændringer i koncentrationen af T4 i cirkulation end andre væv.
Spørgsmålet som meget gerne skulle besvares;
” Skal vi behandle efter blodprøven, eller skal vi behandle patienten?”
TSH-testen fejler ved sekundær og tertiær hypothyreose (lavt stofskifte)
Der findes mange mennesker, hvis TSH befinder sig nederst eller endda under referenceområdet og alligevel er deres frit T3 (i nogle tilfælde også deres frit T4) for lavt:
Nederst i referenceområdet eller lavere. Disse kan være tilfælde af sekundær eller tertiær hypothyreose, hvor THS testen ikke kan anvendes som diagnoseværktøj, fordi blodprøven kun påviser primær hypothyreose, dvs. hypothyreose som udvikles direkte af skjoldbruskkirtel relaterede årsager, men hypothyreose kan man også udvikle af andre årsager, end dem der er lokaliseret til skjoldbruskkirtlen.
Hypofysen styrer hormonproduktionen i skjoldbruskkirtlen ved at udsondre/udsende signalstoffet TSH.
For at hypofysen skal kunne udføre sin opgave korrekt, skal den også modtage et signal fra sin egen “lederkirtel” hypothalamus, som udsender signalstoffet TRH Releasing Hormone til hypofysen med besked om at udsende en “TSH-besked” til skjoldbruskkirtlen.
Derfor kan afvigelserne eller sygdomme i den ene eller dem begge – hypofysen og/eller hypothalamus direkte påvirke mængden af stofskiftehormoner som dannes i og udskilles af skjoldbruskkirtlen. Hypothyreose opstået som følge af tilstand/sygdom i hypofysen kaldes “sekundær hypothyreose” fordi årsagen findes i andet led af stimulans vejen til skjoldbruskkirtlen.
Hypothyreose opstået som følge af en tilstand/sygdom i hypothalamus hedder “tertiær hypothyreose”, fordi årsagen findes i tredje led af stimulans-vejen til skjoldbruskkirtlen.
Ordene “primær”, “sekundær” og “tertiær” betyder henholdsvis:
Primær årsagen findes i selve skjoldbruskkirtlen
Sekundær årsagen findes i den kirtel (hypofysen), hvis opgave er at stimulere skjoldbruskkirtlen til at danne hormon
Teritær årsagen findes i den kirtel (hypothalamus) som styrer den anden kirtel (hypofysen), hvis opgave er at stimulere skjoldbruskkirtlen til at danne hormoner
Kilde:
http://fixyourthyroid.com/
Udgivet 27 09.2014
Opdateret 11.01.2017
Både hypothalamus og hypofysen er involveret i de signalveje der styrer stofskiftefunktionerne. Såfremt faldet i frit T3 og frit T4 skyldes en defekt i hypofysen eller i hypothalamus, vil TSH værdien være unormalt lav.
Nedenfor forklaring på en række blodprøver;
TSH- thyrotropin– hvis opgave er at stimulere skjoldbruskkirtlen til at danne hormoner. Det ideelle område kan diskuteres. Traditionel medicin bruger et meget bredere område på ca. 0,5-4,5.
T4 total & T3 total– Disse test måler mængden af T4 (thyroxin) eller T3 (Triiodothyronine), der er både bundet/ubundet til protein, altså total mængde hormoner
T3 reaktion (T3 uptake) er et indirekte mål for mængden af thyroxin-bindende proteiner (thyreoideahormonbindende præalbumin, albumin og TBG) i plasma. Det er direkte proportional med graden af mætning af de bindende proteiner ved thyroxin. T3 reaktion formindskes under graviditet, med forhøjede doser af østrogen, tidligt i akut hepatitis og ved genetisk betinget øget TBG. Den øges ved brug af anabolske hormoner og glukokortikoider, nefrotisk syndrom, og genetisk betinget TBG mangel. T3 reaktion (også kaldet T3 uptake) er ikke anvendelig alene, men anvendes først og fremmest til at lave en indirekte udregning af de frie værdier for T4 og T3. Disse frie værdier er dog mere akkurate, når de måles direkte i blodet. Forhøjet testosteron vil reducere antallet af bindingssteder og forårsage en lav T4 og høj T3. Overskydende østrogen fra hormonbehandling eller p-piller vil øge bindingssteder og kan forårsage højt T4 og lav T3 optagelse
Frit T3– Triiodothyronine – Måling for frie T3 niveauer eller ubundet T3. Dette er den bedste test, hvis din læge og du ønsker at se mængden af tilgængelig aktivt stofskiftehormon i blodbanen
Frit T4- Thyroxin– Måler mængden af ubundet eller frit T4, frit T4 er ikke påvirket af medicin eller andre faktorer, der påvirker proteinbundet thyroxin (Total T4)
Frit T4 index– Beregnes ved at gange total T4 af T3 optagelse. Resultatet giver mængden af ubundet T4 eller frit T4
Reverse T3 (kun hvis der er ubalance i tallene Frit T4 og Frit T3). Dette er en måling af mængden af T3, der er blevet inaktiveret. Kan ikke mere tages i offentligt regi i DK
P-Parathyrin [PTH] Mistanke om hyper-/hypo-parathyreoidisme– Resultatet bør altid vurderes sammen med P-Calcium. Høje PTH-værdier findes også ved sekundær og tertiær hyperparathyreoidisme. Hos patienter med kronisk nyresvigt kan PTH anvendes til differentiering mellem osteitis fibrosa (kraftigt forhøjet PTH) og osteomalaci (normalt eller let til moderat forhøjet PTH).
Lave PTH- og calcium-værdier findes ved hypoparathyreoidisme. Ved hypercalcæmi i forbindelse med malign sygdom, A- eller D-vitaminforgiftning, sarkoidose, mælk alkalisyndrom, immobilisation og tyreotoksikose findes oftest lave PTH-værdier
Skjoldbruskkirtlens Antistoffer –
Thyroid peroxidase (anti-TPO), Hashimotos. er sædvanligvis den eneste nødvendige antistoftest mht. diagnosen autoimmun hypothyreose (lavt stofskifte) Samtidig måling af Thyroglobulin (Tg) giver kan i nogle enkelte tilfælde give yderligere information
Thyreoidea-stimulerende immunglobulin (TRaB) Graves’. Findes hos mere end 90 % med Graves´ sygdom
Antithyroglobulin (TgaB) stigninger indikerer autoimmun sygdom i skjoldbruskkirtlen, såsom Hashimotos eller Graves’
Thyroglobulin (Tg) og Calcitonin anvendes hovedsageligt til diagnose af mere alvorlige stofskiftesygdomme som kræft sammen med andre tests. Bør ikke bruges diagnostisk, analysen anvendes primært ved kontrol af behandlet thyroidea cancer. Måling og fortolkning af anti-Tg anses for en specialist opgave. (Det vil sige, at Anti-Tg ikke kan bruges alene til diagnosticering af cancer i skjoldbruskkirtlen- der skal andre prøver til).
Høj koncentration af thyreoglobulin antistof kan ses ved thyreoideacancer, Graves’ og ved Hashimotos thyreoiditis. Forhøjede værdier ses også ved autoimmune sygdomme som f.eks. perniciøs anæmi, systemisk lupus erythematosus og Sjögren’s sygdom. Omkring 13 % af normale, raske kvinder har antistoffer mod thyreoglobulin.
Det samme gælder 3 % af raske mænd
Kilde:
http://drhedberg.com/
https://www.sundhed.dk/
Udgivet 11.01.2017
Vitaminer og mineralprøver;
B12 Vitamin
Ferritin (jern)
Selen
D Vitamin
Zink
Tag denne med til din læge, der skal nu kigges på symptomer hos lægen, ifølge lægemiddelstyrelsen, findes her på side 5:
Vidste du, at 90% af alle sygdomme i skjoldbruskkirtlen stammer fra en underliggende årsag: Autoimmunitet
Immunsystemet producerer forskellige antistoffer, der angriber skjoldbruskkirtlens væv. Thyroid peroxidase Ab (TPO) , kan føre til hashimotos thyroiditis og Graves’, autoimmune sygdomme, der forårsager lavt stofskifte over tid. Som minimum er det vigtigt, at du i det mindste spørger din læge, om at få taget Anti-TPO, om din lidelse er autoimmun. De fleste læger tager ikke disse blodprøver, fordi de har fået at vide, at det ikke er nødvendigt.
Det er vigtigt at vide, om du har en autoimmun sygdom, fordi det ændrer den overordnede tilgang til, hvordan din sygdom skal behandles. Hvis en autoimmun tilstand er til stede, skal fokus rettes mere på immunsystemet og mindre på skjoldbruskkirtlen.
Kilder:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
Bailliere s Clinical Endocrinology and Metabolism
The+Journal+of+Clinical+Endocrinology
thyroidchange
Alle link er uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Hvis din læge ikke vil tage de blodprøver du beder om, kan du gøre følgende:
Bed din læge om at skrive koderne på den rød/hvide henvisningsseddel til blodprøver. Laboratorierne udfører kun undersøgelser efter lægehenvisning uanset hvem der betaler for undrsøgelsen. Lægerne har mulighed for at bestille blodprøver med besked om at patienten selv skal betale.
BEMÆRK: priser og blodprøver er fra Rigshospitalet i København, det er desværre ikke muligt at finde andre hospitaler/laboratorier.
Her kan du downloade PDF fil med link til labportalen – du kan frit søge på ønskede blodprøver/priser.
Blodprøver – hvornår og hvordan
Både når du har mistanke om en stofskiftesygdom, og når du allerede har en diagnose/ventende skal følges op med blodprøver. Den måde, man tager prøver på, kan bidrage til at påvirke resultaterne af disse test.
Her er nogle generelle regler for ting man skal huske på, før du tager prøver.
Hvis du er i risiko for at udvikle en stofskiftesygdom, har lidt forhøjet TSH eller antistoffer, er det vigtigt at tage blodprøver for at følge dette op mindst hver 2-3 måned.
Hvis du lige er startet på medicin, er det vigtigt i første halvår, at tage prøver hver 4-6 uge for at følge og se, hvilken effekt det har for dig, at blive sat på medicin – men også for at være sikker på, at du i sidste ende lander på den korrekte dosis.
Så skal det første års prøvetagning ske mindst hver tredje måned. Hvis det i sidste ende er stabilt ved en dosis bør holde følger op med blodprøver to gange om året. Hvis du er imidlertid ikke stabil, eller ikke føler, at du vil blive helbredt af behandlingen skal kontrolleres hver tredje måned.
Generelle regler for blodprøvetagning:
Sørg for at få taget blodprøven på samme tidspunkt hver gang, helst kl 08.00 om morgenen
Vent med at tage din medicin
Når du er fastende, bør du ikke tage din medicin eller anden medicin, indenfor de sidste 12 timer, før blodprøverne.
Mød op til prøvetagning i god til
Få tid til at sidde ned i 10-15 minutter før blodprøvetagning.
Få en kopi af alle dine blodprøver, eller find dem på sundhed.dk og husk referencetallene:
Lær dig selv hvad de betyder. Læs op eller tal med din læge.
Om du vælger at følge denne guide, er selvfølgelig helt op til dig selv.
Udgivet 27.09.2014
Opdateret 11.01.2017