Jod– Hashimotos– lavt og højt stofskifte

Er det at tage jod godt eller dårligt for Hashimotos patienter, og hvor meget er sikkert at tage? Der er en masse debat omkring dette emne.

I denne artikel finder du ud af, hvorfor jod er så vigtigt for helbredet, tre almindelige kemikalier, der kan forårsage, at du ligger lavt i jod, og hvordan det anbefales at opretholde et sundt niveau.

Betydningen af ​​jod – og at have en sund skjoldbruskkirtel

Forbindelsen mellem skjoldbruskkirtlen og jod. Jod og tyrosin er byggestenene i dine stofskiftehormoner. Din skjoldbruskkirtel omdanner tyrosin til thyroglobulin og fastgør mellem et og fire jodatomer for at skabe henholdsvis T1, T2, T3 og T4. Uden nok jod kan din skjoldbruskkirtel simpelthen ikke producere sine hormoner.

Det medicinske samfund er enige i, at tilstrækkelige niveauer af jod er nødvendige for optimal funktion i skjoldbruskkirtlen.  Grunden til, at vi alle spiser “iodiseret” salt, er fordi eksperter inden for folkesundhed overalt i verden erkendte, hvor vigtigt jod er for at forhindre dysfunktion i skjoldbruskkirtlen.

I de sidste par år har der imidlertid været en hel del kontroverser om, hvorvidt Hashimotos patienter skulle tage supplerende jod. Nogle forskere går ind for megadoser af jod, op til hundrede gange den anbefalede daglige dosis. Selvom nogle praktikere og patienter har set succes med denne metode, anbefaler jeg ikke dette til mine egne patienter, fordi ekstremt høje niveauer af jod faktisk kan forårsage både hypertyreoidisme og hypothyreoidisme (lavt og højt stofskifte).

Konventionelle læger argumenterer på den anden side mod Hashimotos patienter, der tager jodtilskud, fordi de mener, at hvis du har Hashimoto, har dit system allerede for meget jod, og at mere kun vil forværre din tilstand. Imidlertid betyder vores moderne eksponering for tre nøglekemikalier, at vi ikke får så meget jod, som vi tror, ​​vi får. Lad os se på, hvordan disse tre kemikalier kan få dig til at ligge lavt i jod, og hvordan enkle livsstilsændringer (inklusive moderat jodtilskud) kan hjælpe dig med at opretholde et sundt niveau i skjoldbruskkirtlen.

 Halogenider og risikoen for jodfortrængning

Din krop er utroligt effektiv til at absorbere og opbevare jod. Desværre er din skjoldbruskkirtel ikke perfekt til at fortælle forskellen mellem jod og andre stoffer med meget lignende kemiske strukturer. Jod er en del af halogenfamilien, der også inkluderer fluor, klor og brom. De ligger alle i den samme søjle i den periodiske tabel, som, hvis du kan huske tilbage til dine gymnasiekemi dage, betyder, at de har meget ens egenskaber. Fluor, klor og brom ligner jok nok til at din skjoldbruskkirtel vil suge dem op og opbevare dem i stedet for jod, hvilket effektivt “fortrænger” jod.

Bare fordi disse kemikalier ligner jod, betyder det naturligvis ikke, at de kan bruges til at fremstille stofskiftehormoner. Hvis fluor, klor og brom forskyder jod, har din skjoldbruskkirtel ikke nok jod til at producere stofskiftehormoner, hvilket kan føre til hypothyreoidisme og Hashimotos . Jo højere koncentrationen af ​​disse kemikalier, du har i din krop, og jo lavere dine jodniveauer er, jo mere sandsynligt er det, at dine-niveauer vil være lave, og du vil opleve Hashimotos symptomer som træthed, hjernetåge, vægtøgning, hårtab med mere.

Desværre føjes disse tre kemikalier nu ofte til vores vand, fødevarer og husholdningsprodukter, og det menes, at dette er et af ​​de vigtigste grunde til, at stofskiftesygdomme nu er på et epidemisk niveau, hvor 27 millioner amerikanere vurderes at lide af skjoldbruskkirteldysfunktion. (I Danmark vurderes det at 158.000 mennesker lider af stofskiftesygdomme)

Fluor
Fluor er blevet føjet til offentlige vandsystemer i USA siden 1950’erne. Det blev angiveligt tilføjet for at fremme tandhygiejne, men nyere undersøgelser har vist, at fluor ikke faktisk mindsker risikoen for huller hos voksne på noget signifikant niveau. Desuden har undersøgelser vist, at fluorid er en endokrin forstyrrelse, der påvirker skjoldbruskkirtelfunktionen og andre hormonproduktionskirtler. Fluor faktisk tidligere brugt som en behandling af hyperthyreoidisme (overaktiv skjoldbruskkirtel) på grund af dets evne til at reducere produktionen af ​​stofskiftehormon . Endvidere rapporterede en nylig storstilet undersøgelse, der blev offentliggjort tidligere på året, at antallet af hypothyreoidisme i områder, der tilføjede fluorid til deres vandsystem, var dobbelt så højt sammenlignet med områder uden tilsat fluor i deres vand.

(Efter opringning til vores vandværker her i DK – fortælles det at der ikke bliver tilsat fluor i det danske drikkevand (red.)

 

Klor
Klor tilføjes også til vores vandforsyning, men for dets desinfektionsevne. Klor er et kraftfuldt desinfektionsmiddel, fordi det fungerer som et oxidationsmiddel for at dræbe organiske molekyler. Udover dets anvendelse i vandrensning er det den primære ingrediens i blegemiddel, og det bruges i industrielle processer til at skabe plast, farvestoffer, insekticider, papirprodukter og andre varer.

Brom
Brom er måske ikke så kendt som klor og fluor, men det er også meget udbredt som et tilsætningsstof i vores fødevarer og husholdningsprodukter. Brom bruges ofte i pesticider, plast, bagværk og mel (almindeligvis betegnet som “beriget mel”), citrus-flavored sodavand, som en sanitizer i varme bade (hvor høje temperaturer gør klor ineffektivt) og som en flammehæmmer i møbler og polstring.

Disse kendsgerninger kan få det til at virke som om konstant eksponering for disse kemikalier er uundgåelig. Men selv om det er sandt, at du sandsynligvis ikke kan undgå dem helt, er der en række enkle livsstilsvalg, du kan tage for at reducere din risiko for jodfortrængning.

Få masser af jod fra din diæt og kosttilskud
Hvis du opretholder tilstrækkelige niveauer af jod, reducerer du markant din risiko for jodfortrængning. Havgrøntsager og saltvandfisk er begge naturligt rige på jod og er en fantastisk måde at øge kostindholdet af jod på.

Som jeg nævnte, kan for meget jod imidlertid have en negativ indvirkning. Derfor anbefales det at kun indtage supplerende jodindtag mellem 150 og 450 mg dagligt via kosten.

Kost
Stort set al mad og alle drikkevarer indeholder små mængder jod. Vi får dog størstedelen af vores daglige jod fra mejeriprodukter, fisk, skaldyr, tang og æg.

Miljø og Fødevareministeriet tilråder at personer med sygdom i skjoldbruskkirtlen bør være påpasselige med at spise tang. Der kan været et højt indhold af jod i tang af typerne arame, wakame, kombu, fingertang og sukkertang.

Læs her: https://www.foedevarestyrelsen.dk

Kilde:
https://www.amymyersmd.com
Dr. Amy Myers
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 9. maj 2020

Konklusioner om jod og Hashimotos sygdom:

  1. Forøg ikke forbruget af jodrige fødevarer eller tilsæt jod, før du har identificeret alle kilder til inflammation i din krop og korrigeret tilstanden.  Hvis du har Hashimotos, er du i større risiko for at øge dine antistofniveauer, hvilket kan øge ødelæggelsen af ​​skjoldbruskkirtelvæv.
  2. Suppler ikke med jod, hvis du har en varm knude på din skjoldbruskkirtel, som kan identificeres ved hjælp af ultralyd. Indtagelse af jod med en varm knude øger din risiko for en skjoldbruskkirtelstorm, der kræver et besøg på skadestuen og potentielt kan det føre til død. (Skjoldbruskkirtelstorm (thyreoidea-storm) er en livstruende helbredstilstand, der er forbundet med ubehandlet eller underbehandlet hyperthyreoidisme. Under Thyroidea storm kan en persons hjerterytme, blodtryk og kropstemperatur stige til farligt høje niveauer. Uden hurtig, aggressiv behandling er thyreoideastorm ofte dødelig)
  3. Sørg for, at du bliver grundigt evalueret af en sundhedslæge, før du supplerer med jod. Jeg har set hundreder af patienter i løbet af de sidste 15 år komme med jod-induceret Hashimotos sygdom og hypothyreoidisme, fordi patienten læste på internettet, at de skulle tage høje doser jod.

Kilde:
Uddrag fra https://drhedberg.com/
Dr. Hedberg
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 9. maj 2020

 

Scroll Up
Oversæt / Translate »