Hashitoxicosis
Et klinisk perspektiv AG Unnikrishnan
Kronisk autoimmun Thyroiditis er den mest almindelige årsag til Hypothyroidisme (lavt stofskifte) på verdensplan. Nogle gange er sygdommen forbundet med en forbigående hyperthyroid (højt stofskifte) fase. Denne hyperthyroide fase, kaldet Hashitoxicosis (udtrykket henviser generelt til en kombination af tyreotoksikose/hyperthyreoidisme (højt stofskifte) i forbindelse med en igangværende autoimmun Hashimotos Thyroiditis), er selvbegrænsende, og varer i en periode på et par uger til nogle måneder. I løbet af denne tid, kan klassiske symptomer på mild til moderat højt stofskifte sameksistere med en diffus, fast, smertefri struma. En scanning af skjoldbruskkirtlen kan vise normal eller en let øget optagelse. Anti-thyreoidea antistoffer (Anti-TPO) er ofte positive, og ultralyd med doppler er en nyttig test. En kombination af de kliniske funktioner, stofskifte funktions tests, og passende radiologi vil fastsætte diagnosen.
Indledning
Hashitoxicosis er en forbigående thyrotoxicosis (En række tilstande hvor en øget sekretion af hormoner fra skjoldbruskkirtlen medfører et forhøjet stofskifte), forårsaget af en destruktiv betændelse på grund af, at Hashimotos Thyroiditis beskadiger skjoldbruskkirtlens hårsække, som derefter resulterer i overskydende frigivelse af thyreoideahormon (T4). Personer med denne lidelse, forventes i vid udstrækning at udvikle spontan hypothyroidisme (lavt stofskifte). En kombination af de kliniske funktioner og omhyggelig antistof test kan afsløre diagnosen.
Udbredelse
I en undersøgelse foretaget af autoimmun Hashimotos Thyroiditis, havde 4,7% hashitoxicosis, hvilket tyder på, at sygdommen ikke er så sjælden som det almindeligvis opfattes. Lægemidler, der kan fremme immunitet kan også udløse Hashitoxicosis, bla medicinen der gives for hepatitis C, har i nogle tilfælde, vist sig at udvikle Hashitoxicosis efterfulgt af type 1 diabetes. Hashitoxicosis synes direkte at udvikle en overaktivering af immunsystemet.
Undersøgelser
Blodprøverne viser et højt T4 og/eller T3 niveau og et lavt TSH. Thyroglobulin niveau kan være højt, som i andre destruktive skjoldbruskkirtel læsioner. Thyreoidea scintigrafi er generelt nyttigt til at skelne mellem hyperthyroidisme og thyroiditis men ikke nødvendigvis. I tilfælde af hashitoxicosis kan optagelsen være normal eller endda lidt højt. Peroxidase antistof (anti-TPO) kan være positiv i 45-80% af patienter med Graves’ sygdom (og derfor ikke hashitoxicosis). Derudover kan TSH receptor antistoffer være positive i omkring 6% af patienter med Hashimotos thyroiditis (og dermed kan denne test ikke skelne imellem klassisk Graves’ sygdom og Hashitoxicosis). Ultralyd af skjoldbruskkirtlen er en lovende test. Den afgørende forskel mellem Graves’ s og Hashitoxicosis, hviler på vurderingen af vaskularisering (mængden av blodårer til et organ).
Behandling
Hashitoxicosis kræver behandling med βeta-blokkere i den aktive fase af thyreotoxicose. I tilfælde af, at diagnosen ikke kan bekræftes med sikkerhed, dvs. hvis der er mistanke om en mulighed for Graves’, kan et kort forbrug af højt stofskifte medicin ordineres, for at forhindre indtræden af Hypothyroidisme. Hos børn, viste en undersøgelse fra Italien for nylig, at den hyperthyroide fase til sidst vil udløse enten en vedvarende euthyreoidisme eller hypothyroidisme (alle disse patienter havde negative thyrotropin receptor antistoffer). Indimellem kan der udvikles svingende skjoldbruskkirtel funktion, med vekslende episoder af Hypothyroidisme og Hyperthyroidisme, da skjoldbruskkirtlen reagerer på det autoimmune angreb. I en anden undersøgelse fra USA (børn), blev 8 patienter med Hashitoxicosis fulgt op. Fem patienter blev euthyroide efter en gennemsnitlig varighed på 112 dage. Tre patienter havde vedvarende høje thyroideastimulerende immunglobulin, og to personer havde en forhøjet radioaktivt jod optagelse på scintigrafi. Derfor synes de fleste individer med Hashitoxicosis, at komme fra deres hyperthyroidisme, mens en mindre del kan fortsætte med at have vedholdende skjoldbruskkirtel dysfunktion.
Kilde:
Thyroid Research and practice
http://www.thetrp.net/article.asp
Uddrag frit oversat af Anett Kroman
Udgivet 27.06.2015
Opdateret 11.03.2019