Myxedema – Den glemte test for hypothyroidisme (lavt stofskifte)

Lavt stofskifte kaldes: myxødem, hypotyreose eller hypotyreoidisme 

I 1878 udførte Dr. William Ord en obduktion på en kvinde, der bukkede under for hypothyroidisme. Ved indsnittet i kvindens hud, så han væv, der var fortykket og ufremkommeligt. Vævet syntes at være meget vådt, men ingen vand sivede derfra. Dr. Ord indså at denne sygdom var enestående og hidtil ukendt.

Dr. Ord indkaldte en førende kemiker ved navn Halleburton for hjælp til at identificere det stof der forårsagede hævelsen. Hvad de fandt var en usædvanlig stor ophobning af mucin. Mucin er en normal bestanddel af vores væv. Det er et gelé-lignende materiale, som spontant samler sig hos lavt stofskifte patienter. Mucin forårsager hævelse. Dr. Halleburton fandt 50 gange den normale mængde af mucin i kvindens hud. Kvindens andre væv indeholdt også overskydende mucin.

Lægerne opfandt udtrykket myxødem. MyX er det græske ord for mucin og ødem betyder hævelse. Myxødem (på dansk) Myxedema eller myxoedema (på engelsk) blev vedtaget som den medicinske betegnelse for hypothyroidisme.

Ødemer eller hævelse forbundet med hypothyroidisme begynder normalt omkring ansigtet, især over eller under øjnene og langs kæbelinjen. Dog kan huden på undersiden af overarmene fortykkes tidligt i sygdommens forløb. Hævelsen der er forbundet med hypothyroidisme vil i sidste ende sprede sig til hele kroppens bindevæv.

En af de mange funktioner af bindevæv er at hjælpe med at holde vores organer og strukturer sammen. Bindevæv findes i vores blodkar, nervesystem, muskler, slimhinder, tarm, samt hver eneste celle i vores kirtler og organer. Unormal ophobning af mucin i disse væv forårsager hævelser og hæmmer normal funktion i væsentlig grad.

Denne type hævelse er unik for hypothyroidisme. Normal hud er forholdsvis tynd, og du kan nemt løfte den med tommel- og pegefinger. En række mennesker, kan have hud der er næsten umulig at løfte. Dette skyldes en markant hævelse og lim-lignende infiltration af mucin i huden og i det underliggende væv, der skyldes hypothyroidisme. 

Det er kun et af mange tegn på lavt stofskifte. 

Nutidens læger lærer ikke at undersøge for fortykket hud eller andre fysiske manifestationer af sygdommen. Sofistikerede stofskifte-blodprøver foregiver at være det eneste middel til at diagnosticere hypothyroidisme. Disse tests har erstattet patienternes medicinske historie, klager over symptomer og fysiske fund, hvorpå diagnosen i vid udstrækning var baseret i over et halvt århundrede før indførelsen af blodprøver.

I første halvdel af det tyvende århundrede, inden fuldstændig afhængighed af blodprøver for at diagnosticere hypothyroidisme, blev forhøjet kolesterol betragtet som et af kendetegnene ved hypothyroidisme. I 1934, fandt Dr. Hurxthal  at kolesterol-niveauer var meget tæt knyttet til det basale stofskifte. siden da, har videre forskning dog vist, at der var mange mennesker, både unge og ældre, med normalt eller lavere end normalt kolesteroltal.


Pretibial myxødem- højt stofskifte

Pretibial myxødem, også kendt som Graves dermopathy, Jadassohn-Dösseker, eller myxødem tuberosum, resulterer i en sjælden komplikation af Graves’, som opstår hos ca. 1-5%.

Det ser sædvanligvis ud som en voksagtig, misfarvet påvirkning af huden- som ligner appelsinhud på underbenene, spredning til fødderne, eller som ødemer i huden. I avancerede tilfælde, kan det brede sig til, ansigt, hals, ryg, bryst og ører.

Anvendelse af vaseline på det berørte område kan aflaste den brændende fornemmelse og kløen. Det forekommer lejlighedsvis ved ikke-thyrotoxicosis Graves’ sygdom (en komplikation af diffus toksisk struma), Hashimotos thyroiditis, og Stasis dermatitis (væske-ophobning under huden der forårsager hævelse).  

Tegn på Pretibial myxødem:

  • Røde eller brunlige, fortykkede områder med ødemer
  • Appelsinhud
  • Vortelignende overflade, og øget svedtendens
  • Normalt på skinnebenene, men sider og bagsiden af underben, lår, arme og andre steder kan være angrebet

Pretibial myxødem kan være kløende eller smertefuldt og kan hos nogle patienter være aktivt efter patienten er velbehandlet.

Som ved Hashimotos thyroiditis, er Graves’ associeret med andre autoimmune sygdomme, herunder vitiligo (hvide pletter på huden) og Alopecia areata (hårtab, hvor der er runde skaldede pletter).

Hyperthyroidisme  behandles ofte med carbimazol eller propylthiouracil. Disse mediciner giver undertiden et kløende udslæt, som normalt er mildt. Der kan opstå overfølsomhed, som kan optræde som Palpable purpura (blødning under huden) på nederste del af benene og på fødderne. Palpable purpura skal hurtigst muligt undersøges og man bør stoppe med at indtage lægemidlet.

Kilde:
http://www.thyroid-info.com
Frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 5.12.2016


 

Kropstemperatur

En yderst fremherskende symptom på hypothyroidisme er sænkning af kropstemperaturen. Den lave temperatur er en direkte afspejling af nedsat metabolisme. I 1915 blev der udgivet et medicinsk tidsskrift; 

Dr. Eugene Hertoghe,udtalte:

“Hypotermi er en næsten ufravigeligt akkompagnement af selv de noget mindre former for stofskiftets utilstrækkelighed. Sådanne patienter, de yngre mere specielt, klager over at de fryser på hænder og fødder; de føler sig aldrig varme, selv under dynen.

Hypotermi (græsk hypo-, under og thermia, varme) er underafkøling af kroppen således, at kropstemperaturen falder til under de normale 37° C. Ved en temperatur på 35° C, får man i en tilstand med rysteture, manglende koncentrationsevne og træthedsfornemmelse.

Dr. Ord, , udtalte:

” Kropstemperaturen er generelt under det normale, og patienterne er ekstremt følsomme over for kulde. “hypothyroidisme er ikke det eneste problem, der kan sænke patienternes temperatur, men det er absolut den mest almindelige.

Eugene Hertoghe MD begyndte sit arbejde i slutningen af det nittende århundrede, og har viet meget af sin energi til studiet af hypothyroidisme. Dr. Hertoghe var den første læge der genkendte forekomsten af milde former af sygdommen. Drs Hertoghe og Hermann Zondek har beskrevet mange symptomer og fysiske egenskaber på hypothyroidisme, hvoraf mange er forsvundet fra nutidens lærebøger.

Tegnene de 2 læger observerede mere eller mindre regelmæssigt, er:

Generel magelighed og inerti, træthed, forstoppelse, anoreksi, tendens til fedtdepoter især omkring hofterne og over mons veneris (skambenet), depression, dårligt tandsæt og caries (huller i tænderne), kulde fornemmelse, tør hud, hævelse og bleghed, forstørret tunge, reumatoide smerter, nogle gange i leddene, krampagtige smerter i hjerte-region. Skeletale ændringer er almindelige, især skoliose (krumning af rygsøjlen) og generel sammentrækning af bækkenet. Kronisk deformitet og ændringer i leddene.

Søvnapnø er også opført i medicinske tekster blandt symptomer som følge af hypothyroidisme. I medicinske lærebøger, er jernmangel / anæmi og vitamin B12-mangel forbundet med hypothyroidisme.

Statistikker viser at mentale problemer begynder tidligt og er stigende i sværhedsgrad. 

Der er en lang liste af mentale problemer i forbindelse med hypothyroidisme. Mange af disse mentale skavanker er ikke længere knyttet til hypothyroidisme i den nyere litteratur. Nervøsitet og irritabilitet er almindelige, samt apati og sløvhed. Problemer med hukommelsen eller problemer med at udføre opgaver er yderligere tegn.

Mange andre alvorlige tilstande er mulige. Vrangforestillinger, hallucinationer (både auditive og visuelle) er blot et udsnit. Trods markante tegn, bevarer mange mennesker deres hukommelse, dømmekraft og andre mentale evner intakte. Men med udviklingen af sygdommen bliver disse også svækket.

Kilde:
http://www.tuberose.com/HypothyroidSymptoms.html
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann

Udgivet 2. december 2016
Opdateret 17.03.2019


Hvorfor er min mave så stor

Binyrerne

Vores binyrer sidder ved nyrerne og håndterer stress. “Når stress bygger sig op, vil din ”kamp eller flugt reaktion” udløse hormonet kortisol der vil opbygge fedt omkring dine mest vitale organer, som er placeret omkring maven.

Konstant stress fører til dårlige søvnmønstre, der leder til bekymring, overdreven tænkning, hjerne tåge, dårlig hukommelse og vægtøgning. “De fleste væksthormoner frigives om natten, og dette hormon regulerer blandt andet fedtforbrænding,” binyrerne vil komme på overarbejde, som vil føre til andre problemer som lavere tålmodighed, irritabilitet, og dårlige nerver.

 

Skjoldbruskkirtlen

Mange stofskifte kropstyper kan udløses af hormonet østrogen. Når østrogen bliver dominerende, vil din skjoldbruskkirtel bremse sin hormonproduktion og blive træg.

Udover at kæmpe med vægten, vil de med en skjoldbruskkirtel form også ofte lide af hårtab, ”mormorarme”, riflede negle, og tab af de ydre øjenbryn. Du kan blive testet for stofskifte lidelser, men problemerne dukker ikke altid op i blodprøverne, før du allerede er i en fremskreden tilstand af sygdommen.

 

Æggestokkene

For nogle kvinder i den fødedygtige alder, der forsøger at blive gravide, og har over produktive æggestokke er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men for andre, kan det føre til hængende mave. Som skjoldbruskkirtel formen, vil for meget østrogen udløses i æggestok formen; Faktisk kan man have begge former i løbet af sin levetid. ”Mange æggestok kropstyper forvandles til skjoldbruskkirtel typer efter graviditet på grund af stigning i østrogen, især hvis kvinden udvikler en stofskiftesygdom under, eller kort efter at have født barnet.

“Alt, hvad der er cyklisk, såsom hovedpine, PMS, oppustethed og depression, kan forekomme hyppigt med æggestok typen, ofte under ægløsning eller omkring en uge før en menstruation.”

 

Leveren

“Lever typen har typisk tynde ben og en udstående mave, Hos raske mennesker, stiger blodsukkeret naturligt om morgenen på grund af hormonernes cyklus, men efter faste natten over, vil lever typen uundgåeligt vågne op med lavt blodsukker og irritabilitet  Der vil også være fordøjelsesproblemer såsom gas og halsbrand efter kostindtag på grund af træg mavesyre. “Det betyder, at maden ikke brydes ordentligt ned, og hvis galden ikke frigives, vil lever typen føle sig utilfreds og tørstig.

 

Kilde
http://www.shape.com/
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 21.03.2015
Opdateret 17.03.2019


Væskeophobning og stofskiftet

Væskeophobning opfattes normalt som en af de uskadelige men irriterende fysiske forhold, vi bare nødt til at finde os i. Men væskeophobning er ikke normalt. Det betyder, at din krops sarte væskebalance er under pres. Væsken drives imellem dine celler, i hvad der kaldes interstitielle rum, i stedet for at blive fjernet af nyrerne, som det sker hos raske mennesker. Dine væv bliver vandfyldte. Du får hævede fødder og hænder og hovedpine. Du kan have hævelser, der gør, at dine øjne og dit ansigt hæver op.

Væskeophobning kan være forårsaget af mange ting, hjertesvigt, elektrolytforstyrrelser, hormoner, nyreproblemer, men en primær underliggende årsag, som ikke ofte nævnes, er en lav kropstemperatur på grund af lavt stofskifte. Dette sker, når din krop ikke er i balance og ikke producerer nok stofskiftehormoner.

Ved en lav kropstemperatur, vil mange temperaturafhængige biokemiske reaktioner i vores krop bremses. Dette omfatter processen med at pumpe væske og elektrolytter ind og ud af celler, processen med afslappende og kontraherende blodkar, at skabe den energi, der får vores hjerte og vores nyrer til at gøre deres arbejde ordentligt. Når en af disse processer er i ubalance, kan væskeophobning opstå.

En nem måde at finde ud af, om dit stofskifte er for lavt, er at undersøge, om din kropstemperatur er konstant lav, typisk under 36,5 C. (Note:Temperaturen tages typisk ved opvågning, før du står ud af sengen). Nogle menneskers temperatur kan være lave, selv når deres blodprøver er helt normale.

Dette er kendt som Wilsons Temperatur syndrom. Mennesker med Wilsons Temperatur syndrom kommer sig ofte fuldstændigt, når deres temperature er normaliseret med behandling af stofskiftehormon og deres symptomer bliver ofte forbedret.

Hvis din kropstemperatur er konstant lav, kan det let lede til mange bekymrende symptomer, herunder væskeophobning. Personer med lave temperaturer kan ofte selv regulere deres temperatur, når kroppen får ordentlig støtte, såsom ordentlig kost, motion, søvn. På den anden side vil nogle mennesker have brug for indtagelse af hormonet T3, med henblik på at normalisere deres lave kropstemperatur.

Mange mennesker, der behandles med T3 vil opleve en reduktion i væskeophobningen. Ligeledes kan kvinder se en forbedring i præmenstruelle symptomer, og både kvinder og mænd kan opleve lavere blodtryk og færre hovedpiner og reducering af væske omkring øjnene og i kroppen.

Kilde:
wilsonssyndrome.com/fluid
Uddrag, frit oversat af Anett Kromann
Udgivet 21.03.2015
Opdateret 17.03.2019

Print Friendly, PDF & Email
Scroll Up
Oversæt / Translate »